CRISTI DANILEŢ – judecător

05/06/2018

Hotarari remarcabile: In Ro „soț” este si gay-ul casatorit in strainatate

Filed under: dr.omului,LGBT — Cristi Danilet @ 11:22 AM
Tags: , , , ,
curcubeuCJUE: Noțiunea „soț”, în sensul dispozițiilor dreptului Uniunii privind libertatea de ședere a cetățenilor Uniunii și a membrilor familiilor lor, cuprinde soții de același sex.

Cu alte cuvinte: doi gay nu se pot căsători în România, dar se pot căsători în UE și reveni în România unde vor fi recunoscuți. O să fie cam ca mașinile înmatriculate în Bulgaria: refuzăm să le acordăm drepturi aici? Vor merge acolo să încheie actele și vor reveni.

Detalii: În cauza COMAN și HAMILTON s-a decis azi de către Curtea Uniunii Europene de la Luxembourg, prin hotărârea nr. 80/2018, că în România trebuie recunoscută calitatea de „soț” al unei persoane care a încheiat legal o căsătorie într-un stat membru al UE.

Povestea este următoarea: doi gay, dintre care unul român și unul american, se căsătoresc în Belgia, stat UE. Vin în România, alt stat membru UE, dar statul nostru nu îi permite americanului să stea mai mult de 3 luni pentru că al nostru Cod Civil nu recunoaște căsătoriile dintre gay, ca urmare el nu are calitatea de „soț” potrivit legii românești. Cei doi contestă în justiție și invocă excepția de neconstituționalitate. CCR se codește să dea o soluție evidentă potrivit art. 148 alin. 2 din Constituție și cere CJUE să interpreteze legislația europeană aplicabilă.

Prin urmare, România rămâne liberă să acorde sau nu dreptul gay-lor de a se căsători, dar nu poate refuza să recunoască căsătoria gay-ilor încheiată în UE.

Comunicat de presă:  AICI

8 comentarii »

 1. Dreptul in actiune sau cum sa civilizam un stat prin forta dreptului :) Ma tem insa ca subiectul va fi deturnat si va ajunge sa alimenteze curentul anti-UE si anti-CEDO…

  Comentariu de Andra — 05/06/2018 @ 11:54 AM | Răspunde

 2. Ceausescu ar fi rezolvat de indata; neamestecul in treburile interne.
  Si step by step ajungem si la problema copiilor. In timpul vietii noastre pamantesti. Nu credeti?!

  Comentariu de skinnz — 05/06/2018 @ 7:44 PM | Răspunde

  • Asta cu „neamestecul in treburile internet” nu mai exista de cand am renuntat partial la suveranitatea de stat prin aderarea la UE. Romania face parte din Comunitate si deci nu mai poate deraia cum vrea ea.

   Comentariu de Bascu — 05/06/2018 @ 8:19 PM | Răspunde

  • Am incetat sa citesc dupa Ceausescu :))

   Comentariu de Ioana — 05/06/2018 @ 10:04 PM | Răspunde

  • Desi nu are legatura cu hotararea CJUE, doresc sa va lun o intrebare: de principiu, nu e mai bine pentru copil sa fie crescut si ingrijit de un cuplu gay decat sa fie neglijat si abuzat de proprii sai parinti (heterosexuali) sau intr-un orfelinat ?

   Comentariu de Andra — 06/06/2018 @ 5:36 AM | Răspunde

   • de principiu e mai bine ca un copil sa fie ingrijit de oricine ii poate asigura o crestere, ingrijire si educare buna.

    Comentariu de Cristi Danilet — 08/06/2018 @ 11:24 AM | Răspunde

 3. Un copil crescut de doi gay probabil ca ar fi marginalizat,batjocorit de ceilalti copii,care provin din familii normale.Dar si anormalii trebuiesc acceptati,trebuie sa traiasca.

  Comentariu de viorelcostin902204665 — 10/06/2018 @ 7:51 AM | Răspunde

  • Am mai trecut prin asta cu acei copii crescuți de părinți divorțați pe vremea comunismului…

   Comentariu de Cristi Danilet — 11/06/2018 @ 10:52 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: