CCR a adoptat o decizie în urmă cu câteva luni cu privire la drepturile unui cuplu de homosexuali. Azi s-a publicat motivarea deciziei care va intra în istorie: pentru prima dată în dreptul nostru se recunoaște în mod oficial ceea ce sociologii numesc „familia homosexuală”.
Cu toții știm că două persoane de sex opus care sunt căsătorite și care au un copil formează o familie. Dar o familie se poate naște nu doar din căsătorie, ci ea poate rezulta și din relații de rudenie, adopție și chiar din simpla conviețuire (concubinaj, coabitare). De aceea, un părinte singur cu un copil formează o familie; la fel, bunicii care cresc un nepot ai cărui părinți sunt decedați; la fel, un frate major care își crește sora mai mică, fiind abandonați de părinți; la fel, o persoană care adoptă un copil; la fel, un asistent maternal care îngrijește un copil primit de la stat. La fel, doi homosexuali care trăiesc împreună au o viață de familie.
Că este așa o spun instrumentele drepturilor omului de ani de zile. Dar o spune și Curtea Constituțională în trei decizii publicate în ultimii trei ani, dintre care primele două se referă la persoane de sex diferit, iar ultima – publicată ieri pe internet, în celebra cauză Coman-Hamilton – se referă, pentru prima dată în dreptul nostru, strict la persoanele de același sex.
„Art.48 din Constituţie consacră și protejează dreptul la căsătorie, şi relaţiile de familie rezultând din căsătorie, distinct de dreptul la viață familială/respectarea și ocrotirea vieții familiale, cu un conţinut juridic mult mai larg, consacrat și ocrotit de art.26 din Constituție. Noțiunea de viaţă de familie este complexă, cuprinzând inclusiv raporturile de familie de fapt, distinct de relaţiile de familie rezultând din căsătorie”. (CCR, Decizia nr.580 din 20 iulie 2016, para. 40).
„Din punct de vedere moral, afectiv și al dreptului la întemeierea familiei, nu există nicio diferență relevantă între partenerii de viață căsătoriți legal și cei implicați într-o uniune consensuală. Există „viață de familie” și în cazul unei relații de fapt echivalente căsătoriei, numită concubinaj” (CCR, Decizia nr. 562 din 19 septembrie 2017, para. 21 și 35).
„Relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie, garantat de art. 7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art. 8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de art. 26 din Constituția României. Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare” (CCR, Decizia nr.534 din 18 iulie 2018, para. 41).
Bună seara, domnule judecător! Legat de referendum, mi se pare că acum vreo doi ani când s-au strâns semnăturile se vorbea despre referendumul pentru familie, și foarte mult timp după aia tot așa i-au zis. Ceea ce este o tâmpenie, referendumul fiind despre explicitarea căsătoriei (din câte înțeleg eu). În acest caz, ei când au strâns semnăturile ce le-au zis oamenilor? Dacă le-au zis că este vorba despre redefinirea familiei, e fals. Și nu văd ce altceva le-ar fi putut zice din moment ce ei chiar credeau asta pe atunci, eventual unora le-or fi zis că-i vorba de protejarea familiei de homosexuali. Nu-i nimic în neregulă aici? Adică poți iniția o strângere de semnături pentru ca ciocolata să fie unica sursă de glucide recunoscută legal și când ceri semnătura oamenilor să le zici că-i vorba de jeleuri? Eu, ca cetățean, pot să fiu abordat de niște indivizi și să-mi dau semnătura pentru o inițiativă civică despre care mi se spune că e despre ceva și în realitate să fie despre cu totul altceva?! Cum pot să mai fie semnăturile alea valide?!
Comentariu de viorel — 27/09/2018 @ 9:20 PM |
[…] sunt de mai multe tipuri și nu se reduc la căsătorie. În fine, așa cum am spus ieri, în urma deciziei CCR proaspăt publicate familia homosexuală este recunoscută pentru prima dată în mod oficial […]
Pingback de Reprezentantii CpF si BOR recunosc: „Referendumul nu e despre familie!” | CRISTI DANILEŢ - judecător — 27/09/2018 @ 11:36 PM |
Buna ziua,
In primul rand,felicitari pentru implicare, e dificil pentru cei fara pregatire juridica sa inteleaga real meandrele termenilor juridici in general,parca intentionat creati pentru derutare si confuzie, de multe ori…Subiectul fiind foarte delicat, ar fi ideal sa avem cat mai multe opinii obiective , ca model, din partea unor ,,formatori de opinie,, cum se zice mai nou..Asta poate insemna, opinii juridice, laice si teologice, locale si europene,etc..Lipsa de informare, de multe ori sprijinita de factorul politic , care nu are nevoie de oameni informati, creeaza tensiuni si polemici , deruta si nesiguranta..Asta chiar si in interiorul familiei (care, la nivel teoretic, trebuia protejata, cand de fapt nici nu a fost corect definita !)intre copii si parinti , de exemplu , noi cei din generatiile educate sub comunismul cu fata umana si copiii nostri , carora le-am insuflat libertatea de a lua propriile decizii, cautarea adevarului din mai multe surse, toleranta si iubirea fata de semeni..Desi am fost educati si cu ,,frica de Dumnezeu,,(inca o eroare, El iubindu-ne de fapt,pe toti !), urmasii nostri nu au putut fi atrasi spre credinta, cel putin nu la modul in care am dori noi, ceea ce e foarte bine ..Nici noi, din motive subiective, legate de preot sau metodele actualilor conducatori ai bisericii ortodoxe,nu mai participam regulat la slujbe, care se incheiau ,de obicei cu prelegeri scrise de mai sus, epistole cu iz poilitic, colecte pe motive diferite…Asa a aparut si strangerea de semnaturi , pentru acest referendum, in primul rand in biserica, unde erau postate tabele pentru semnat ,la iesire, alaturi de anafura !?! Pe urma, a urmat rugamintea preotului de a strange semnaturi pe strazi, organizat , din casa in casa..Deci, cam asa a fost inceputul , prin directive de la BOR , acea CPF nu a aparut decat mai tarziu..Da, au fost 3 milioane, insa am avut si vecini, cu varsta respectabila, care au refuzat sa limiteze drepturile unor semeni..Intre timp, sunt convins ca s-a diminuat acel numar, asocierea cu politicul a devenit mai vizibila,informarea s- a diversificat, daca nu se va manipula votul (sunt unii specialisti printre noi..)consider ca referendumul va ramane o noua irosire de fonduri bugetare..Dar, cum nu avem dreptul sa judecam noi, Doamne-ajuta ! Fiecare sa raspunda pentru faptele sale !
Toata stima !
Comentariu de Ioan Dragomir — 28/09/2018 @ 8:58 AM |