CRISTI DANILEŢ – judecător

03/07/2018

Legile nu trebuie modificate dupa ureche

palatulparlamentuluiȘi totuși legile nu trebuie modificate după ureche!

Eu înțeleg că atunci când modifici textul unei infracțiuni din Codul penal trebuie să ai în vedere o anumită politică publică: vezi cât e pedeapsa în Codul vechi, afli câte infracțiuni de acest gen s-au comis în ultimii cinci sau zece ani, discuți cu magistrații problemele de aplicare, te consulți cu profesorii de drept penal partea specială, studiezi dreptul comparat și de abia apoi faci propunerea prin care modifici conținutul infracțiunii sau pedeapsa acestuia. Aceste argumente trebuie să fie redate în expunerea de motive a actului normativ sau să reiasă din stenogramele dezbaterilor din comisiile de specialiate – pentru ca în viitor cei care vor trebui să aplice noul act normativ să știe cum să facă interpretarea teleologică, pentru a afla intenția legiuitorului.

Astfel, mi se pare cel puțin ciudat ca la marea reformă a Codului penal intrat în vigoare în 2014 (cel făcut de profesori universitari în 2006-2008, asumat de Guvern în 2009, aprobat de Parlament în 2009 și modificate masiv de Parlament în 2013) să ajungi la concluzia că textul unei anumite infracțiuni este bun și că doar pedepsele trebuie majorate, după care în 2018 să ajungi la concluzia că textul ridică probleme și astfel să modifici conținutul infracțiunii, respectiv să scazi pedepsele, fără însă a avea la bază vreun studiu statistic, doctrinar sau jurisprudențial.

4 comentarii »

 1. Politica publica avuta in vedere este: seful de partid trebuie sa nu fie pedepsit, indiferent ce fapta a savarsit, deoarece a fost votat de popor. Consultarea cu profesorii de drept penal partea speciala a avut loc, a fost o consultanta cu un anumit profesor care, in calitate de ministru al unui minister ce nu o sa il divulg, a plecat in toate deplasarile sale externe cu o frumoasa adjuncta, element unic in lume deoarece in relatiile externe, secretarul de stat e inlocuitorul ministrului, el se duce doar acolo unde ministrul nu poate participa. In indeplinirea mandatului in strainatate, ministrul are nevoie de un aparat, nu de secretarul de stat…..dar ce este frumos si ministrului ii place….

  Comentariu de Andrei Voion — 03/07/2018 @ 10:48 AM | Răspunde

 2. Domnule Judecator Danilet,

  Nu inteleg de ce in Romania este aproape imposibil sa fie pedepsiti infractorii pentru fapte evidente iar in Canada daca un copil este prins furand din magazine(chiar si numai un tricou), i se pun catusele imediat in magazin si i se face si cazier. In Canada nimeni nu se simte lezat pentru asta. Canada este o tara democratica cum de altfel se pretinde a fi si Romania.
  Unde este problema in Romania?De ce este atat de greu sa fie pedepsiti cei care evident incalca drepturile celor din jur?

  Va multumesc.

  Comentariu de Paula — 03/07/2018 @ 2:36 PM | Răspunde

  • Paula, raspunsul la intrebarea ta este simplu….Pentru ca asa spune Legea…..lege creata de domnii din Parlament, guvern, ca in biblie…dupa chipul si asemanarea lor…..

   Comentariu de Andrei Voion — 04/07/2018 @ 9:48 AM | Răspunde

 3. Mai mult decat atât pe acest domeniu (legat de modificarile aduse care contravin sintagmelor utilizate in Conventia ONU pentru combaterea coruptiei) exista si un document cu sfaturi practice redactat de ONU in cadrul general al conventiei:

  Dă clic pentru a accesa National_Anti-Corruption_Strategies_-_A_Practical_Guide_for_Development_and_Implementation_E.pdf

  Cititi capitolul I si radeti (sau plangeti). Cred ca scorul e 0 din 8 la respectarea sfaturilor…

  Comentariu de un jurist — 17/07/2018 @ 5:06 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: