CRISTI DANILEŢ – judecător

13/06/2018

Suspendarea Presedintelui Romaniei: doua forme

Presedintele RomanieiSunt două tipuri de suspendări ale Președintelui Statului în Constituția României, una pentru încălcarea Codului penal și alta pentru încălcarea Constituției.
Astfel, 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor poate să îl pună sub acuzare pentru înaltă trădare – art. 96 Constituție; sesizarea este trimisă la Parchetul de pe lângă ICCJ și se face o anchetă penală de către procurori, care poate duce la judecarea Președintelui la ICCJ. În toată această perioadă el este suspendat de drept și dacă este condamnat în final, este demis automat; dacă nu, își reia funcția. Înalta trădare înseamnă ca Președintele să fie dovedit că provoacă război, aservește țara unui alt stat, transmite secrete altui stat, folosește armata sau determină acțiuni violente pentru a schimba ordinea constituțională sau a afecta puterea în stat. În această procedură de suspendare poporul nu este implicat.
 
Cealaltă formă de suspendare este cea clasică, deja, pentru comiterea de fapte prin care încalcă Constituția – art. 95 Constituție: camerele reunite ale Parlamentului sesizeaza CCR; CCR emită o opinie consultativă, iar Președintele țării poate da explicații (art. 42-42 din Legea 47/1992); apoi 1/2 din numărul total al parlamentarilor poate decide suspendarea Președintelui țării. După suspendare, în termen de 30 de zile se organizează referendum prin care populația decide dacă îl demite sau nu pe Președinte. Dacă nu este demis, Președintele își reia funcția.
 
În timpul suspendării, interimatul funcției este asigurat de președintele Senatului; în lipsa acestuia, de președintele Camerei Deputaților.

4 comentarii »

 1. Deja suspendarea președintelui a devenit o acțiune obișnuită, de rutină. Ar trebui inclusă, prin Constituție, ca punct 1 pe ordinea de zi a fiecărei ședințe parlamentare.
  Sau, mai bine, funcția de președinte al republicii să fie ocupată automat de președintele Senatului, pe toată durata mandatului. Scăpăm și de cheltuielile cu alegerile prezidențiale. Iar președintele senatului se poate grația singur, ca în Vanuatu.

  Comentariu de Dan C. Lungescu — 13/06/2018 @ 9:36 PM | Răspunde

 2. […] Articol preluat de pe blogul autorului […]

  Pingback de Suspendarea Președintelui României: două forme | România curată — 14/06/2018 @ 12:59 AM | Răspunde

 3. In ce masura „solutia moldoveneasca” e aplicabila ? Adica ca CCR sa decida pe art 146 lit g ca presedintele este in incapacitate de a indeplini atributiile, si sa insitiuie un interimat minimal, decret cu decret. Asa se intampla in Rep Moldova. Ar fi ridicol, stiu, dar …

  Comentariu de George — 14/06/2018 @ 1:24 AM | Răspunde

 4. Si daca Parlamentul nu organizeaza Referendum in 30 de zile,ce se intampla? Cine conduce tara, presedintele interimar ? Probabil ca da, pentru ca „poporul” alte alte treburi !…
  Asa ca,dragi concetateni,nu va leganati in vise rozalii, puneti osul la implicare civica, daca vreti sa nu aveti obrazul patat de rusinea lasitatii.
  Cu respect,
  Mihai Rusu

  Comentariu de Rusu Mihai — 14/06/2018 @ 8:18 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: