CRISTI DANILEŢ – judecător

08/10/2018

Un referendum inutil: am învins, dar nu am castigat

referendum-3La capătul unei campanii care a durat, de facto, trei ani, s-a terminat referendumul care va rămâne în istorie drept „referendumul pentru familia tradițională”. Și totuși, cineva a încercat să încurce, în mod voit, referendumurile pentru a obține voturi: acesta nu a fost un referendum pentru a aproba sau nu căsătoriile între gay, deși toată campania a fost numai despre asta. Pentru ce a fost? Și acum îmi este neclar.

În situația în care ar fi participat la referendum minimum 30% din cei aflați pe liste, întreaga procedură ar fi fost validă și s-ar fi numărat DA-urile, NU-urile și NULE-le. Dacă ar fi fost mai multe DA-uri, s-ar fi revizuit Constituția, dar rezultatul ar fi fost INUTIL din punct de vedere juridic: căsătoria ar fi fost un drept rezervat doar persoanelor de sexe opuse. Dacă ar fi fost mai multe NU-uri, Constituția ar fi rămas la fel: adică s-ar fi permis doar căsătoria între persoane de sex opus. Însă oamenii nu s-au dus la referendum într-un număr suficient, astfel că voturile date nu mai au nicio importanță; referendumul nu va fi validat, deci s-a organizat DEGEABA. De fapt, nu degeaba: a costat statul român 35,1 milioane de euro.

Și totuși, prin votul de la referendum românii au spus că noi ne iubim semenii, chiar dacă sunt de altă orientare sexuală. Deci nu suntem atât de obtuzi pe cât ne credeau unii. Probabil că suntem împotriva intimităților afișate public sau a paradelor exhibiționiste, dar nu suntem împotriva ființelor umane care au alte dorințe sau plăceri sexuale decât noi. În fond, viața privată, intimă și de familie e ocrotită de Constituție și se desfășoară dincolo de interesul publicului.

Poate că suntem îngrijorați sau doar nu înțelegem legislația altor state ori modul în care se face educație sexuală sau de gen copiilor din alte state. Dar sunt sigur că putem fi atenți, putem să dezbatem argumentat și să decidem cum e mai bine pentru români.

La fel de important este că românii au arătat că vor în Europa. Și că România este și trebuie să rămână o țară laică. Nu anticreștină, evident, dar trebuie să recunoaștem că sentimentul religios a fost zdruncinat puternic în aceste zile.

În fine, poate unii se bucură de rezultat. Eu nu.

Pentru că toată mișcarea din anul 2015 cu strânsul celor trei milioane de semnături a fost o tevatură care a creat senzația că România ar fi într-un pericol iminent și, peste noapte, au și apărut arhanghelii care o vor apăra. Trei ani am fost invadați de știri care mai de care mai groaznice despre Occidentul decadent. Ei bine, la  vot românii au arătat că nu cred chiar tot ce li se spune și că forțele sociale ori chiar cele politice nu pot câștiga atunci când au ca obiectiv distrugerea și drept mijloc minciuna.

Pentru că prin mesajele lor distorsionate și schimbătoare, organizatorii au indus în eroare populația. Mai întâi s-a spus că e o acțiune împotriva homosexualilor care nu ar trebui să aibă voie, ca pe viitor, să se căsătorească, apoi că e vorba de protejarea familiei tradiționale, apoi că e vorba de o redefinire a familiei, apoi că e vorba de Convenția de la Istanbul privind violența de gen și manualele care ar fi apărut în România cu privire la identitatea de gen, apoi că e vorba doar de securizarea definiției căsătoriei (înțelege cineva expresia asta?!), apoi că e vorba de apărarea copiilor, în pericol să ne fie luați, apoi că e vorba de însuși viitorul României și apărarea creștinismului în Europa.

În continuare, inițiatorii vor susține că referendumul a fost doar pentru o precizare în Constituție cu privire la căsătorie. De fapt, ei evită să își asume scopul real al referendumului pe care l-am înțeles cu toții: de a interzice căsătoria între gay pe care, însă, nu o ceruse nimeni. Dacă chiar ar fi vrut să securizeze căsătoria și adopția, inițiatorii mișcării trebuiau să propună în conținutul Constituției următorul articol:  „Persoanele de același sex nu se pot căsători” sau „Orice modificare la regimul juridic al căsătoriei și adopției va fi reglementată prin lege și va fi supusă aprobării prin referendum” – de abia asta ar fi fost o chestie cu adevărat deșteaptă. Dar să definești un cuvânt – „soți” – prin el însuși este o inepție care jignește întregi generații de juriști.

Pentru că în această campanie s-au implicat organizații străine anti-gay, biserici și culte neoprotestante de dincolo de granițe. Cu mesaje de susținere și cu bani. Și asta a creat multe suspiciuni cu privire la interesele sincere de a apăra ceva în România.

Pentru că s-a cheltuit enorm. Oficial, 35,1 milioane euro pentru organizarea referendumului. Dar dacă pun campania din ultimii trei ani, probabil că cel puțin 50 de milioane de euro s-au irosit aiurea. Bani care ar fi putut merge la copiii și familiile cu probleme.

Pentru că s-au folosit în mod ilegal chipuri de copii pe afișe, bannere, pliante și în filmulețe pentru a manipula emoțional populația.

Pentru că în această procedură civică (inițiativa cetățenească) de modificare a unui act politico-juridic (Constituția) s-a implicat Biserica. Deși ar fi trebuit să vorbească doar de iubire și de căsătoria religioasă, Biserica a ieșit din matca ei și a intervenit abrupt într-un demers al societății civile după ce negase orice implicare. Au fost preoți care au indus în eroare populația cum că ar fi vorba de familie și că homosexualii ne iau copiii; au fost preoți și călugări care au amenințat cu Iadul pe păcătoșii care nu merg la vot; au fost preoți care au primit misiunea de a merge din casă în casă sa dea pliante cu informații mincinoase, vorbind de referendum în aceste zile, inclusiv la cinematografe, nunți, botezuri; au fost preoți care au refuzat să  spovedească dacă nu prezintă enoriașul cu autocolantul pe buletin purtând mențiunea „Votat”. Eu cred că o astfel de conduită nu este de trecut cu vederea atunci când vine din partea unor membri ai clerului. Și mai cred că religia este despre unire, nu despre dezbinare. La 95% populație declarată creștină nu aveai voie, ca Biserică, să te arăți îngrijorată de doleanțele indirecte și abia auzite ale comunității LGBT. Unii dintre noi înțelegem de ce a făcut Biserica asta și cred că e timpul ca Biserica să înțeleagă că separarea de Stat e un aspect câștigat istoric, că lumea nu poate fi întoarsă în urmă cu 300 de ani și că sprijinul sufletesc e necesar pentru toți deopotrivă, indiferent de orientarea sexuală și indiferent de participarea la referendum. Biserica are mari probleme în sânul ei de rezolvat, dar după acest referendum va trebui să ia decizii tranșante cu privire la rolul ei în societatea postmodernă.

Pentru că acest referendum a fost alipit unor partide politice și pentru că Guvernul a renunțat cu o lună înainte la monitorizarea electronică a votului și a mărit la două zile durata de votare. Însă nu am voie să comentez mai mult în această direcție.

Pentru că au fost intelectuali angrenați în referendum și pe care îi credeam raționali, dar care s-au dovedit complet rupți de realitate. Înveninați, încrâncenați și autosuficienți care pot prezice cu exactitate viitorul apocaliptic la fel de ușor pe cât pot distorsiona trecutul. Intelectualul de tip nou se  proclamă creștin pe toate drumurile, are limbaj elevat, se dă drept misionar, se victimizează permanent și își oferă sacrificiul lui pentru salvarea noastră. Omniprezent, predicând pe sticlă, în biserici, în sălile primăriilor, pe facebook și în universități, e ușor de recunoscut prin conceptele folosite, menite să sperie băbuța din strană, să farmece studentul din bancă și să intimideze colegul de platou – amestecul lingvistic cuprinde cuvintele „ideologie”, „neomarxism”, „stângism”, „libertate”, „națiune,” „ideologia de gen”, „transgender”, „creștin democrația”. Tare mi-e ca îndemnurile care intră în conținutul unui naționalism extrem care este împletit cu un fanatism religios să nu determine reapariția unui curent pe care îl credeam uitat și îngropat în negurile istoriei. Deocamdată românii au spus „nu” unor astfel de apucături, că nu aș spune încă că e vorba de politică.

Ce urmează? Principalul argument pe care tot ni l-au adus inițiatorii și susținătorii revizuirii Constituției ea fost că dorința celor trei milioane de oameni trebuie respectată, altfel s-ar încălca o regulă democratică. Ei bine, aceștia sunt acum exact în poziția celor pe care îi huleau: ei au devenit minoritari. Ca urmare, vor încerca să se victimizeze și, poate, să reia acțiunile într-o altă formă.

Și înainte ca în această notă să ne acuze că am încălcam noi regulile democratice boicotând, voi cita ceea ce a spus Curtea Constituțională în decizia nr. 3/2012: „Exprimarea unei opţiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci şi chiar prin neparticiparea la acesta mai ales în situaţiile în care legislaţia relevantă impune un anumit cvorum de participare. În acest fel, se poate crea o majoritate de blocaj raportat la numărul cetăţenilor unui stat; în acest mod, cei ce aleg să nu îşi exercite dreptul la vot consideră că printr-o conduită pasivă îşi pot impune voinţa politică. Astfel, alegând să nu îşi exercite un drept constituţional, cetăţenii îşi văd realizate propriile lor convingeri prin neacceptarea, în mod indirect, a celor contrare. De aceea, neparticiparea la referendum, mai exact neexercitarea dreptului la vot, este tot o formă de exprimare a voinţei politice a cetăţenilor şi de participare la viaţa politică.”

Dar ei, ca minoritari în această acțiune, pot să stea liniștiți. Nimeni nu le vrea răul. Căci și noi, majoritarii ad-hoc de acum, suntem tot pentru valori și pentru viitor sigur în țara noastră. Și noi suntem pentru apărarea familiei. Dar nu așa cum vor ei, cu ură pentru cei care sunt altfel (cu orientarea sexuală, cu credința, cu modul de a gândi). Nu cu dezinformări. Nu pornind valuri de antipatie pentru cei care se opun argumentat unor acțiuni. Nu cu sădit frica în inimile oamenilor și înspăimântându-i pentru ce va să vină în viața de apoi.

Să ne uităm în jur: nimeni nu ne atacă familiile, nici vreun dușman uman, nici măcar statul (care nu are voie să intre în această zonă, care este una de non-drept prin definiție). Nu se vede picior de homosexual care să se manifeste în public. Nimeni nu ne fură copiii. Membrii LGBT nu cer să se căsătorească și, oricum, o astfel de prevedere ar fi neconstituțională. România nu e în primejdie. Ne închinăm tot unui Dumnezeu. Națiunea supraviețuiește.

Aș vrea să mă înșel, dar Biserica și-a arătat slăbiciunea intervenind într-un domeniu străin – căsătoria civilă. Acțiunea CpF a lovit prin ricoșeu în Biserică, care și-a pierdut mult din încredere. Și toate astea au așternut drumul pentru comunitatea LGBT care nu a trebuit să facă nimic pentru a avea cea mai mare publicitate și simpatie posibilă și care acum are legitimitatea să pretindă cine știe ce drepturi, dintre care parteneriatul civil e inevitabil de acordat. Și dacă, prin absurd, se va întâmpla ceva rău din ceea ce CpF a prezis, atunci va trebui să i se reamintească că ea însăși a contribuit la asta.

Oarecum rănită în acest referendum, România merge mai departe. Marea familie românească va exista mai departe. Și vom înregistra în continuare 1,7 milioane de copii care nu au acasă un tată și o mamă, 43.000 de copii care sunt în fostele orfelinate (numite pompos „centre de plasament”) unde au fost abandonați de părinții lor sau unde au fost duși de stat după ce au fost luați de la părinții lor unde erau bătuți, înfometați, violați; în continuare vom avea 6 din 10 copii bătuți de părinți și o femeie bătută la fiecare 30 de secunde; anual vor fi 20 de copii omorâți de părinții sau frații lor și alți 50 violați de propriile rude; 15% dintre adolescenți vor consuma substanțe interzise, 20% dintre copii vor abandona școala, 40% vor fi analfabeți funcțional.  Iar peste un an, statisticile vor fi, neîndoielnic, cel puțin la fel. Dar de aceste probleme însă nu vom avea timp: nu vom avea resurse umane, nu vor fi bani și, probabil, nu vom avea timp căci deja trebuie să ne gândim la următorul referendum.

8 comentarii »

  1. Buna dimineata.
    Eu cred ca nu este bine sa ne dorim rezolvarea TUTUROR problemelor care ne apasa (ramanerea in urma pe traseul dezvoltarii sociale) prin „bagheta magica” a Referendumului; chiar daca 20 de milioane am decide DA progresului si Nu stagnarii. Este nevoie de o munca imensa si grea,o lunga perioada de timp,sa le rezolvam una cate una,cat mai grabnic posibil.
    Insa fara solidaritatea covarsitoarei majoritati nu este posibila mobilizarea resurselor: de munca,de bani,de sustinere afectiva si morala.
    Eu sunt unul din cei aproape 4 milioane de romani care am participat la Referendum, pentru exercitiul si testul solidaritatii.
    Personal,nu sunt in situatia de minoritate sexuala,am familie ortodoxa,sunt sanatos (cu superacte si vizibil din avion) deci nu m-am dus la Referendum pentru interesul specific. Eu am mers strict pentru a fi solidar cu initiativa celor 3 milioane de concetateni romani si pentru a indrepta doua virgule in Constitutia tarii mele. Care virgule oricum nu ar fi avut decat un rol de frumusete,intrucat toate celelalte acte normative pornesc dela prezumtia legala ca sotii in casatorie sunt un barbat si o femeie,nu mai multi soti,nu mai multe genuri.
    Eu am sperat ca macar pentru aceste lucruri simple, fara miza de bani,sa ne adunam si sa exersam ABILITATEA SOLIDARIZARII PENTRU DECIZIA NATIONALA ! S-a dovedit ca este imposibi! S-a dovedit ca marea majoritate a romanilor am pierdut sensul profund pozitiv al ideilor-tezaur de natiune, de popor,de identitate culturala si ne-am pus grumazul sub jugul propagandei elitiste a falselor valori: respectul pentru fiinta umana abstracta, atasamentul pentru democratia globalista care ignora specificul national si suveranitatea statelor,suport total pentru libertatea ideilor tehnice de a modifica echilibrul relatiilor spirituale,etc.
    Faptul istoric de la 7 octombrie 2018 a fracturat si mai rau coeziunea natiunii romane si in mod sigur dusmanii din interior,cu identitate romaneasca, se bucura: vor emite facturi pe deplin justificate catre platitorii lor din afara tarii:Livrat prestatie = servicii de
    invrajbire intre romani, sabotarea cu succes a Referendum-ului”. Valoare fara TVA etc…Nu este o gluma, pentru ca Statul a cheltuit circa 40 milioane de euro,dar organizatiile anti-Referendum au cheltuit mai mult de-atat,plus Profitul binemeritat ,plus onorariul pentru succes.
    Factura va contine o suma frumusica.Probabil va fi platita din beneficiile concesiunilor de petrol,gaze,resurse minerale romanesti,date pe mai nimic de catre guvernantii romani organizatiilor „off shore”,ca se se piarda urma…
    Eu vorbesc in numele meu si pe baza celor vazute si stiute de mine. Am simtit tradarea celor 15 milioane de romani fata cu efortul si daruirea celor 4 milioane de romani grabiti sa creada ca natiunea romana este in ca vie!
    Este moarta,fratilor! Aparent oamenii sunt vii biologic,dar nu mai au sentimentul respectului pentru natiunea lor,in primul rand pentru semenii lor,romani ca si ei.Intelectualitatea adevarata,de calitate,altruista a fost marginalizata iar in functii de decizie,bine platite,au accedat fantose si impostori.Dovada: starea actuala a Romaniei,inlauntru si in lume!!!
    Ce poti sa zici,cand jandarmul roman rupe dintiii romanului pasnic,sub ochii intregii omeniri,stiind ca este filmat? Apoi,el,roman implatosat cu scut,cu casca,inarmat pana-n dinti face plangere penala ca a fost… vatamat corporal?!
    Ce credeti ca face el dupa orele de program,cand uda florile in gradina,ca un om pasnic (fara scut si casca)?
    Viseaza ca vecinul lui,deputat,sa-i aprobe o decoratie pentru eroism,nu-i asa?
    Nicio remuscare pentru ca celalalt vecin,tot roman,zace in spital cu oasele rupte de bata lui de viteaz jandarm roman.
    Acesta nu-i respect intre romanii natiei comune.
    Sau cand ministrul roman al finantelor fura din banii publici valoarea costurilor a 10 referendum-uri,si cu chiu cu vai il putem baga la puscarie,dar banii tot nu-i recuperam?! Si nici n-avem cum sa-i recuperam,caci alti romani „specializati” (procurori,judecatori,politisti,ziaristi,cardasi de partid,parlamentari,guvernanti, tot tacamul de romani veritabili, il apara, fac tot posibilul sa nu fie prins, sa nu fie dovedit,sa nu fie condamnat, sa nu fie recuperata paguba.
    Am incercat si noi, 3 milioane de „prosti” sa adunam niste voturi pentru a indrepta doua virgule in Constitutie.
    Nu s-a putut,alte 15 milioane de „romani destepti” ne-au tratat cu sictir.
    Pai isi imagineaza cineva ca va fi posibil ca noi romanii sa ne solidarizam pentru lucruri grele, cum ar fi ” Referendum pentru urmarire bunurilor furate de la stat,oriunde s-ar gasi,fara prescriptie” sau „Referendul pentru santionarea faptelor de coruptie si abuz in serviciu care au avut ca efect instrainarea avutiei nationale,fara prescriptie” ? Eu nu cred ca cineva ar fi nebun sa puna problema, cel putin, dar sa si stranga semnaturi, nici vorba! Si oricum,n-ar iesi nimeni sa voteze DA sau NU, ca sa stim si noi cine tine cu hotii!
    Asa ca raman cu tristetea ca mi-am pierdut natia. Apartinem unei populatii cu numele de romani; urmeaza istoric starea de popor si apoi de natiune.
    Posibil ca tinerii de azi,care vor invata in strainatate (cum au facut cei din Scoala Ardeleana sau din generatia pasoptista) sa revina,la maturitate si sa-si revendice drepturile,sa scoata din tainite ascunsele valori stramosesti si sa-si faca o tara noua.
    Le doresc tot norocul,sa mai fie posibil.Istoria lumii consemneaza destule cazuri de foste natiuni care au fost spulberate prin nerozia populatiei si mai ales a liderilor lor tradatori.
    Noi, cei cu varstele intre 30 si 80 de ani (intre care si eu) am stricat tara atat de rau,ca nu mai putem alege nimic din ea, nici macar traditionala solidaritate nationala,atat de mult cantata in decursul istoriei neamului romanesc. Atat…inchei.
    Cu respect pentru cei care au participat la referendum si cu maxima greata pentru cei care n-au participat.
    Rusu Mihai

    Comentariu de cleanwaterclub — 09/10/2018 @ 8:34 AM | Răspunde

    • Pentru greața pe care o aveți față de mine, vă rog să luați o lămâie. Și țineți aproape câteva kilograme, că va mai fi nevoie!

      Comentariu de Cristi Danilet — 09/10/2018 @ 4:54 PM | Răspunde

  2. Stima si Respect ! Clar, pe înțelesul tuturor.

    Comentariu de Daniela Sirghie — 09/10/2018 @ 9:15 AM | Răspunde

  3. Pentru mine aceasta concluzie a dumneavoastra se potriveste ca o manusa: „noi ne iubim semenii, chiar dacă sunt de altă orientare sexuală”, dar parerea mea personala este ca nu asta este concluzia referendumului, ci faptul ca lumea nu vrea sa schimbe constitutia cu un asemenea guvern la conducere. Daca acest referendum era organizat acum 3 ani cu siguranta ca peste 50% dintre alegatori s-ar fi prezentat la vot, la fel cum a fost la reducerea numarului de parlamentari. Romania este o tara in care populatia majoritara este profunt ancorata in ortodoxie si este greu sa dai explicatii logice intr-o dezbatere ci mai degraba poti prinde interlocutorul cu explicatii sentimentale.

    Comentariu de Andrei — 09/10/2018 @ 2:22 PM | Răspunde

    • „Romania este o tara in care populatia majoritara este profunt ancorata in ortodoxie” – incepand de duminica am mari rezerve.

      Comentariu de Cristi Danilet — 09/10/2018 @ 4:57 PM | Răspunde

  4. Dl. Andrei,guvernele trec, poporul ramane.Tot dezbinat,tot insetat de diplome si premii de excelenta pentru poezie si pentru cunoasterea legilor (din cartile de drept) si tocmai de aceea tot foarte trist constatand ca acestea (ideal suprem de recunoastere publica a performantei personale) nu i-au folosit ca sa traiasca mai bine. Asa se inraieste.Cu note bune la stiinta dreptului si cu sentinte juridice nedrepte care i-au otravit viata,romanul duce in mormant, pana la urma,amarul unei existente dirijate de altii,sub motiv ca ei,acesti „altii” stiu mai bine ce mod de viata i se potriveste. Ca sa se elibereze, pana la urma romanul isi cumpara un catel,pe care-l indruma,il hraneste,vorbeste cu acesta si se bucura de faptul ca in sfarsit o fiinta il aproba,este de acord cu el. Din pacate,catelul nu are drept de vot. Deocamdata…
    Cu respect, Mihai Rusu

    Comentariu de cleanwaterclub — 09/10/2018 @ 6:56 PM | Răspunde

  5. Sunt multi care au sustinut ca daca referendumul era validat si se trecea la modificarea constitutiei, PSD ar fi putut incerca sa foloseasca asta in folosul lor si sa faca ceva mai mult decat a fost stipulat in legea aprobata in Parlament. Ati putea enumera cateva astfel de posibile actiuni? Ce anume ar fi putut face guvernantii in constitutie in plus fata de modificarea ceruta la referendum?

    Comentariu de MM — 31/10/2018 @ 6:11 PM | Răspunde

    • NImic. Cei care au sustinut asa ceva erau si ei manipulati ca cei care sustineau ca fara acea modificare vine Sodoma peste noi.

      Comentariu de Cristi Danilet — 01/11/2018 @ 6:10 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: