CRISTI DANILEŢ – judecător

15/10/2018

Modificari statutul magistratilor

Filed under: Guvern,judeecator,Parlament — Cristi Danilet @ 12:49 PM
Tags:

Legea nr. 242/2018 care a modificat legea statutului judecătorilor și procurorilor a fost publicată în Monitorul Oficial astăzi. Ea va intra în vigoare peste trei zile. Sunt o groază de modificări.

Și tot azi a fost aprobată OUG de modificare a modificărilor. Opinia mea cu privire la aceste din urmă:

0. CSM nu a avizat acest OUG.

1. Ministrul nu este eliminat din procedura de numire a înalților procurori, cum au cerut magistrații și Comisia de la Veneția. Ci va face interviuri transmise public.

2. Se mărește vechimea necesară pentru a ocupa funcții de conducere și funcții de execuție la DNA și DIICOT. Ceea ce contrazice legea tocmai aprobată de Parlament. Va înceta insă mandatul procurorilor DNA și DIICOT care nu mai îndeplinesc condițiile din OUG, deși la data numirii le îndeplineau potrivit legii vechi. Asta e dubios tare, practic niste procurori care au acum dosare vor fi înlăturați din anchete!

3. Statul se poate regresa impotriva magistratului care a actionat cu rea-credinta sau grava neglijenta si a produs o paguba. Pentru acest lucru trebuie făcută o verificare de Inspecție, iar rezultatul poate fi contestat la Tribunal. Asta e bine.

4. Procurorii pot fi revocați din cadrul DNA și DIICOT dacă nu își îndeplinesc atribuțiile în mod corespunzător sau dacă sunt sancționați disciplinar. Asta e bine.

5. Reprezentanții societății civile participă doar la lucrările Plenului și acolo au drept de vot. Așa era și până acum.

6. Acțiunea disciplinară împotriva magistraților poate fi exercitată și de ministrul justiției. Păi…o astfel de prevedere fusese introdusă de Parlament în lege în anul 2012, legea publicată azi in MO tocmai a eliminat-o, iar Guvernul tocmai o reintroduce. Curat neconstituțional!

7. S-a recreat o procedură de revocare a membrilor CSM creată prin lege acum câteva săptămâni.Curat neconstituțional!

8. Se amână prevederea cu interzicerea detașării magistraților în funcții de demnitate publică și în instituțiile UE. Aici se eludează o decizie a CCR care fixează incompatibilitățile magistraților.

9. Se amână dispozițiile cu privire la pensionarea anticipată a magistraților.

2 comentarii »

  1. Magistrații vor sa nu fie controlați de nimeni. Inspecția judiciară în 99% este frecție la picior de lemn pt că nu este in interesul cetățeanului, este doar in interesul politicului și nici acolo daca nu vor. MAGISTRATII TREBUIE SA.SI PLATEASCA DIN BUZUNARUL PROPRIU , NU DIN BUZUNARUL TUTUROR CAND GRESESC. TREBUIE SA FIE DATI AFARA DACA NU RESPECTA LEGEA, nu mai bateți câmpii cu alte tâmpenii. Și Toader și magistrații mint cu nerușinare! Procurorul general, procurorii de parchete trebuiesc aleși de populație și nu mai mult de două mandate, apoi sa activeze la alte parchete, prin rotirea cadrelor, nu la același unde au fost procurori șefi.. Ce spuneți d.stra și Toader e gargara ieftina d.le danilet. Terminați !!! sunteți la fel de penibil că Toader!

    Comentariu de Ion — 15/10/2018 @ 2:19 PM | Răspunde

    • „rotirea cadrelor” – ati spus tot! Acum să vă spun și eu ceva: comuniștii au dispărut, dar mentalitatea a rămas. Cât vor fi din ăștia ca dvs, imi va fi rușine de țara asta.

      Comentariu de Cristi Danilet — 15/10/2018 @ 3:27 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: