CRISTI DANILEŢ – judecător

09/10/2018

Preot: „E momentul sa afurisim, anatemizam, excomunicam”

preot-afurisenie

Preot, profesor la Facultatea de Teologie, recomandă afurisenia și excomunicarea pentru cei care nu au votat la Referendum

Cosmin Santi este  cadru didactic al Facultății de Teologie, din cadrul Universității Valahia Târgoviște, și preot paroh al comunității de la Viforâta.

 

 

 

 

În timpul campaniei pentru revizuirea Constituției ni s-a spus ba că e vorba de securizarea definiției căsătoriei (formulare de-a dreptul ciudată, care nu are legătură cu tehnica legislativă), ba că e vorba de protejarea familiei tradiționale (expresie inexistentă în sociologie), de apărarea copiilor față de homosexuali (îndemn homofob) sau chiar de viitorul națiunii române pus în pericol de Occidentul decadent (discurs antieuropean). Ipocrizia nu a putut să ascundă faptul că modificarea „profilactică” a Constituției ar fi fost îndreptată strict împotriva unor semeni de ai noștri, care efectiv au fost damnați timp de trei ani de zile doar pentru că unora li s-ar fi părut că ei ar fi altfel. Cei care am îndrăznit să avem altă opinie am  fost acuzați că suntem păcătoși, ni s-a refuzat sfânta împărășanie și ni s-a promis Iadul în viața de apoi.

Acum, iată că apare o față de creștinismului care a dospit mult timp în spatele mașinilor de lux, catedralei neamului, păcatelor sexuale și mândriei ce caracterizează o parte a clerului. Ieri ne-au exclus din rândul creștinilor, declarând cu tupeu că numai ei, cei 4 milioane care au votat, ar fi astfel. Azi ni se promite răzbunare.

 Eu cred că Biserica (ortodoxă, catolică, neoprotestantă) este într-o mare, mare criză, devoalată în România de acest referendum stupid și inutil, care a dus la irosirea a 35 de milioane de euro: Biserica se amestecă în Stat (lucru interzis de principiul secularizării care caracterizează societatea modernă din ultimii 250 de ani), o parte a clerului instigă lumea la ură (aspect ce contravine învățăturilor din Noul Testament), o altă parte a dezinformat cras în timpul campaniei și al referendumului (făcându-ne să ne punem întrebări legitime cu privire la adevăratele interese urmărite), iar acum ni se promite reactivarea practicilor medievale (ceea ce aruncă în derizoriu ultimele secole de civilizație). Totul pare menit mai degrabă a ține populația credincioasă într-o frică continuă: nu față de Dumnezeu, ci față de om.

Or, acolo unde este frică, nu este libertate. Iar credința trebuie să fie despre iubire, nu despre ură. Păcatele preoților și pastorilor relevate mai sus nu pot fi trecute cu vederea. Ei au o datorie, de a sluji spre binele poporului pe care îl păstoresc. Nicidecum să întoarcă omul împotriva omului.

 

4 comentarii »

 1. Acest popă (că preot nu poate fi) s-a afurisit şi excomunicat singur. N-ar trebui să-l băgăm în seamă dar, ar fi bine să-i amintească cineva că dreptatea, vindecarea şi iertarea sunt de la Dumnezeu, ca şi viaţa şi moartea. Orice creştin adevărat ar trebui să ştie că Dumnezeu e Cel care creează, vindecă, luminează, face justiţie sau iartă şi acţionează prin oameni, adică prin medici (care trebuie să-l trateze pe om fără să-şi pună problema că mai are de trăit sau nu căci Dumnezeu decide), prin poeţi (scriitori, cercetători) – cei aleşi de El (care trebuie să fie convinşi că harul vine din Cer cum spunea Petre Ţuţea, altfel îşi pot pierde harul), prin magistraţi ( care trebuie să ştie, pentru a judeca drept, că justiţia e de natură divină şi se bazează pe principiile moralei creştine. Nimeni nu-i mai presus de lege şi de Dumnezeu). Iar Dumnezeu e Cel care ne iartă sau nu pe toţi atât pe pământ cât şi la Judecata de apoi. Şi Isus Hristos a repetat mereu că numai preoţii sunt vinovaţi dacă gloatele nu urmează învăţătura înscrisă în Biblie şi Evanghelii. Aşa că mai uşor cu excumunicarea şi afurisirea, ca pe vremea Inchiziţiei, că vă faceţi de râs şi vă pierdeţi şi ultimii enoriaşi. Ruşine clericilor care gândesc ca acest preot „profesor”! Pentru noi ei rămân doar nişte popi care l-au băgat pe diavol în biserică şi vor plăti amarnic în faţa lui Dumnezeu!

  Comentariu de Alexandru Teodoreanu — 09/10/2018 @ 5:45 PM | Răspunde

  • Cati credinciosi atatea defintii diferite a lui dumnezeu. Daca schimbam religia (chiar in acelasi context monoteist) diferentele cresc din nou. Mi se pare interesant cum stiti ce gandeste, intentioneaza sau face o asemenea fiinta suprema. Presupunand ca aceasta exista, are un grad de moralitate extreme de dubios, cam la nivelul popei amintit in articol, pe langa faptul ca trebuie sa fie impotent si crud. Nu pot insa sa nu observ modul pasional in care finalizati comentariul, cu dorinta apriga de pedeapsa…si nu oricum ..ci pentru vecie :) . interesant crestin.. sau doar un exemplu comun.

   Comentariu de Dragos — 11/10/2018 @ 12:53 PM | Răspunde

 2. istoricul tau te vadeste ca nu esti usa de biserica (nici macar de tribunal).
  Cu rasunet iti va fi caderea!

  Comentariu de Cosmin — 11/10/2018 @ 12:25 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: