CRISTI DANILEŢ – judecător

13/10/2018

Din pacate, zoofilia nu este sanctionata in Romania

Filed under: educatie,presa — Cristi Danilet @ 6:33 PM
Tags: , , , ,

cainele-alb-0nÎn foarte multe țări toată lumea sexul cu animale (zoofilia, bestialitatea) este infracțiune. Noi nu mai avem incriminată o asemenea faptă.

Iată istoricul legislativ:

În Codul penal Carol al II-lea (din 1936), art. 436 prevedea: „Actele sexuale săvârșite între oameni și animale, dacă provoacă scandal public, constituiesc delictul de bestialitate și se pedepsesc cu închisoare corecțională dela 3 luni la un an”. 

Codul penal comunist (de la 1968), art 201, prevedea: Perversiunea sexuală Săvîrşirea actelor de perversiune sexuală care au produs scandal public se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Constituie acte de perversiune sexuală orice acte nefireşti în legătură cu viaţa sexuală, altele decît cele prevăzute în art. 200 (acte sexuale între persoane de același sex). 

Noul cod penal (de la 2014) nu mai incriminează asemenea fapte, după cum nu mai incriminează nici homosexualitatea, la care s-a renunțat încă din anul 2001.

În urmă cu câțiva ani a fost semnalată lipsa acestei incriminări în țara noastră. Astfel, pe data de 27.04.2015 apare o știre pe site-ul 20minute.fr cum că Danemarca interzice zoofilia, în timp de Ungaria, Finlanda și România sunt ultimele țări din UE unde aceste practici sunt legale. A doua zi, știrea e preluată în România chiar sub acest titlu: „România, între cele 3 țări din Europa care nu pedepsește zoofilia”. Imediat se răspândește și pe alte site-uri. Ea e reluată periodic în online, ultima oară în martie 2018 când un site atrage atenția că noi nu avem această infracțiune.

Și totuși, în România, nu se poate sancționa sexul cu animale? Mai întâi constat că nu avem închisoare sau amendă penală pentru o asemenea faptă, ea nefiind prevăzută în Codul penal. Apoi, există, în legea animalelor din 2004 posibilitatea aplicării unei amenzi contravenționale (art. 26) pentru cruzime față de animale (fapte descrise la art. 6), dar nicuna dintre aceste fapte nu privește sexul cu animalele. Cel mult s-ar încadra la „provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace” (art. 6 alin. 2 lit. j), dar în mod curios art 26 lasă nesancționată această faptă. În fine, cred că se poate da o amendă contravențională conform art. 2 pct. 1) din Legea 61/1991 pentru „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene”, dar este de remarcat că dacă fapta nu e comisă într-un spațiu public, ea rămâne nesancționată.

Așadar, constat că dacă animalul nu suferă sau dacă faptele nu sunt comise în public atunci actele de zoofilie sunt, din păcate, legale în România. Cum avem o lege a animalelor, cred că actele sexuale cu animale trebuie reglementate în cuprinsul acesteia. Cu siguranță însă persoana autor are o tulburare psihică care trebuie tratată.

 

 

 

4 comentarii »

 1. Acum ceva timp ați explicat că nu pedofilia este infracțiune, ea fiind o stare de tulburare a insului, ci abuzul sexual (fapta). La fel, nici zoofilia și homosexualitatea nu sunt contacte sexuale, ci stări ale insului.

  Comentariu de Dan C. Lungescu — 13/10/2018 @ 7:21 PM | Răspunde

 2. Legea pedepseste faptele.Abuzul homosexual, abuzul sexual asupra copiilor , sunt fapte sanctionate de lege daca sunt dovedite.Pentru animale aceasta fapta nu este, asa cum arata domnul judecator, prevazuta in nicio lege.Deci fapta nu exista si nu este sanctionata, chiar daca noua nu ne convine.De multe ori, in cazul animalelor, oamenii se amuza cand vad asemenea cruzimi , fara sa aiba vreo reactie asupra celui care o face, are numai bietul animal. Tulburarile psihice grave sunt greu de tratat, multi pacienti sunt refractari la tratament sau nu-l fac,ei nu se considerandu bolnavi, deseori pacalesc cadrele medicale si pe apartinatori ca-l iau, au abilitatea dobandita prin boala sa iasa din orice situatie neplacuta pentru ei, dar care ne creaza noua disconfort major.Impact emotional mare are abuzul asupra copiilor, deseori acestia platesc cu viata.

  Comentariu de Mihaela Sivu — 14/10/2018 @ 6:09 AM | Răspunde

  • Legiuitorul român s-a încurcat la calitatea ”persoanelor” care suferă vătămări și a celor care fac plângere în justiție, capitol la care magistrații se împiedică și mai tare. Animalul care suferă nu este ”persoană” și nu are capacitate civilă. Nefiind ”persoană” nu poate reclama vătămarea unui drept nici măcar dacă ar ”învăța” să-și scrie singur plângerea penală :-).

   Comentariu de Ion Roată — 15/10/2018 @ 5:43 AM | Răspunde

   • Sesizarea se poate face prin denunt din partea unor martori sau din oficiu (de ex, in urma constatarii personale de catre organul de politie sau a vizionarii unor inregistrari).

    Comentariu de Cristi Danilet — 15/10/2018 @ 3:26 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: