CRISTI DANILEŢ – judecător

12/11/2008

MM-Femeia Europei

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 11:12 PM

mmAm fost consilier al ministrului Macovei din ian 2005 pana in apr 2007, cu acte in regula (cerere de la MJ, acord al meu, aviz pozitiv de la instanta, detasare de la CSM). Sunt mandru de acest lucru. Nu regret nicio clipa experienta extraordinara pe care am dobandit-o in administratie: lucrul cu oamenii, activitati in domeniul international, viziune globala, responsabilitate fata de cel care da banul (cetateanul). Recomand oricarui magistrat care are ocazia sa lucreze in administratie, sa o faca. Va vedea lucrurile cu alti ochi: dumnezeirea pe care crede ca o detine va deveni innobilare prin viziunea noua, aceea de a munci in folosul cetatenilor.

Urata de cesemei, antipatizata de parlamentari, hulita de unii magistrati, reformele Monicai Macovei sunt cele care au adus Romaniei libertatea de a vorbi in justitie, independenta procurorilor, informatizarea sistemului, impartirea aleatorie a dosarelor , ocuparea functiilor de conducere prin concurs si mult asteptatata aderare. Adevarul e insa ca noi nu meritam persoane precum Monica Macovei. Adevarul e ca poporul roman se zbate intr-o mediocritate cronica deja care nu mai cunoaste limita.

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a fost aleasă miercuri „Femeia Europei” în 2008 de către un juriu format din europarlamentari şi jurnalişti.  Premiul este decernat de către preşedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering. Monica Macovei a fost  desemnată candidata României pentru acest premiu la 16 iunie de către un juriu format din 25 de reprezentanţi ai societăţii civile şi jurnalişti români. 

„Doresc sa imi exprim profunda apreciere pentru realizarile acestor femei exceptionale – exceptionale datorita talentului, datorita impactului muncii lor si datorita dedicatiei sincere pentru cauzele sustinute. Dumneavoastra deveniti astfel un simbol al sperantei si un model pentru femeile din Uniunea Europeana si din intreaga lume”, a declarat presedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Pöttering, in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor care au avut loc miercuri, 12 noiembrie.

Motivul pentru care Monica Macovei a fost nominalizata pentru premiul AIPFE este faptul ca numele ei a devenit sinonim cu eforturile Romaniei de a construi un sistem judiciar european in Romania, in perioada decisiva de pre-aderare la UE. Totodata ea a fost apreciata pentru masurile introduse pentru combaterea coruptiei, precum obligativitatea declaratiilor de avere ale demnitarilor si infiintarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). 

Apreciată de europarlamentari pentru reformele în domeniul justiţiei şi luptei anticorupţie, Monica Macovei a fost ministru al justiţiei în perioada 2004-2007, în prezent fiind consultant special al premierului Republicii Macedonia pe probleme de combatere a corupţiei. De asemenea, este expert al Comisiei Europene în domeniul pregătirii personalului de specialitate din ţările candidate ale UE în domeniul combaterii corupţiei şi reformei sistemului juridic.

(Euroactiv, Adevarul, HotNews)

11 comentarii »

  1. Domnului Danilet
    Este un moment frumos. Doamna Macovei chiar merita un asemenea premiu. Este adevarat ca, atat timp cat a fost ministru, a fost tinta obrazniciilor celor pe care i-ati amintit. Cauza nu este mediocritatea care, in cazul romanilor, este evidenta. Putem gasi ratiunile comportamentului pe care il afisau cei din CSM, politicienii si unii jurnalisti in spatiul nerusinarii, lipsei educatiei si al relei-credinte. Imi permit sa va adresez o intrebare: credeti ca este singurul om din Romania caruia, cu toate ca ar fi trebuit sa-i multumim, avem indrazneala sa-i aducem reprosuri? Va amnitesc magariile debitate la adresa lui Andrei Plesu ( a vandut Romania si a compromis relatiile cu Serbie), Mircea Dinescu nu s-a opus regimului comunist, ci a avut beneficii colosale. Lista ar putea continua. Straniu este un alt lucru: felul in care romanii se fac partasi la aceste grosolanii prin tacerea lor, prin lipsa angajarii in orice. Ma intreb daca o asemenea maniera de a ne trai viata nu are marele merit de a inlesni toate marlaniile la adresa doamnei Macovei sau a celor pe care i-am pomenit eu. Si poate chiar mai mult.

    Comentariu de liviu oltean — 13/11/2008 @ 7:30 AM | Răspunde

  2. Romania nu va face progrese reale pina cind noi toti nu invatam sa-i recunoatem sa-i apreciem pe cei care incearca cu adevarat sa normalizeze Romania
    @Liviu
    Romanii au fost si sint victime. Asta da tot felul de anomalii. Nu poti fi suparat pe victime. Dar nu sintem asa de diferiti, sau fara speranta.
    Politicienii si jurnalistii ar trebui sa fie initiatorii unui program de transformare nationala dar nu sint (Realitatea a facut citeva tentative:taxa auto, Smecher de Romania)

    Comentariu de Tio — 14/11/2008 @ 6:34 AM | Răspunde

  3. Ma bucur sincer pentru acest premiu ….ieri am facut campanie pentru a afla cat mai multe persoane de aceasta recunoastere……mi-ar fi placut sa afle cat mai multi oameni de rand si nu numai, aceeia care nu au incredere deloc in justitie si nu sunt putini….sa stie ca mai sunt oameni care gandesc si fac in folosul cetateanului.Ce sa mai inteleaga saracii cand la televizor aseara au revazut-o pe doamna judecator ametita si comportamentul ei….si pedeapsa pe care a primit-o….rusinos.
    Felicitari Doamnei Macovei

    Comentariu de Dirigo — 14/11/2008 @ 8:16 AM | Răspunde

  4. Pentru Tio
    Antenele=Dan Voiculescu aka Felix; Realitatea=SOV(FNI). Dumnealor isi propun sa schimbe ceva? Pai, dupa ce au construit Romania dupa chipul si asemanarea lor, ar fi stupid sa distruga ce au faurit cu un efort colosal.
    In Romania, in principiu, nu exista deosebiri prea mari intre politicieni si jurnalisti. Nu e necesar un studiu de specialitae pentru a dovedi asta. E suficient sa ne uitam la prestatiile lor scrise sau televizate. Nu spun ca nu exista si exceptii. Desigur, sa nu uitam ca acestea intaresc principiul.

    Comentariu de liviu oltean — 14/11/2008 @ 10:42 AM | Răspunde

  5. Probleme personale si de servici (precum si o anumita scarba), m-au impiedicat sa urmaresc noutatile de la stiri, dar nu mi-a scapat stirea sobra despre premiul primit de MM. Si pentru ca stirile nu le caut ci intra singure in viata mea, am amanat auto-informarea, cu gandul ca oricum o asemenea „bomba de presa” va fi imposibil sa nu apara in rarele momente cand am si eu timp sa urmaresc programele media. Se pare ca m-am inselat, am aflat intre timp de ce stiu eu ce paruiala electorala, de ce stiu eu ce declaratie „savanta” (dar nefundamentata) a cate unui politician, de chinurile prin care trece nu stiu ce „vedeta” ce se desparte/imparte cu iubitul(fost/actual/viitor). Iar cand spun „nu stiu ce vedeta”, „nu stiu ce paruiala”, chiar nu stiu si nici nu ma intereseaza.
    Revin la MM.
    Am avut mai multe discutii aprinse cu un prieten, referitor la reformele MM. Acest prieten, judecator (eu personal nu am cu justitia nimic in comun decat respectul legii si uneori uimirea in fata logicii dreptului//nu neaparat regasibila in logica matematica – dar recognoscibila uneori in logicia sociala//).
    Amicul meu imi prezenta punctele slabe ale reformei, bazate pe diferente dintre drept continental si drept insular, coroborate cu traditia aplicarii dreptului. Prietenul meu „vulgariza” filosofia dreptului pentru a intelege si eu „profanul” care este „situatiunea”.
    Asa am ajuns sa apreciez prestatia de ministru al MM. Poate ca uneori in criticile lui, prietenul meu avea dreptate, poate ca la una sau alta din masurile luate de ea ar fi existat si alte solutii, dar in nici un moment in discutiile noastre, nu i-a fost contestata buna intentie si buna capacitate. Iar acum cand vad ca „juristii” Ponta, Andone & CO se exprima pe toate posturile, ca tot felul de „Cristoi” si „Badea”, „CTP-isti” improasca du „dreptul” in mase, ca ministri (sau apropiati) declara ca exista doua entitati egale de legiferare (parlamentul si guvernul), incep sa inteleg ca acesta desfasurare de forte este ca reforma pornita de MM sa fie stopata. Meritul lui Monica Macovei este ca a pornit tavalugul si poate in timp tavalugul acesta va strivi constiinte strambe//pacalicii// ce legifereaza prin parlament sau guvern sau prin mass media prioritatea mediocritatii asupra inteligentei.

    Comentariu de Suhanea Dan — 14/11/2008 @ 10:51 PM | Răspunde

  6. Îmi pare rău, Cristi, dar MM a pornit o prigoană fără precedent împotriva magistraţilor. S-a războit cu toată lumea, a iniţiat în permanenţă modificări de natură să restrângă drepturile acestei categorii profesionale etc. Şi o mai denunţau şi colegii ei, avocaţii, că deseori o ia pe ulei.

    Comentariu de procuroru — 17/11/2008 @ 9:11 PM | Răspunde

  7. Din pacate Curtea Constitutionala a infirmat o serie de idei al doamnei Macovei, printre care si aceea ca prin lege se poate modifica o hotarare judectoreasca ( vezi Legea 247 / 2005 ) si alte idei care incalca Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ca ideea ANI, sustinuta de d/ul Frattini, care ulterior nu a ezitat sa suspende cercetarea penala a domnului Berlusconi, dupa ce au ajuns in Guvernul din Italia, brat la brat. Puterea corupe !!
    O imagine buna nu inseamna si idei corecte …Dar, ma rog, politichia e la ea acasa si in Parlamentul European si la Comisie … Mai e mult pana departe …

    Comentariu de martorul — 19/11/2008 @ 9:04 AM | Răspunde

  8. Pt „martorul” : Sunt de acord cu afirmaţiile d-voastră privind imaginea bună care nu presupune şi idei corecte şi că puterea corupe. Din păcate judecătorii şi procurorii care şi-au ales reprezentanţii în CSM în 2004 n-au înţeles că puterea nu o au cei de la putere (membrii CSM) ci ei înşişi. Dacă şi-o manifestă numai din 6 în 6 ani (şi atunci nefericit) fără să ativeze când situaţia o cere, Adunările Generale ale judecătorilor şi procurorilor-singurele acum în mod legal abilitate să propună cu credibilitate revocarea membrilor CSM- atunci e trist . Vezi „cazul Bejinariu”. Alex Rădulescu

    Comentariu de Alexandru Rădulescu — 23/11/2008 @ 1:46 PM | Răspunde

  9. Doamnei Ministru Monica Macovei ii datoram Legea de salarizare a personalului auxiliar de specialitate prin care ni s-a dat dreptul sa ne pensionam. Cred ca a fost una din cele mai intelepteri sustineri ale acestei Doamne a Justitiei. De asemenea informatizarea instantelor. Are multe impliniri in mandatul sau. Speram sa putem spune acelasi lucru si despre mandatul actualului ministru. Domnului Judecator Cristi Danilet ii doresc viata lunga si sa fie un judecator Drept.

    Comentariu de karolina kurt — 23/01/2009 @ 12:51 PM | Răspunde

  10. Mult Rau a facut cei care s-au evaporat din sistem ca si mine,,,,am lucrat cu infractorii minori-consilier presupunand ca nu e coruptie …mi s-a dat cu piciorul in cap cand i-am spus ca lipseste un dosar(si nu numai),am vrut dreptate si sa dau la magistratura-mi s-a cerut bani grei pentru INM,colegii mei au luat si sunt magistrati si sunt manipulati cum doreste politicul.
    Mi-am dorit-o mult pe Monica Macovei-punandu-mi speranta ca va face curatenie dar au dat-o ca pe un gunoi afara,am tinut cu ea si ma bucur ca i s-a decernat acest premiu.Nu numai eu am vazut adevarata fata a justitiei promovata de ea si curajul de care a dat dovada,chiar si Uniunea Europeana–am vrut sa fac dreptate,nu mi s-a dat voie cum nici ei nu i s-a dat voie,,,licentiat la 3 universitati de prestigiu in psihologie,drept si litere.Gunoi doriti romani sa aveti in justitie,aceea aveti.Eu am de unde trai!!!Romanii sunt ceea ce aleg…esti ceea ce votezi!!!TOTI VREM O NOUA REVOLUTIE!!!vrem…atat ramane!!!JUstitia cand va fi luata din mana politicului atunci se misca singura in independenta,exact aceasta spun majoritatea magistratilor colegi cu care stau de vorba.

    Comentariu de Dan — 30/03/2009 @ 3:47 PM | Răspunde

  11. – mie nici nu mi-a raspuns la petiti .

    Comentariu de adi — 07/04/2009 @ 9:07 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu