Codul penal interzice purtarea de arme, împiedicarea votului, cumpărarea votului, votarea de cel care nu are dreptul, votarea multiplă, falsificarea votului. Toate acestea sunt explicate mai jos.
Art. 342 Nerespectarea regimului armelor și munițiilor (4) Portul armelor letale, a munițiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora, fără drept, în sediul autorităților publice, instituțiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spațiile rezervate desfășurării procesului electoral, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
Art. 372 Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase (3) Portul, fără drept, de cuțit, pumnal, box sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, înțepare sau lovire, arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru șocuri electrice, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant în sediul autorităților publice, instituțiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spațiile rezervate desfășurării procesului electoral se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Ar. 385 Împiedicarea exercitării drepturilor electorale (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. (2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 386 Coruperea alegătorilor (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 387 Frauda la vot (1) Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Art. 388 Frauda la votul electronicTipărirea și utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Art. 389 Violarea confidențialității votului (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă. (2) Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 390 Nerespectarea regimului urnei de vot (1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Încredințarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiții decât cele prevăzute de lege se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Art.391 Falsificarea documentelor și evidențelor electorale (1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă. (3) Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obținute în secțiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (4) Cu aceeași pedeapsă se sancționează introducerea de date, informații sau proceduri care duc la alterarea sistemului informațional național necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.
Art. 392 Fapte săvârșite în legătură cu un referendum Dispozițiile art. 385-391 se aplică în mod corespunzător și în cazul faptelor săvârșite cu prilejul unui referendum.
Art. 393 Sancționarea tentativei Tentativa la infracțiunile prevăzute în art. 385 și art. 387-391 se pedepsește.
E ziua referendumului, adică una din zile, şi declaraţiile politice continuă cu aceeaşi înverşunare ca până acum, deşi, după cum se ştie, în ziua alegerilor nu se face campanie electorală.
Opoziţia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă fraudare a votului de către PSD. În cazul altor scrutine, chiar dacă acuzaţiile n-ar fi întemeiate, asemenea declaraţii ar fi, să zicem, scuzabile, ele făcând parte din instrumentele de care opoziţia se foloseşte pentru descurajarea tentativelor de fraudă, de care puterea ar fi ispitită pentru că ea administrează procedura electorală.
Dar în acest caz, oare cum stau lucrurile?!
Deci, puterea este suspectată c-ar încerca să aranjeze în aşa fel lucrurile încât rezultatul votului să nu coincidă cu voinţa liber exprimată a cetăţenilor cu drept de vot. Cel puţin aceasta este logica fraudei.
Aici sunt însă două variante:
1. Românii, chemaţi la urne, nu sunt de acord cu proiectul de text constituţional, adică cu faptul că familia trebuie să se întemeieze pe uniunea dintre un bărbat şi o femeie. PSD-ul, în schimb, vrea să impună în constituţie acest text şi pentru că electoratul se împotriveşte recurge la fraudă. Nu cumva, în acest caz opoziţia ne cam însultă?! Chiar se poate permite orice cu scopul de a câştiga capital politic? Chiar trecându-se şi peste limitele decente de logică şi bun simţ?!
2. A doua variantă pare mai credibilă. Adică electoratul să opteze pentru „DA”, iar PSD-ul să nu agreeze, din motive discutabile, acestă poziţie. În acest caz atingem zona absurdului pentru că şi opoziţia se situează pe aceeaşi linie de agrement politic, iar frauda pe care ar regiza-o PSD-ul vine, de fapt în întimpinarea dorinţei lor.
Mai înţelege cineva ceva?!
Un student îşi exprimase nedumerirea în legătură cu întrebarea de pe buletinul de vot. Întrucât eu încă nu mă informasem cu forma oficială a buletinului de vot i-am spus că ceea ce circulă în spaţiul virtual este o diversiune. Întrebarea, aşa cum precizează şi legea, trebuie să fie clară şi concisă, în aşa fel încât să fie înţeleasă de tot electoratul, având în vedere structura sa intelectuală heterogenă. M-am înşelat. Buletinul de vot este exact aşa cum mi-l semnalase studentul şi cum n-ar trebuie să fie, nici după lege şi nici după o minimă judecată. Cetăţenii care n-au fost conectaţi la dezbaterile publice în legătură cu acest subiect, nu ştiu ce anume trebuie să voteze. Întrebarea de pe buletinul de vot se poate referi la orice. „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de parlament? Care lege şi ce este aceea o revizuire? De ce aşa? Pentru că ceea ce bănuiesc s-ar putea să se şi întâmple. Adică tocmai coaliţia de guvernare să nu fie de acord cu modificarea conţinutului art. 48 din Constituţie. Dacă aşa stau lucrurile înseamnă că opoziţia şi puterea sunt pe aceeaşi linie de gândire, interese şi constrângeri din partea Bruxelles-ului, iar declaraţiile politice au tâlcul lor. Om trăi şi om vedea!
Comentariu de Voion Andrei — 06/10/2018 @ 1:17 PM |
”după cum se ştie, în ziua alegerilor nu se face campanie electorală” – de unde se stie asta? Eu nu am intalnit vreo dispozitie legala in acest sens.
Comentariu de Cristi Danilet — 07/10/2018 @ 2:39 PM |
Asceasta este teoria. Dar cu Tudorel ministru al justiției, Carmen Dan minustru de interne si cu Dorneanu sef la CCR, aceste infracțiuni vor rămâne pur teoretice. Nu cred ca vom mai vedea vreun dosar pentru infracțiuni privind votul mult timp de acum încolo
Comentariu de Popescu — 06/10/2018 @ 1:30 PM |