CRISTI DANILEŢ – judecător

07/10/2018

Hotarari remarcabile: C.A.B. interzice folosirea imaginilor cu minori la referendum

Filed under: hotarari remarcabile,LGBT,referendum — Cristi Danilet @ 3:27 PM
Tags: , ,

themis

La cererea asociației SOLIDARITATEA PENTRU LIBERTATEA DE CONŞTIINŢĂ, Curtea de Apel București a obligat BIROUL ELECTORAL CENTRAL să emită o hotărâre prin care să interzică folosirea imaginilor cu copii  în cadrul campaniei pentru referendumul din 6 si 7 octombrie 2018 pentru modificarea Constituției, sub orice formă ar fi aceste imagini și pe orice suport (bannere, afişe, pliante, imagini sau filme pe canalele de televiziune sau pe internet, enumerarea fiind exemplificativă).

Curtea a reținut că B.E.C. trebuie să vegheze în toată țara la respectarea legii în timpul referendumului. Or, folosirea imaginilor cu minori în cadrul campaniei pentru referendumul din 6 si 7 octombrie 2018 pentru modificarea Constituției contravine cadrului  legislativ din România deoarece încalcă dreptul copiilor la protejarea imaginii publice şi a vieţii intime, private şi familiale, încalcă dreptul copiilor de a nu fi folosiți sau expuși în scopul obținerii unor anumite avantaje (în speță acest scop constă în influențarea rezultatului votului), precum și a dreptului copiilor de a nu fi folosiți în activităţi care le-ar dăuna sănătăţii, moralităţii sau care le-ar pune în primejdie dezvoltarea normală.

Pentru a da un singur exemplu de imagine care încalcă dispozițiile normative mai sus citate, Curtea menționează videoclipul accesibil pe link-ul http://coalitiapentrufamilie.ro, intitulat „Cu ce mă afectează căsătoria dintre doi bărbați”, în care un copil de vârstă foarte mică, purtând doar un scutec, este prezentat în brațele a doi bărbați dezbrăcați.

Difuzarea imaginilor cu minori în cadrul campaniei pentru referendum nu doar contravine dispozițiilor normative expuse pe larg mai sus, dar este de natură să afecteze emoțional și copii care, fără voia lor, sunt expuși în cotidian, pe stradă, în mijloacele de transport în comun, și chiar și acasă, vizionării acestor imagini.

Hotărârea poate fi accesată in extenso AICI

10 comentarii »

 1. Va multumesc pentru postare!

  Comentariu de Emil Moise — 07/10/2018 @ 9:06 PM | Răspunde

 2. Hotararea este profund neconstitutionala, incalcand dreptul la exprimare, care este fundamental intr-o democratie.
  Folosirea imaginilor cu copii in panourile sau imaginile publicitare este mizerabila, dar asta nu inseamna ca pot fi interzise. Constitutia nu permite interzicerea imaginile cu copii, decat pentru obscenitati, defaimare, etc, dar in niciun caz preventiv.
  Interzicerea imaginilor cu copii in campanii politice nu serveste niciunui interes public major.
  Exceptia pe care o invoca instanta nu este prevazuta in Constitutie, prin urmare decizia in acest caz este profund ilegala.
  Referendumul a fost un exercitiu absurd si retrograd, dar decizia CAB este periculoasa, deoarece ingradeste un drept fundamental fara a avea o justificare.
  Instanta a dispus eronat, greseala cea mai mare fiind ca instanta nu a audiat nici macar un singur martor expert pentru a determina in ce masura aceste bannere afecteaza dezvoltarea copiilor.
  Chiar nu inteleg ce legatura are libertatea de exprimare cu cresterea dezvoltarea copiilor.
  Marturia expertilor este necesara, nu se pot accepta pareri din ziare sau opinii ale nespecialistilor.
  Judecatorii in speta chiar au retinut si opiniile proprii, adica au depus ei insisi marturie in acest dosar.
  Restrangerea libertatii de exprimare este chiar mai periculoasa decat acest referendum prostesc.

