CRISTI DANILEŢ – judecător

02/09/2008

Guvernul impiedica executarea hotararilor

Filed under: CSM,MJ — Cristi Danilet @ 12:33 PM

Magistratii, personalul auxiliar din instante si parchete, angajatii MJ si CSM, au purtat procese cu angajatorii lor pe chestiuni salariale. Hotararile judecatoresti, parte din ele, au fost executate. O mare parte insa au ramas neexecutate, datorita dificultatilor financiare de a plati toate sumele de bani la toti debitorii.

Pentru a incerca reglarea acestor probleme, art III din OUG 75/2008 a prevazut necesitatea semnarii unui ordin comun al ministrului justitiei, ministrului economiei si finantelor, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Acest ordin tocmai a aparut.

Acum, eu ca si creditor al unor sume de bani pe care trebuie sa le incasez de la debitor, mai citesc si Codul Muncii, unde vad ca la art. 277 se spune `Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune`. E adevarat insa ca OUG 75/2008, data de Guvern, organism care nu a fost parte in aceste litigii, prevede o esalonare.

Stiti ce e dragut in toata treba asta (era sa spun `afacere` – dar de ce nu?!)? Independenta justitiei presupune ca un corolar acceptarea autoritatii organelor judiciare (adica respectul fata de lucratorii din justitie) si a hotararilor judecatoresti (adica executarea a ceea ce constituie `produsul final` al intregului mecanism numit `justitie`).

Principiul disponibilitatii aplicabil in procesul civil priveste si faza de executare silita, creditorul avand dreptul sa decida daca si cand sa inceapa executarea, ce bunuri ale debitorului sa fie urmarite, sau partile pot tranzactiona.

Or, in situatia de fata, magistratii asista neputinciosi si chiar banuitor de tacuti la un act incheiat nu intre cei care au fost in litigiu, ci intre autoritati ale statului care sunt debitoare la randul lor: MJ pentru judecatori si personalul auxiliar din instante si din interiorul MJ, CSM pentru propriul sau personal, PICCJ pentru procurori si personalul auxiliar din parchete, iar MEF ca si chemat in garantie in toate procesele.

Asa ca intreb si eu ca nevrednicul magistrat care are curajul sa vorbeasca cand gandeste si sa nu fie dependent tot timpul de deciziile mai-marilor justitiei: `Eu, ala de am o hotarare in favoare si ma numesc creditor, eu ce fac`?! Si imi raspund tot eu: `Nimic. Caci se gandesc ei, debitorii, la toate!`.

Si nu e vorba de dificultatea de a plati acesti bani, toti intelegem asta: nimeni nu pretinde ca acele sume de bani sa fie platite toate odata. E vorba de o chestiune de doua chestiuni de principiu:

1. poate Guvernul sa prevada alta date de executare a unor hotarari definitive decat spune legea? Asadar, poate puterea executiva sa incalce imperativul dat de puterea legislativa si de cea judecatoreasca

2. pot fi reprezentanti creditorii la o tranzactie privind executarea civila de catre autoritati profesionale care nu sunt sindicate si care prin lege nu sunt imputernicite sa reprezinte acei creditori in chestiuni personale?

 

11 comentarii »

  1. Cristi,

    dar despre CONFLICT DE INTERESE, ai auzit?

    cum se poate ca un judecator sa judece cazul unui coleg, care a facut petitie la impararatzie pt sporuri si para-sporuri pentru o lista de tovarasi „sporaristi”, lista pe care se afla si onoratul Jude?

    sigur, asta nu este in legea din carti, dar este in legea morala….

    cit despe MORALITATEA cererilor, extra-polind diverse scapari (voite sau nevoite ale legii),
    No comment…

    oricum, sa va fie de bine !

    si nu vb de salarii, ci de PRIVILEGII.

    iar despre OBLIGATIILE ce va revin voua, ni vu , ni connu….

    m-as bucura s ava aud ca dati in judecata MJ pt ca nu a instituit un sistem control al indeplinirii obligatiilor ce va revin si, in cazul neresp, un sistem d epenalizare..

    Comentariu de Ono — 02/09/2008 @ 2:58 PM | Răspunde

  2. eu stau cu o hotarare neexecutata din nov.2006! e vorba de salarii neplatite si….incheierea carnetului de munca! culmea este ca dupa ce am facut toate demersurile legale, incepand cu executorul judecatoresc (un onorariu in plus -deci alti bani cheltuiti de mine, creditorul) si continuand cu toate institutiile implicate in cauza, finalizand cu parchetul, TOT NU S-A REZOLVAT NIMIC! Adica ce rost are sa vorbim de L 253 (codul muncii) si de altele privitoare la executare daca nimic din toate acestea nu se materializeaza in practica? Ma gandesc sa ajung pana si cu acest minor proces tot la CEDO. Constat ca CEDO a devenit oarecum ultima instanta a Romaniei, avand in vedere ca peste tot ni se da in cap si chiar ni se recomanda aceasta cale. Recunosc trist ca pana in prezent am strans o multitudine de raspunsuri de la autoritati, care de care declinandu-si competenta in favoarea alteia, iar in final, absolut nici una nu a solutionat problema. Am ramas cu o hotarare investita cu titlu executoriu care echivaleaza cu o banala hartie igienica! Asta a ajuns securitatea justitiei si puterea hotararilor ei! VAX!

    Comentariu de lorylex — 02/09/2008 @ 10:16 PM | Răspunde

  3. Domnilor Impricinati-Magistrati,

    E bine acum ca puteti sa simtiti care e VALOAREA JUSTITIEI DIN ROMANIKA – calitatea actului de justitie , in general…
    nula!

    noi , justitiabilii o simtim zilnic, pe pielea noastra…

    uneori, e vorba de destinele unora, nu doar de bani… si este trist, rau de tot…
    amarnic de trist

    Comentariu de Ono — 03/09/2008 @ 8:59 AM | Răspunde

  4. Si eu zic ca e bine ca magistratii s-au judecat. Acum am inteles si noi ce inseamna sa se amane de`a-n`prashtia dosarele, sa nu se redacteze sau comunice hotararile la timp, se se faca recurs aiurea de institutiile statului, sa obtii o hotarare contradictorie cu cea a acolegului de birou si, dupa toate astea, sa ramai cu hotararea pusa in rama.

    Comentariu de Cristi — 03/09/2008 @ 9:27 AM | Răspunde

  5. Alo! Domnule ONO! Ne lasati?! Habar nu ai ce presupune sa fii judecator sau procuror! Privilegii? In ce lume traiti?
    Domnul judecator a pus punctul pe i si raspunsul meu cu privire la intrebarile retorice ale dumnealui este NU! Nu se poate asa ceva!
    Trebuie sa recunosc ca nu inteleg de ce nu a raspuns domnul judecator unor asemenea atacuri acide si deplasate!

    Comentariu de prosecutor — 04/09/2008 @ 3:36 PM | Răspunde

  6. Imi cer scuze, habar nu aveti, nu habar nu ai! Mi-a scapat!
    Toate cele bune

    Comentariu de prosecutor — 04/09/2008 @ 3:37 PM | Răspunde

  7. Am trait s-o vad si pe asta! Sa-i iau apararea domnului Danilet… huh

    Comentariu de prosecutor — 04/09/2008 @ 3:39 PM | Răspunde

  8. Domnule ONO, faceti o propunere de lege ferenda in vederea modificarii dispozitiilor legale! Daca un procuror sau un judecator vrea sa actioneze in justitie o institutie sau o persoana fizica, sa nu poata, sa-i fie interzis, sa fie prevazut in lege ca noi magistratii nu ne putem adresa justitiei!
    Cum sa judece cazul nostru un coleg?! Nu e voie! Nu avem drepturi! CONFLICT DE INTERESE! Asa spune domnul ONO! Judecatorii fac dreptate, dar nu au voie sa se bage in problemele magistratilor pentru ca este CONFLICT DE INTERESE!
    Mai ONO, ma lasi?

    Comentariu de prosecutor — 04/09/2008 @ 3:59 PM | Răspunde

  9. Insist, spune ce condamnari ai ONO?!

    Comentariu de prosecutor — 04/09/2008 @ 4:00 PM | Răspunde

  10. ono, te-am luat cu propuneri de lege ferenda si te-am spart! esti doar un recidivist frustrat!

    Comentariu de prosecutor — 05/09/2008 @ 1:34 PM | Răspunde

  11. Domnule Prosecutor(daca chiar esti),

    Fiind Dumneavoastra atit de interesat de cazierul meu si, mai general, de profilul meu uman, social si profesional,
    Iti recomand ca si abordare sa il contactezi pe e-mail direct pe Domnul Judecator Cristi Danilet, in cazul in car ai curaj sa-ti declini coordoonatele altfel decit comentind pe blogul sau.
    In acel moment, Cristi iti poate furniza informatii care raspuns disperatelor Dumitale intrebari.

    Ar face-o Cristi si acum, dar mi-a confirmat ca nu stie cine esti, decit, pe cale de consecinta, nu stie unde sa adreseze lamuririle.

    Iti propun aceasta ca sa nu ii plictisim pe restul cititorilor cu balariile noastre.

    O zi buna,

    ono -bono

    Comentariu de Ono — 09/09/2008 @ 10:05 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu