CRISTI DANILEŢ – judecător

16/12/2015

Zi istorică pentru justiţie: s-a lansat portalul ROLII

Filed under: 0. NOUTATI,jurisprudenta — Cristi Danilet @ 11:17 PM
Tags:

roliiData de 16 decembrie 2015 este una istorică: s-a lansat Portalul de Jurisprudenţă Românească gestionat de Institutul Român pentru Informaţii Juridice.

De acum veţi găsi pe internet, gratuit, la adresa www.rolii.ro un număr de 2,2 mil. de hotărâri judecătoreşti datând din anii 2013-2015. În lunile următoare se vor publica până la 20 mil. hotărâri din anul 2007 la zi.

Prin intermediul acestei platforme cei interesaţi vor putea identifica practica unei anumite instanţe într-o anumită materie. Ceea ce, sperăm, va avea ca rezultate: responsabilizarea judecătorilor cu privire la conţinutul şi argumentarea hotărârilor, respectiv cristalizarea unei practici judiciare unitare până la formarea unei adevărate jurisprudenţe.

ROLII este o fundaţie unde CSM este membru fondator şi care s-a creat la iniţiativa fostului judecător Adrian Neacşu, autorul proiectului Jurindex.

9 comentarii »

 1. Buna ziua domnule Danilet.

  Salut aceasta initiativa a ROLII si a CSM-ului, considerand ca este una utila.

  Intrebarea mea este de ce in cadrul hotararilor si implicit ca rezultat al cautarilor, sunt cenzurate atat nume de persoane fiziice cat si de persoane juridice, inclusiv al autoritatilor publice? Posibil in cazul persoanelor fizice sa fie vorba de protectia vietei private, insa in cazul persoanelor juridice sau al persoanelor fizice ce actioneza in calitate de reprezentant al statului, gen judecator, nu vad motivul. Dupa cate stiu, hotararile judecatoresti au caracter de informatii publice, cu exceptia cazurilor de informatii clasificate sau ce au implicatii in siguranta nationala.

  Cu stima si multumiri,

  Comentariu de Tyrion — 17/12/2015 @ 2:17 PM | Răspunde

  • Nici eu nu sunt de acord ca numele judecatorilor sa fie anonimizate, dar la vot in CSM a iesit altfel. Pentru persoane juridice aflate in litigiu privat, nu vad interesul public.

   Comentariu de Cristi D — 19/12/2015 @ 12:08 PM | Răspunde

 2. Felicitari!

  Este intradevar un pas mare pentru inceput, dar si unul mic dupa 26 de ani pentru ca Romania are grave probleme. Politicienii, inaltii demnitari, administratia locala si centrala, o parte din justitie, a functionat si inca mai functioneaza, intr-o incregatura greu de imaginat pentru multi cetateni.

  Daca pe acest portal ar fi postate hotararile si deciziile instatelor de fond si ale instatelor de control judiciar, ale aceluiasi proces, cu motivarile aferente, ar fi o mare realizare. Motivarile vor genera mii de surprize si un material de documentare exemplar, de corectie, pentru cei care lucreaza in structua justitiei, motivari care vor genera exemple: aici s-a judecat corect, aici nu!

  Acest portal prin respectivele decizii, hotarari si motivari, va responsabiliza pe cei ce activeaza in justitie. Va profesionaliza la cel mai inalt nivel justitia, ceea ce va determina ca potetialul infractor sa se gandeasca bine inainte de a savarsii o infractiune, mai ales de catre cei cu gulerele albe, din politic, din administratia locala si centrala, pe cei din corpul judecatorilor, al procurorilor si al avocatilor, a celor care activeaza in sociertatea privata. Cel care va reusi acest lucru, va ramane in istoria justitiei.

  Succes domnule judecator Cristi Danilet.

  Comentariu de Teorii absurde! — 17/12/2015 @ 2:17 PM | Răspunde

 3. Intradevar, o realizare notabila, desi mult intarziata. In incercarea de a-i gasi utilitatea binemeritata ar mai ramane de rezolvat tocmai…ralierea instantelor la aceasta jurisprudenta. Personal am intalnit destule cazuri in care instantele au refuzat hotarari ca model de jurisprudenta pe motiv ca „nu le invata nimeni cum sa judece in sala lor de judecta”. Nici macar ICCJul.

  Comentariu de dan T — 17/12/2015 @ 2:26 PM | Răspunde

 4. Era nevoie și așteptam de mult timp o asemenea inițiativă și posibilitate.Vă mulțumesc foarte mult pentru această știre folositoare.O seară plăcută !

  Comentariu de Ion — 17/12/2015 @ 9:18 PM | Răspunde

 5. Este intradevar un pas mare pentru inceput, dar si unul mic dupa 26 de ani pentru ca Romania are grave probleme. Politicienii, inaltii demnitari, administratia locala si centrala, o parte din justitie, a functionat si inca mai functioneaza, intr-o incregatura greu de imaginat pentru multi cetateni.

  Daca pe acest portal ar fi postate hotararile si deciziile instatelor de fond si ale instatelor de control judiciar, ale aceluiasi proces, cu motivarile aferente, ar fi o mare realizare. Motivarile vor genera mii de surprize si un material de documentare exemplar, de corectie, pentru cei care lucreaza in structura justitiei, motivari care vor genera exemple: aici s-a judecat corect, aici nu!

  Acest portal prin respectivele decizii, hotarari si motivari, va responsabiliza pe cei ce activeaza in justitie. Va profesionaliza la cel mai inalt nivel justitia, ceea ce va determina ca potetialul infractor sa se gandeasca bine inainte de a savarsii o infractiune, mai ales de catre cei cu gulerele albe, din politic, din administratia locala si centrala, pe cei din corpul judecatorilor, al procurorilor si al avocatilor, a celor care activeaza in societatea privata. Cel care va reusi acest lucru, va ramane in istoria justitiei.

  Comentariu de Teorii absurde! — 18/12/2015 @ 6:46 PM | Răspunde

 6. Felicitari celor ce au muncit la acest proiect. Am o singura observatie: Pe site la membrii fondatori apare in cele din urma si domnul Adrian Toni Neacsu, in conditiile in care acest domn, fost judecator, a fost condamnat definitiv pentru infractiuni in legatura cu serviciul, ș.a., fapt ce a condus la demisia sa din magistratura. Chiar CSM ul, prin conducerea sa, a fost cel care a facut tot posibilul sa-l scoata pe domnul Neacsu din profesie. Astfel, mi se pare cel putin imoral ca numele Csm-ului și a celorlalti sa fie asociat cu numele unei persoane condamnate definitiv. Ce parere aveti dumneavoastra?

  Comentariu de R2-D2 — 22/12/2015 @ 12:27 PM | Răspunde

  • Va impartasesc pozitia.
   Cat priveste afirmatia „Chiar CSM ul, prin conducerea sa, a fost cel care a facut tot posibilul sa-l scoata pe domnul Neacsu din profesie„ cred ca glumiti. Omul a iesit din profesie prin demisie, in timpul procesului, mai inainte de condamnare. Iar condamnarea a venit un urma unei decizii pe baza unui dosar al DNA. O parte din membrii CSM, printre si ei si cei din conducere am fost audiati ca martori. Atat a fost `posibilul`.

   Comentariu de Cristi D — 23/12/2015 @ 12:33 AM | Răspunde

 7. O mare realizare, chiar daca a fost necesar sa moara oameni pentru finalizarea acestui portal!

  Comentariu de Ardeleanu Ionut — 27/12/2015 @ 9:03 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: