Conferință cu judecătorul Cristi Danileț despre problemele copiilor din România și o posibilă soluție: Educația juridică în școli și licee!
Eveniment derulat în fața a zeci de profesori și directori adunați în Ploiești pe 9 iunie 2018 la cel mai mare eveniment anual de educație #FiEDU2018.
11/10/2018
VIDEO: copiii si nevoia de educatie juridica
3 comentarii »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Felicitari! Consider demersuri de acest fel nu numai esentiale, dar chiar prioritare! Mi-ar fii placut sa te fii intalnit in asemenea context pe vremea liceului. Poate mi-as fii schimbat meseria :).
P.S. Pensionarea ti-ar acorda mai mult timp pentru acest proiect. Pasiunea o ai!
Comentariu de Dragos — 12/10/2018 @ 7:39 AM |
Cristi, dupa ce am vizionat discursul si am meditat asupra lui mi-a ramas ceva neclar in argumentia ta, si anume repectul pentru autoritati si granita dintre libertatea de exprimare si calomnie. Incepand cu prima, as spune ca nici o forma de autoritate nu este auto-justificata, ci trebuie pusa sub semnul intrebarii si justificata fata de cei asupra carora are puterea, ori lipsa de respect si incredere in autoritati in tarile europene estice provine tocmai din lipsa acestui pas. Vorbim despre educatia elevului, cetateanului insa mai putin depsre educatia profesorului si al politistului, astfel existand pericolul de a face uz de pozitia de putere. Asa cum ai punctat, avem ca si societate, o intarziere (pe mai multe planuri) de cateva secole fata de alte natiuni. Oare acesta este motivul pentru care libertatea de exprimare este ceva mai restransa in forma de democratie din Romania? Stii vreun caz similar de injuraturi pe facebook la adresa unui profesor care a fost pedepsita in vestul europei, sau tarile Americii de Nord? Daca eu il fac pe un profesor idiot nu exista decat doua posibilitati: ca el sa fie idiot (nu are avea sens sa fiu pedepsit pentru adevar) sau sa nu fie idiot (caz in care el nu ar trebui sa se simta pentru ca nu ar schimba parerea celor care il cunosc). Daca ma da in judecata lasa o urma de indoiala . De ce crezi ca in SUA poti avea semne cu (Fuck Trump) pe masina fara repercursiuni din partea autoritatilor? Este un semn de o democratie mai avansata? De asemenea ce crezi ca s-ar intampla daca in Romania ar aparea ilustratii comice cu Iisus si Dumnezeu. Ar da Biserica in judecata revista respectiva? Ce sanse de catig are in tara noastra comparativ cu alte tari? Sunt de acord ca legile trebuie respectate dar de asemenea trebuie criticate (adica analizate profund pentru a scapa de non-sensuri). Imi dai uneori impresia ca le ridici la un rang de sfintenie, dar mi se pare de asemenea ca esti prea inteligent pentru a fii in aceasta pozitie. Scuze ca am aruncat atatea idei la bataie. Poti clarifica unele dinte ele?
Comentariu de Dragos — 13/10/2018 @ 11:48 AM |
În SUA libertatea de exprimare, ca și cea religioasă sau dea de asociere are un alt înțeles decât in Europa. Ee sunt totale acolo. La noi lucrurile stau mai simplu: ca persoane, avem demnitate și ea trebuie respectată fără ca individul să facă ceva, pentru că este un drept al său, iar tu ai obligația de a o respecta. Ambele sunt înscrise în Constituție.
Cât privește instituția, nu cred că „prezumția de abuz” trebuie să planeze asupra fiecărui funcționar, demnitar, magistrat. El nu datorează decât profesionalism celor pe care îi deservește, satisfăcând interesul public nicidecum cel privat.
Cât privește semnele cu zei sau dumnezei batjocoriți, avem o jurisprudență bogată a CEDO. Deocamdată noi suntem la nivelul în care nici măcar nu știm că actele bisericești scapă controlului instanțelor civile…
Comentariu de Cristi Danilet — 14/10/2018 @ 4:52 PM |