Preot, profesor la Facultatea de Teologie, recomandă afurisenia și excomunicarea pentru cei care nu au votat la Referendum.
Cosmin Santi este cadru didactic al Facultății de Teologie, din cadrul Universității Valahia Târgoviște, și preot paroh al comunității de la Viforâta.
În timpul campaniei pentru revizuirea Constituției ni s-a spus ba că e vorba de securizarea definiției căsătoriei (formulare de-a dreptul ciudată, care nu are legătură cu tehnica legislativă), ba că e vorba de protejarea familiei tradiționale (expresie inexistentă în sociologie), de apărarea copiilor față de homosexuali (îndemn homofob) sau chiar de viitorul națiunii române pus în pericol de Occidentul decadent (discurs antieuropean). Ipocrizia nu a putut să ascundă faptul că modificarea „profilactică” a Constituției ar fi fost îndreptată strict împotriva unor semeni de ai noștri, care efectiv au fost damnați timp de trei ani de zile doar pentru că unora li s-ar fi părut că ei ar fi altfel. Cei care am îndrăznit să avem altă opinie am fost acuzați că suntem păcătoși, ni s-a refuzat sfânta împărășanie și ni s-a promis Iadul în viața de apoi.
Acum, iată că apare o față de creștinismului care a dospit mult timp în spatele mașinilor de lux, catedralei neamului, păcatelor sexuale și mândriei ce caracterizează o parte a clerului. Ieri ne-au exclus din rândul creștinilor, declarând cu tupeu că numai ei, cei 4 milioane care au votat, ar fi astfel. Azi ni se promite răzbunare.
Eu cred că Biserica (ortodoxă, catolică, neoprotestantă) este într-o mare, mare criză, devoalată în România de acest referendum stupid și inutil, care a dus la irosirea a 35 de milioane de euro: Biserica se amestecă în Stat (lucru interzis de principiul secularizării care caracterizează societatea modernă din ultimii 250 de ani), o parte a clerului instigă lumea la ură (aspect ce contravine învățăturilor din Noul Testament), o altă parte a dezinformat cras în timpul campaniei și al referendumului (făcându-ne să ne punem întrebări legitime cu privire la adevăratele interese urmărite), iar acum ni se promite reactivarea practicilor medievale (ceea ce aruncă în derizoriu ultimele secole de civilizație). Totul pare menit mai degrabă a ține populația credincioasă într-o frică continuă: nu față de Dumnezeu, ci față de om.
Or, acolo unde este frică, nu este libertate. Iar credința trebuie să fie despre iubire, nu despre ură. Păcatele preoților și pastorilor relevate mai sus nu pot fi trecute cu vederea. Ei au o datorie, de a sluji spre binele poporului pe care îl păstoresc. Nicidecum să întoarcă omul împotriva omului.
Acest popă (că preot nu poate fi) s-a afurisit şi excomunicat singur. N-ar trebui să-l băgăm în seamă dar, ar fi bine să-i amintească cineva că dreptatea, vindecarea şi iertarea sunt de la Dumnezeu, ca şi viaţa şi moartea. Orice creştin adevărat ar trebui să ştie că Dumnezeu e Cel care creează, vindecă, luminează, face justiţie sau iartă şi acţionează prin oameni, adică prin medici (care trebuie să-l trateze pe om fără să-şi pună problema că mai are de trăit sau nu căci Dumnezeu decide), prin poeţi (scriitori, cercetători) – cei aleşi de El (care trebuie să fie convinşi că harul vine din Cer cum spunea Petre Ţuţea, altfel îşi pot pierde harul), prin magistraţi ( care trebuie să ştie, pentru a judeca drept, că justiţia e de natură divină şi se bazează pe principiile moralei creştine. Nimeni nu-i mai presus de lege şi de Dumnezeu). Iar Dumnezeu e Cel care ne iartă sau nu pe toţi atât pe pământ cât şi la Judecata de apoi. Şi Isus Hristos a repetat mereu că numai preoţii sunt vinovaţi dacă gloatele nu urmează învăţătura înscrisă în Biblie şi Evanghelii. Aşa că mai uşor cu excumunicarea şi afurisirea, ca pe vremea Inchiziţiei, că vă faceţi de râs şi vă pierdeţi şi ultimii enoriaşi. Ruşine clericilor care gândesc ca acest preot „profesor”! Pentru noi ei rămân doar nişte popi care l-au băgat pe diavol în biserică şi vor plăti amarnic în faţa lui Dumnezeu!
Comentariu de Alexandru Teodoreanu — 09/10/2018 @ 5:45 PM |
Cati credinciosi atatea defintii diferite a lui dumnezeu. Daca schimbam religia (chiar in acelasi context monoteist) diferentele cresc din nou. Mi se pare interesant cum stiti ce gandeste, intentioneaza sau face o asemenea fiinta suprema. Presupunand ca aceasta exista, are un grad de moralitate extreme de dubios, cam la nivelul popei amintit in articol, pe langa faptul ca trebuie sa fie impotent si crud. Nu pot insa sa nu observ modul pasional in care finalizati comentariul, cu dorinta apriga de pedeapsa…si nu oricum ..ci pentru vecie :) . interesant crestin.. sau doar un exemplu comun.
Comentariu de Dragos — 11/10/2018 @ 12:53 PM |
istoricul tau te vadeste ca nu esti usa de biserica (nici macar de tribunal).
Cu rasunet iti va fi caderea!
Comentariu de Cosmin — 11/10/2018 @ 12:25 PM |
esti prost!
Comentariu de Cristi Danilet — 11/10/2018 @ 5:20 PM |
Sincer nu inteleg de ce generalizati cu atata usurinta. Un personaj, fie el si cadru didactic etc, nu reprezinta vointa celor pe care poate ca pretinde ca ii reprezinta. Concluzia mi se pare deplasata, sper ca nu voit. Eu nu ma simt reprezentat de vorbele lui. De ce asmutiti alti cetateni asupra mea prin aceste generalizari?
Comentariu de MM — 31/10/2018 @ 6:03 PM |
Daca afurisiti, blestemati, deschideti cartea, amenintati oamenii cu Iadul, excomunicati atunci cetatenii trebuie „asmutiti” asupra unora ca dvs, fiindca sunteti periculos. Biserica nu e a dvs. Daca nu faceti nimic din toate astea si va detasati de colegii de breasla care fac, atunci sunteti altcumva decat ei si am tot respectul. Asa ca va rog sa imi dati sa citesc unde anume v-ati dezis de domn profesor preot care facea acele amenintari. Multumesc!
Comentariu de Cristi Danilet — 01/11/2018 @ 6:13 PM |
Pai nici macar nu fac parte din aceasta breasla, insa generalizarile se fac foarte usor si simplul fapt ca nu sunt de acord cu unele lucruri ii poate face pe „asmutiti” sa sara si la mine si la alti cetateni care au propriile pareri despre ce se intampla in jurul lor si care nu au facut rau nimanui.
Nu ma pot dezice de fiecare persoana cu care nu sunt de acord in scris, ar fi imposibil. Insa daca as scrie ceva public prin care sa fac acuze grave in directia unei persoane, eu personal m-as feri pe cat posibil sa ajung la generalizari si incitari generalizate, mai ales daca nu am dovezi ca intreaga comunitate din care face parte acel individ ii impartaseste principiile. Faptul ca in strainatate un roman fura/omoara nu ar trebui sa aduca asupra imaginii romanilor o pecete de hoti/criminali. La fel si la scara mai mica. Daca un pion din institutia X face declaratii aberante nu inseamna ca restul institutiei este de acord cu el.
Comentariu de MM — 02/11/2018 @ 12:17 PM |