CRISTI DANILEŢ – judecător

08/07/2016

Fapta este furt chiar daca inapoiezi ceea ce ai luat de la altul fara drept

Filed under: 0. NOUTATI — Cristi Danilet @ 5:42 PM
Tags:

plagiatCând eram copil, într-unul din manualele studiate era o povestioară cu un copil obrăznicuţ. Pentru fiecare faptă rea, tatăl său bătea câte un cui în uşă. La un moment dat, puştiul întreabă cum să facă să dispară acele cuie, iar taică-său îl sfătuieşte să facă fapte bune. La fiecare faptă bună făcută, puştiul scotea câte un cui din uşă. După ultimul cui scos,  vine fericit la tatăl său şi îi spune: „Tată, tată, uite, am scos şi ultimul cui!”. Tatăl se uită la el şi îi spune: „Bine, fiule, dar să ştii că au rămas urmele cuielor”.

Atunci când cineva îşi însuşeşte un bun care nu îi aparţine şi pe care l-a luat fără drept de la altcineva, fapta se numeşte FURT. Astfel, infracţiunea există chiar în momentul în care bunul a intrat în posesia infractorului. Nu are importanţă dacă ulterior bunul este dat la altul, aruncat, distrus sau înapoiat. Şi insist: după comiterea însuşirii unui bun, degeaba acel bun este înapoiat de infractor, căci furtul există chiar dacă paguba a fost reparată.

PLAGIATUL este o faptă de furt. Furt intelectual.

13 comentarii »

  1. Dar cand un magistrat ” fura” dreptul la proprietate prin sentintele eronate date si nu-l mai inapoiaza in veci ,cum se numeste? Sa nu-mi spuneti de ” caile de atac” fiindca nici acolo situatia nu se schimba.

    Comentariu de justitiabil nedreptatit — 08/07/2016 @ 6:15 PM | Răspunde

  2. Judecatori buni- judecatori rai…
    Chiar daca intr-o alta cale de atac, un alt judecator ti-a inapoiat „dreptatea” pe care celalalt ti-a luat-o…puteti continua istorioara de copii mari?!

    Judecatorul cel bun imi va raspunde?! Eu astept…

    Comentariu de Adriana Florescu — 08/07/2016 @ 7:11 PM | Răspunde

  3. Iar când folosești plagiatul pentru a obține tot felul de avantaje, precum sporul de doctorat și intrarea fără concurs într-un barou, deja devine o cascadă de furturi :)

    Comentariu de Dan C. Lungescu — 08/07/2016 @ 7:44 PM | Răspunde

  4. Ceea ce e ratard, pentru ca nu se incurajeaza in nici un fel, recunoasterea faptei.

    Comentariu de Doxatul Dex — 08/07/2016 @ 10:46 PM | Răspunde

    • Ba da: incepand cu anul 2010, cine recunoaste beneficiaza de acord de recunoastere a vinovatiei la procuror si inchiderea dosarului, sau reducerea pedepsei cu o treime la judecator, daca ajungem pana acolo. Dar e mai fain sa iti dai cu parerea intr-un domeniu pe care nu il cunosti, nu?!

      Comentariu de Cristi Danilet — 13/07/2016 @ 11:32 PM | Răspunde

      • Scuze maestre, eu doar am comentat pe baza articolului. Cu puterea mea limitata de intelegere, am tras concluzia gresita ca nu se incurajeaza in nici un fel recunoasterea faptei.Citez „Nu are importanţă dacă ulterior bunul este dat la altul, aruncat, distrus sau înapoiat.” Aparent are importanta totusi, dupa cum m-ai lamurit ulterior. Multumesc pentru rabdare, n-am stiut ca ma bag intro discutie rezervata expertilor, am crezut ca este o instiintare adresata unui public mai larg. Scuze inca o data de deranj.

        Comentariu de Doxatul Dex — 17/07/2016 @ 10:00 AM | Răspunde

        • Lasati ironia ieftina si participanti activ la discutii. Ele nu se adreseaza expertilor, ca astia nu folosesc bloguri :)

          Comentariu de Cristi Danilet — 17/07/2016 @ 12:45 PM | Răspunde

  5. Mie mi-a furat cineva ceva (valaore cam 1500 ron) si am fugit dupa el l-am prins am luat bunul inapoi. Procurorul a dat NUP, nu mai stiu pe ce baza, desi faptuitorul a recunoscut. Am realizat in acel moment ca pt unii este mai important sa scape de dosar si sa isi ia salariul, decat sa isi inteleaga rolul in societate. Si ca acei unii au dus la situatia in care ne aflam astazi. Am intalnit si oameni care au realizat tarziu ca pe strada nu scrie magistrat pe fruntea ta, si ca societatea e ceea ce faci zilnic.

    Comentariu de Mihai — 09/07/2016 @ 11:59 PM | Răspunde

  6. Frumos exemplu cu urma găurilor de cui,pentru unii din noi care încă nu știu sa deosebească furtul și ași însuși fără drept obiectul sau munca altuia!

    Comentariu de Anghel Gheorghe — 10/07/2016 @ 4:11 PM | Răspunde

  7. Este adevarat. Si ce este de facut pentru astfel de fapte?

    Comentariu de gigelungureanu — 11/07/2016 @ 8:47 AM | Răspunde

  8. Domle, nimic nu mai este ca acum câțiva ani…..sa pierzi mătăluță procesul cu aia de la LUJU cu pozele de la crâșmă cu duduca blonda !!!? Aista nu se poate.

    Comentariu de George — 11/07/2016 @ 8:02 PM | Răspunde

    • Dom`le, stai linistit si nu mai crede toate prostiile. Nu a fost proces, ci o ordonanta presedintiala, dar mi-e ca nu faci diferenta. Cand castig procesul de fond, promit sa fii primul pe care il anunt!

      Comentariu de Cristi Danilet — 13/07/2016 @ 11:23 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu