21.03.2014 – sustinut conferinta`Notiuni elementare de mediere penala`, eveniment organizat de UNMR Tg.Mures si med.Ion Dedu la Tg.Mures;
15-16.03.2014 – sustinut curs `Medierea penala-proceduri si practici conform noilor prevederi din codul penal si codul de procedura penala`, formare continua pentru mediatori, organizat de Pro-Training, Cluj-Napoca;
Domnule judecator,
Va rog respectuos sa ne informati cu privire la cele mai recente demersuri pentru definitivarea cadrului legislativ de functionare a medierii.
Sunt mediator autorizat si am senzatia ca ne aflam in plin proces de dezintegrare.
Mai exista vreo preocupare din partea conducerii superioare a Justitiei pentru aceasta procedura sau o putem considera deja un accident istoric?
Cu deosebita consideratie,
V.Iosif
Comentariu de vasile iosif — 15/01/2015 @ 12:04 PM |
MJ este responsabil de acest lucru. Dar, credeti-ma, nu legislatia e de vina ca nu merge medierea.
Comentariu de Cristi D — 21/01/2015 @ 10:52 AM |
Domnule judecator,
In lucrarea dv. Ghid de mediere penala lasati neclarificata problema efectelor contractului de mediere asupra procedurii penale.
Ati putea explicita ce presupune suspendarea procesului penal?
Daca inculpatul se afla in arrest preventiv pentru 29 de zile, la prezentarea contractului de mediere este eliberat din detentie?
Care sunt beneficiile de care se bucura inculpatul in momentul depunerii contractului de mediere?
Care sunt beneficiile de care se bucura inculpatul sau circumstantele atenuante in momentul depunerii contractului de pregatire a medierii care ar proba efortul sau de a repara prejudiciul?
Ce putem comunica clientilor care ne angajeaza in acest sens?
Va multumesc respectuos pentru intelegere. Orice client doreste sa stie ce obtine pentru banii pe care ii plateste si as dori sa nu imi iau angajamente fara acoperire legala si conform practicii judiciare in materie penala.
Cu deosebita consideratie
V.Iosif
Comentariu de vasile iosif — 21/08/2015 @ 8:04 AM |
Contractul de mediere nu are niciun efect asupra procedurii penale. Ar fi si culmea! Mai ales la cei arestati. Nici macar nu se va suspenda procesul penal.
Nu va luati angajamente inainte sa cititi in carte efectele acordului (nu contractului!) de mediere. Dvs nu puteti anticipa daca procesul va inceta, daca pedeapsa va fi scazuta sau daca inculpatul arestat va fi eliberat.
Comentariu de Cristi D — 21/08/2015 @ 9:10 AM |
Domnule judecator.
Imi cer scuze ca va provoc o oarecare stare de iritare, dar va rog sa ma ajutati sa inteleg limitele in care se poate „misca” mediatorul, ca si colegul sau avocatul, evident, in limitele legii..
Spre deosebire de judecator sau procuror clientii avocatilor si mediatorilor au asteptari de la acestia – contra onorariu – chiar daca obligatia noastra in caz este de diligenta si nu de rezultat.
Revenind la art.70 din Legea 192/2006 care spune ca ……In cazul in care medierea cu privire la latura penala a cauzei se desfasoara dupa inceperea procesului penal, urmarirea penala sau, dupa caz, judecata SE POATE SUSPENDA IN TEMEIUL PREZENTARII DE CATRE PARTI A CONTRACTULUI DE MEDIERE.
In lucrarea dv. accentuati caracterul FACULTATIV, DISCRETIONAR – pe ce criterii ? – in ce priveste dispunerea suspendarii de catre organul judiciar.(pag.46) dar la pag.47 reveniti si afirmati ca ” potrivit actualei legislatii suspendarea procesului penal pe perioada desfasurarii medierii VA AVEA LOC – deci, certitudine- numai pentru cauzele penale privind infractiuni la plangerea prealabila sau……, conditia fiind ca medierea sa nu priveasca doar pretentiile civile ce fac obiectul actiunii civile din procesul penal”.
Din textul citat rezulta ca incheierea si prezentarea CONTRACTULUI DE MEDIERE are effect de suspendare pe durata determinata – max.3 luni a procesului penal.
Ca urmare, va rog respectuos sa va aplecati cu mai multa staruinta asupra acestui subiect si sa ne explicate mai in detaliu efectele incheierii contractului de mediere asupra procesului penal. Ce inseamna suspendarea procesului penal? Ce se schimba in situatia infractorului?
Despre Acordul de mediere lucrurile sunt mai clare..
De asemenea, domnule judecator v-as fi foarte recunoscator daca ati publica o culegere de spete comentate privind medierea in penal, pe care , va asigur , as citi-o cu aceeasi mare atentie.
Al d-voastra sincer admirator,
Vasile Iosif, mediator autorizat
Comentariu de vasile iosif — 21/08/2015 @ 2:03 PM |
Nu ma irit deloc si imi cer scuze daca am lasat impresia asta. Doar ca imi sunt cunoscute toate tertipurile prin care inculpatii incearca sa pacaleasca magistratii, inclusiv prin itnermediul mediatorilor.
Asadar, legea spune ca depunerea contractului de mediere POATE duce la suspendarea procesului. Evident, niciun magistrat nu va accepta suspendarea solutionarii unei cauze daca, de exemplu, este vorba despre o cauza cu arestati sau daca se doreste medierea doar pe latura civila.
Dar daca este o infractiune considerata simpla (adica cele la plangere prealabila sau pretabile la impacare), avand in vedere ca un acord de mediere va duce automat la incetarea procesului penal, magsitratul nu mai are rost sa faca probe in dosar ca apoi munca lui sa devina inutila in ideea depunerii acordului – de aceea, eu cred ca depunerea contractului de mediere VA DUCE la suspendare. Desigur, magistratul va decide, legea neobligandu-l la suspendare.
Comentariu de Cristi D — 21/08/2015 @ 2:21 PM |