  Comentariu de c — 09/10/2018 @ 8:35 AM | Răspunde

 3. Buna dimineata.
  Dupa parerea mea de „om umblat prin viata” romanii au decis , cu sau fara imagini cu minori, cu sau fara indemnuri PSD-iste sau bisericoase, indiferenti la tambalaul din mass-media. Anume,15 milioane de romani au hotarat ca nu le pasa de cei peste 3 milioane de romani care au semnat, cu nume, prenume, data nasterii si adresa lor de-acasa, o CERERE, ca sa se faca Referendum pentru clarificarea unei dileme: daca o casatorie are un sot barbat si un sot femeie,sau o casatorie are mai multi soti (de diferite sexe umane sau altcumva). Caci asa se poate interpreta, la prima citire,in Constitutie. Nu-i treaba cetateanului sa caute prin alte legi si hotarari de guvern (nici nu s-ar pricepe) , iar daca ar dori un raspuns clar,scris si semnat, va trebui sa plateasca bani la avocati sau taxe judiciare pentru procurori si judecatori.Ei,cei 3 milioane de romani au vrut sa afle parerea celor alte 15 milioane de romani in aceasta chestiune si i-au chemat la vot, potrivit legii. Ce s-a intamplat, depaseste orice imaginatie sinistra: 15 milioane de romani N-AU VENIT PUR SI SIMPLU sa raspunda! Sa raspunda ANONIM, ca nu-i spiona nimeni daca au votat cu DA sau cu NU. Adica tot pur si simplu le-au intors spatele celor 3 milioane. Fel de fel de justificari chioare, cum ca se arunca banii degeaba (dar 3 milione de romani contribuie si ei cu circa 10 MILIARDE de euro la buget, aveau si ei dreptul la o cheltuiala de 40 milioane, acolo; la cate miliarde de euro se fura in tara noastra (de 30 ani incoace) era o mica reparatie pentru ei, care oricum in demersul lor s-au straduit pentru toata Romania, nu pentru interesul lor de grup!). Cum ca ar face jocul PSD-ului (pai tocmai cei 15 mil de dezertori le-au dat acum PSD-istilor dovada si indicatiile clare cum ca metoda care au aplicat-o nu a functionat, iar acestia vor gasi cu siguranta una mai buna in viitor si tot la butoane vor ramane). Cum ca ne cearta Europa! Alta aberatie! Cei care nu cred ar fi bine sa citeasca Declaratia de la Paris semnata de grupul de intelectuali conservatori ai valorilor europene, in anul 2017, si se vor lamuri mai bine ca Europa are nevoie de natiuni puternice, unite nu divizate in 3 mil versus 15 mil , ca Europa va fi bine sustinuta de puternice natiuni-state care sa promoveze interesele europene in contextul globalizarii tot mai complexe si mai dificile; Europa n-are nevoie de popoare bulversate, 3 milioane contra 15 milioane pentru grija fata de copii!
  Ce s-a intamplat la 7 octombrie 2018 cu natiunea romana are valoare istorica,nu numai pentru ca s-a petrecut exact la o suta de ani de la Actul Unirii de la Alba Iulia,ci mai ales ca ne-am lamurit cu totii,fiecare in parte, cat anume ne pasa unii de altii. Am aflat si eu, orbit de atatia ani de ideologie nationalista (cum ca romanii sunt solidari pana la sacrificiu,ca nu tradeaza,ca se sustin unii pe altii,ca sunt iubitori si de alti oameni – nu numai ai odraslelor proprii, ca-si respecta cuvantul – adica au onoare) am aflat,zic, ca am fost un gura-casca. Ca am platit catre natie impozite de vre-o 2000 ori mai mari (in total) decat impozitul mediu pentru salariiul minim intr-o perioada continua de mai mult de 25 ani, ca am facut sacrificiul de a ma implica in activitati obstesti,unele care mi-au afectat starea sanatatii,ca am ascultat si am avut incredere in cuvantul unor oameni pe care i-am iubit si i-am respectat,fiindu-mi „prieteni” sau membrii ai familiei.
  La 7 OCTOMBRIE 2018 am devenit „un infrant” si ma spovedesc ca atare: nu voi mai sta la sfanta masa cu niciunul din cei care n-au pe cartea de identitate bulina doveditoare a participarii la Referendum. Nu conteaza cum a votat! Un om de onoare, barbat sau femeie,vine si spune NU, dar nu se ascunde ca un las!
  Ii voi sterge din lista contactelor mele de pe retelele de socializare, nu-i voi mai felicita de sarbatori si de zilele lor de nastere, nu voi mai accepta felicitarile sau darurile lor ipocrite, nu voi mai participa la nuntile si petrecerile lor , nu voi merge la inmormantarile lor crestinesti si nici nu le voi trimite condoleante! Fara exceptie, eu avand in acesta categorie de fiinte umane care si-au batut joc de idealurile mele (unitatea neamului fiind cea dintai) si membri din familia mea (spre rusinea mea vesnica). Le-am spus direct,la fiecare in parte: sa ma treaca pe lista mortilor lor si sa ma uite. Rusine pentru acest 7 OCTOMBRIE 2018 ! Cine gandeste ca numai confortul material conteaza (adica banul) sa-si aduca aminte de suferintele natiunii americane de dupa 11 septembrie 2001 si va intelege tragedia prin care trece acum natiunea romana. Iar blestemul acestei tradari (tradarea celor 15 milioane fata de cei 3 milioane lasati in fata fara suportul promis) de la 7 OCTOMBRIE 2018 ne va urmari din tata-fiu, pana la disparitia natiei in curente sociale mai demne si mai puternice decat suntem noi acum. Restul sunt povesti pentru intelectuali ratati.
  Cu respect pentru cei care au participat la referendum si sa-i judece Dumnezeu pe cei care n-au participat .
  Rusu Mihai

  Comentariu de cleanwaterclub — 09/10/2018 @ 9:21 AM | Răspunde

  • Văd că v-ați apropriat un Dumnezeu al urii. Parcă îmi plăcea mai mult să vă fie greață decât să aruncați blesteme.

   Comentariu de Cristi Danilet — 09/10/2018 @ 4:56 PM | Răspunde

  • Cei care nu au participat la vot stiau exact ca aceasta este metoda pentru a invalida referendumul.
   Sa te prefaci atat de suparat inseamna ca habar nu ai cum functioneaza democratia.
   Oricum a fost un referendum care nu ar fi trebuit acceptat de CC niciodata.
   S-au exacerbat extremismul si discriminarea. Pentru biserica sa umble cu sute de oameni sa semneze hartii impotriva homosexualilor… aceste lucruri se intampla doar in tarile inapoiate.
   Justitia poarta raspunderea pentru acest inveninarea relatiilor cu minoritatile sexuale.
   Acest referendum pentru retragerea de drepturi nu trebuia sa existe.

   Comentariu de Ciorap — 11/10/2018 @ 8:29 PM | Răspunde

   • Buna dimineata,dl. Danilet.
    Eu nu ma prefac suparat,eu chiar sunt dezamagit pana la ingrijorare.Sunt ingrijorat si imi exprim supararea ca pe terenul gol al lipsei de solidaritate rationala va incolti si va face flori extrema dreapta, vorba lui Bula ” doar asta ne mai lipsea,dar acum o avem,deci avem de toate,nu ne mai lipseste nimic”!
    Referendum-ul nu era pentru restrangere sau pentru retragere de drepturi, asta ar fi bine sa explicati oamenilor,ca profesionist care va pretindeti. Macar pentru onoarea profesorilor de prestigiu care v-au invat carte la facultatea de drept si mai ales pentru cei care nemaifiind in viata,v-au lasat lucrari stiintifice apreciate in toata lumea de azi in domeniul dvs de specializare.
    Sa le fi explicat oamenilor ca Referendum-ul poarta asupra unor lucruri care deja sunt scrise in Codul Civiil,in procedura de implementare a mecanismului de facere si desfacere a casatoriei si nu se cunoaste nici macar un singur caz,la romani,de cand este aceasta institutie numita „casatorie” sa fi fost altfel (spre cinstea natiei, zic eu).
    Adica,d-le Danilet,sa le fi spus si copiilor (de educatia carora va ocupati – si bine faceti,va apreciez pentru asta) ca de fapt la Referendum urma sa decidem punerea in acord a spiritului limbii romana (ca instrument al culturii de relationare si de viata substantiala) cu forma cuvintelor legate in propozitia ” casatoria intre soti”,care nu era si nu este (inca,din nefericire) clara. Nu putem sti daca raposatul Antonie Iorgovan,care a dat tonul si a girat exprimarea echipei de experti la redactarea Constitutiei Romaniei postcomuniste, a avut o „subtilitate’ in minte. Eu cred (dupa cate l-am cunoscut personal) ca mai degraba a avut maxima incredere ca natiunea romana va gasi mijloace si cai adecvate sa modernize textul legii fundamentale a tarii in acord cu vointa majoritatii, la fiecare moment considerat necesar,si mai ales cu buna invoiala, nu cu scandal.
    In fapt, privind situatia analizata acum,eram in anii gratiei 2016-2018 si peste 3 milioane de romani au cerut sa se precizeze in Constitutia Romaniei ce inseamna casatoria intre soti ! Adica inseamna oare intre doi soti, barbat si femeie, intre 3 oameni sau mai multi (ca la mormoni,de exemplu) intre soti persoane umane sau si persoane umane si delfini (trebuie sa stiti,desigur,ca sunt tari avansate in care se discuta serios si cu argumente stiintifice ca delfinii trebuie sa fie considerate „persoane neumane” – a nu se intelege cu comportament inuman).
    Asta era tema Referendum-ului, nu restrangerea de drepturi ,nu excluziunea de gen.
    De altfel, pe alta cheie logica de analiza, ce ati castigat cei care nu ati participat si mai ales cei care ati indemnat la boicot prin neparticipare? Codul Civil a ramas la fel, celelalte acte normative care impun foarte strict procedura casatoriei vor continua sa functioneze ca si pana acum! Unde este folosul dumneavoastra,d-le Danilet,in afara de un spor de vizibilitate publica? Biserica nu va pune in vecii vecilor coronita mirilor pe fruntea homosexualilor sau lesbienelor, poate vre-un sef de autoritate pentru infieri (contra unei spagi consistente) va semna ca un copil sa fie infiat de homosexuali, in Romania.
    Dar imaginati-va ce scandal ar iesi si mai ales cati „soti barbat si femeie” vor sari sa repare greseala culturala specific romaneasca (infierea de catre homosexuali) , atunci sa vedeti „vizibilitate maxima”,nu asta care rezulta din polemica noastra de pe acest blog (multumesc pentru gazduire- sincer,fara ironie,credeti-ma!).
    Daca nu ma credeti,recititi cazul Barbu din Anglia! Cu banii cheltuiti de stat pe 10 astfel de cazuri, mai faceam un Referendum!
    Ati fracturat si mai mult coeziunea fragila care mai exista inca intre romani,aici in tara.Si acest fapt,chiar in anul 100 de la intemeierea Statului National Unitar Romania. Macar la acest lucru trebuia sa va ganditi,d-le Cristi Danilet,fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii din Romaniam,intelectual roman.
    Poate ganditi (cum mi-a relatat un deputat ce era in mandat,prin 2016) ca stati cat se mai poate si apoi plecati in alta tara! Vreau sa va spun ca eu cunosc traiul de roman in alta tara,bine de tot,atat din experienta proprie cat mai ales din ce-am vazut privitor la viata altora de-acolo (din strainatate).Daca in anii 1985 se ridicau in picioare (cand dupa cateva minute de conversatie in limba lor le spuneai ca esti din Romania),acum cei mai multi scuipa iar unii,mai politicosi,strang din masele si tac. In vremea la care ma refer (anii 1980) stiau ca la Lyon se descarca vapoare romanesti cu laminate din aluminiu, la Haifa se construieste un port de catre romani,cu materiale romanesti,in Germania se fac blocuri de locuinte de catre ARCOM, in Algeria se fac scoli de catre romani,la New York se descarca avioanele prezidentiale romanesti cu pui si oua ecologice, la ONU este un presedinte al Adunarii Generale numit Corneliu Manescu,din Romania, la Paris conferentiaza fostul dumneavoastra profesor de drept international,regretatul Tudor R. Popescu-nominalizat la premiul Nobel,etc.
    Se ridicau in picioare,d-le Danilet si ne salutau din nou, de data aceasta cu caldura in ochi,apoi ne laudau ca natie,se interesau cam pe unde suntem pe harta,cum am rezistat; aflam si noi ca ei cunosc despre romanii de prestigiu care au facut istorie in tara lor mai mult decat stiam noi la Bucuresti. Acela era respectul, aceea era admiratia, ne incurajau, ne ajutau,din pozitie de egalitate. Vedeau ca muncim,ca avem rezultate,ca suntem inteligenti,dar mai ales vedeau ca suntem uniti.
    Acum,ce vad ei,strainii? Vad romani veniti la vatra lor stramoseasca intampinati cu batai in Piata Victoriei, la Bucuresti,ca sa fie „victoria” justitiei romanesti foarte clara,nu-i asa?
    Au trecu trei luni si colegii dumneavoastra,d-le Danilet tac malc,asteapta probabil „indicatii pretioase de la capo di tutti capi”! Intre timp merg in concedii,fac petreceri, leaga prietenii bune pentru vreme rea!
    Au mai crezut unii romani, carora chiar le pasa,au crezut in iluzia participarii la conducerea democratica a tarii,au facut doua Referendum-uri,si ce sa vezi?
    S-au opus intelectuali ca dumneavoastra,d-le Danilet! Unii cu „mestejug” carturaresc (pe furis, la lumina noptii) cum ca a fost un Referendum consultativ ( zic juristii Parlamentului,cu sutinerea marii familii a juristilor din alte institutii bine platite,din care faceti parte ) iar altii, cum sunteti dumneavoastra, d-le Danilet, pe fata ati fost contra, boicot la baioneta, ca s-o spunem clar!
    Macar dumneavoastra,cum am mai zis,v-ati aratat fata,dovedind ca sunteti barbat,nu molusca fara coloana vertebrala.
    Mai vad strainii ca in Italia unii romani omoara italieni dar romanii de acolo nu intervin! Trebuie sa-i credem foarte prosti pe straini daca ne inchipuim ca niste simple luari de pozitie verbale ale romanilor vor fi convingatoare privind dorinta nostra sincera de a vrea si de a putea sa mai fim onorabili ca natiune.
    De vorbit fara sa-ti asumi raspunderea de rezultat,orice demagog este in stare.
    Asa ca eu nu recomand o retragere ” la mai bine” in strainatate a celor care si-au pus un ban deoparte si spera ca vor avea un trai bun la altii.
    Vor fi dispretuiti ca orice mizerabil care a facut gunoi la el si a plecat sa faca gunoi si la altii.
    Acestea au fost putine din argumentele pozitiei mele de „om care face pe suparatul” cum ziceti dumneavoastra!
    Vreau sa va spun ca nu sunteti primul care nu ma crede. Acum 3 ani, un sef de partid, pe care l-am prins cu „gaina in sac” facand temenele si pupand mana unor lideri straini (culmea,de orientarea antiromaneaca fatisa) mi-a scris (moda persista, vad); „hai dom-le nu mai face atat pe patriotul”. Viata mi-a dat insa mie dreptate,nu lui.
    In prezent ( in mai putin de 3 ani) ,nici liderul respectiv (un fel de „capo di tutti capi” , nici sandramaua lui de partid nu mai exista;liderul a devenit un ins nebagat in seama iar „emblema” partidului sau a fost cumparata de altul.
    Ca sa fie clar ce-nsemna marfa in economia de piata!
    Inchei,cu respect pentru opiniile dumneavoastra,dar contra lor.
    Rusu Mihai

    Comentariu de cleanwaterclub — 12/10/2018 @ 9:50 AM | Răspunde

    • Le iau pe rand, ca scrieti mult, nu sintetizati si mai spuneti si prostii:
     1. Nu e vorba că ma pretind profesionist. Chiar sunt. Dar discutia despre referendum nu are legatura cu profesionalismul meu.
     2. Am spus oamenilor ca referendumul e degeaba, ca deja casatoria este la noi doar intre barbat si femeie si nicicand nu a fost la fel. As prefera sa va informati: am spus asta in mod repetat.
     3. Iorgovan e de trista amintire. Nu poate si nu trebuie mentionat in niciun fel.
     4. La ore le spun copiilor ca ei sunt produsul unui tata si unei mame. Ei nu aveau voie sa voteze la referendum. Iar la referendum nu este despre familie, ci despre casatorie. Or, copiii au acelasi statut indiferent daca parintii lor sunt sau nu casatoriti. Deci, referendumul nu ii privea chiar deloc.
     5. Strainii ne stimeaza pe cei care vad ca muncim si respectam omul de langa noi, indiferent de viata lui privata. Numai dvs si altii ca dvs sunteti interesati de barge si intimitaturi. Pe mine nu ma intereseaza nimic de genul aceasta. Am conferentiat in cinci tari straine si am ridicat lumea in picioare, aplaudandu-ma. Imi e indiferenta mistocareala dvs. Atata puteti, va inteleg.
     6. Sanatate!

     Comentariu de Cristi Danilet — 12/10/2018 @ 7:59 PM | Răspunde

     • Aveti dreptate,dl. Danilet. Oameni ca dvs. nu trebuie contrazisi. Este zadarnic. Sa traiti,Majestate!! Sunteti cel mai mare,cel mai competent.. Va urez sa aveti norocul de a nu gasiti vreodata drumul corect.
      Rusu Mihai

      Comentariu de cleanwaterclub — 13/10/2018 @ 8:22 AM | Răspunde

 4. Ce sa fac,stimate dl. Danilet,mai gresim,suntem oameni,nu? Ca sa nu mai gresesc, am facut apel la Judecatorul Suprem,sper sa nu fie recuzat! Ma supun si eu aceleiasi judecati,am curajul acesta.Cei care n-au fost la Referendum, tupilindu-se,n-or sa vina alaturi de noi nici cand va fi vorba de ceva mult mai serios.Nu confundati curajul dumneavoastra cu lasitatea marii majoritati.Vorbiti la fel dar nu sunteti la fel, (non idem est,si duo dicunt idem).
  Cu respect,
  Mihai Rusu

  Comentariu de cleanwaterclub — 09/10/2018 @ 7:12 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: