CRISTI DANILEŢ – judecător

12/06/2009

Noile coduri-studii de impact

Filed under: legislatie,MJ — Cristi Danilet @ 7:15 PM

Publicarea noilor codurilor nu e suficienta. Mai e nevoie de timp necesar ca practicienii sa se obisnuiasca cu noile reglementari. Vorbesc aici in primul rand de judecatori si procurori, dar iata ca pregatirea institutionala acestora este in momentul de fata blocata, intrucat INM nu are sume necesare formarii noastre. Apoi vorbesc de avocati, care in procedura civila vor avea un rol nou, acela de a administra probe, dar pentru ei inca nu exista o strategie globala de pregatire. Apoi vorbesc de politisti, care desi joaca un rol esential in procesul penal ca organe de cercetare, nici macar nu au fost consultati  de vreo guvernare atunci cand s-a tot modificat codul de procedura penala.

In afara de pregatirea profesionistilor, mai e nevoie de anticipat efectele produse de coduri sub aspectul resurselor umane si financiare. De exemplu, urcarea competentei la nivelul tribunalelor va insemna o nevoie de personal suplimentara pentru aceste instante ceea ce va determina desfiintarea unor judecatorii mici, care azi sunt neeconomice din moment ce sunt incadrate cu 1- 2 judecatori. Automat, vor trebui desfiintate unele parchete mici. Situatia este cu atat mai accentuate cu cat in urmatorul an cam 1/4 dintre magistrati se vor pensiona.

De aceea, un studiu de impact este absolut necesar. Cel care il intocmeste o va face in cadrul proiectului de reforma justitiei finantat cu banii imprumutati de la Banca Mondiala. Procedura de licitatie va fi probabil una internationala, iar echipa desemnatata sa finalizeze acest studiu trebuie alcatuita dintr-un finantist, sociolog, psiholog, jurist. Procedura e destiul de complicata si va temporiza mult lucrurile, probabil contractul cu castigatorul licitatiei se va semna pe la sfarsitul anului, iar inca cel putin 6 luni sunt necesare pentru intocmirea studiilor; la care se adauga perioada de rezolvare a problemelor ivite – de la modificarea legii de organizare judiciara pana la recrutarea personalului de baza si auxiliar, precum si pregatirea adecvata.

Astfel ca aproximez aplicarea noilor coduri cel mai devreme la mijlocul anului 2011.

9 comentarii »

  1. Deacord, insa competenta materiala este in codul de procedura penala si civila, nu in codurile substantiale. Acum se adopta, din cate am inteles numai codurile substantiale, care nu aduc schimbari ce reclama intocmirea unui studiu de impact. Nu inteleg ce atata zarva din partea ONG-urilor ca aceste coduri se adopta fara studii de impact, cand defapt studiile de impact sunt necesare la codurile de procedura.

    Comentariu de Victor Constantinescu — 13/06/2009 @ 8:52 PM | Răspunde

  2. Zarva nu este atit pentru lipsa studiilor de impact, a codurilor substantiale, cit pentru graba nejustificata a adoptarii acestora (fara o dezbatere parlamentara) si pentru insuficienta dezbatere publica. Graba guvernantilor o sa strice sigur treaba, parafrazind o vorba populara.

    Comentariu de daniel cazacu — 14/06/2009 @ 5:55 PM | Răspunde

  3. Avand in vedere ca ultimele doua incercari de adoptare a codurilor s-au blocat in Senat, prefer metoda adoptata de guvern, cea a subcomisiilor parlamentare si pe urma asumarea raspunderii. Si nu prea inteleg termenul de „graba” – din 1998 pana acum se tot discuta asupra noilor coduri – acum insa s-au trezit ONG-urile.
    Sau preferi sa se ia fiecare articol si sa se discute in Parlament si fiecare senator/deputat sa aduca amendamente si sa iasa o varza la final?

    Comentariu de Victor Constantinescu — 14/06/2009 @ 6:16 PM | Răspunde

  4. Noile coduri?????
    Cred ca, cu mici exceptii (in proiectul de cod civil), nu este nimic nou…
    Este mai degraba o comprimare in viitoare acte normative a ceea ce deja exista in prezent.
    Codul civil al lui Cuza este adaptat limbajului zilei, iar mare parte din solutiile adoptate in jurisprudenta si in literatura juridica sunt acum comprimate in proiectul de cod civil.
    In ce priveste proiectul de cod penal, el comprima legislatia actuala (cu mici exceptii) – codul penal actual, legi penale speciale si dispozitii penale din alte legi nepenale. Nu intra in discutie legislatia penala care intra in competenta DNA, cel putin eu asa am inteles.

    Asadar, nu e vorba de ceva nou… e aceeasi Marie, dar cu alta palarie.

    De altfel, ar fi fost un lucru imposibil sa fie creat ceva nou, pentru ca un popor precum cel roman traieste din traditii; el nu poate suporta schimbari radicale.

    Comentariu de area — 15/06/2009 @ 12:55 AM | Răspunde

  5. Are dreptate area (cum are de obicei in comentariile sale), codurile nu aduc nimic nou. Ba chiar din ele lipsesc atat elementele cheie care sa descurajeze (macar) hotia, la nivel mic si mare, dar si usile care sa inchida „portitele” lasate special de creatori pentru a le servi interesele. Ceea ce este extrem de grav (asa cum s-a demonstrat in cazul incestului) este ca legiuitorii nestiuti care raman in umbra actioneaza pentru africanizarea Romaniei. Poporul roman are ca destin rezervat transformarea lui in sclavi manelizati si manipulati de alte puteri externe (ajutate de cele interne vandute pe doi arginti) care au capatat deja atat resursele subsolului, dar si pe cele ale justitiei.

    Comentariu de Sfinxu'da'blog — 23/06/2009 @ 11:28 PM | Răspunde

  6. SI TOTUSI,CAND SE PUN CODURILE IN APLICARE?????????????????

    Comentariu de dinu angelica — 15/03/2010 @ 6:46 PM | Răspunde

  7. Ok. si pana cand intra codurile astea in vigoare, care sunt cele IN VIGOARE la data de azi, 27.03.2010?? ma intereseaza in special care e codul penal in vigoare la aceasta data.

    Comentariu de Diana — 27/03/2010 @ 10:22 AM | Răspunde

    • Codul in vigoare este cel din 1968, republicat in 1997, modificat in anii urmatori.

      Comentariu de Cristi — 27/03/2010 @ 3:56 PM | Răspunde

  8. REVIN CU O INTREBARE FUNDAMENTALA:

    As dori sa solicit o informatie succinta, dar esentiala. Am hotarat, de comun acord, cu sotia sa divortam, insa dorim NEAPARAT sa realizam acest demers STRICT prin procedura notariala, in temeiul art. 375-377 din NOUL Cod Civil (noi intrunim conditiile stipulate). Avocatii pe care i-am consultat (incepand inca din luna august 2009) – dorind sa ne faca neaparat clienti… – ne subliniaza ca demersul se va putea realiza ASTFEL abia in a doua partea a anului 2012. Simtim insa, in mod acut, faptul ca acesti avocati au un interes vadit in a ne aproxima o data (mult) mai tarzie decat este cea la care se asteapta ei de fapt. V-am ramane enorm de indatorati daca ati putea face o succinta estimare, una actuala, in orizontul si in lumina informatiilor pe care le detineti acum (luna iunie 2010). Cu multa recunostinta si consideratie, Nicolae Slava

    Comentariu de Nicolae Slava — 17/06/2010 @ 11:53 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu