CRISTI DANILEŢ – judecător

18/11/2013

Unde vom fi in viitor? Si, mai ales, cu cine?

Filed under: admitere — Cristi Danilet @ 1:33 AM
Tags: , , ,

Cristi Danilet

Ma intalnesc deseori cu studenti la drept care vor sa acceada in sistemul de justitie. Fie ca judecatori sau procurori, fie ca avocati, notari, executori, grefieri, grefieri, consilieri de proprietate intelectuala, consilieri de probatiune, politie judiciara. Saptamana aceasta m-am intalnit cu cei din Constanta, Sibiu, Brasov, Iasi. Saptamana viitoare ma intalnesc cu reprezentanti din toate filialele ELSA la cea de-a 26-a intrunire a CN.

Eu le povestesc despre magistratura: de viata reala, de zi cu zi. Cu greutatile, incompatibilitatile, interdictiile, presiunile, insatisfactiile, revoltele magistratilor – care ne fac uneori sa regretam optiunea facuta, sa strangem din dinti si sa mergem mai departe, unii resemnati, altii rutinati, unii indiferenti, altii implicati constienti de riscul sacrificarii vietii personale, de familie, a sanatatii. Cu bucuriile, multumirea, naivitatea, provocarile magistratilor – care ne fac sa vedem in perspectiva, sa speram ca vom trai intr-o lume care respecta legea, care nu se mai cearta atata, care apreciaza activitatea magistratilor, intr-o lumea curata, dreapta, cu oameni demni.

Decizia trebuie luata in cunostinta de cauza: nu orice absolvent de drept va deveni practicant de drept. Nu orice licentiat va deveni magistrat. Dar cu siguranta printre tinerii de azi sunt magistratii, functionarii, demnitarii, politicienii de maine. Am mari sperante in ei.er sa ii conving pe cei mai buni studenti sa intre la Drept. Sper sa ii trezesc pe cei care cred ca in justitie e lapte si miere ca poate sunt mai potriviti pentru alte profesii din sistem, nu pentru magistratura.

Fie ca visele lor sa se implineasca!

9 comentarii »

 1. Este bine că dezvăluiți pe cât se poate secretele profesiei, pentru ca fiiecare să se orienteze la profesia adecvată pentru a-și construi o carieră,
  Uneri chiar de succes!

  Comentariu de Gică Ungureanu — 18/11/2013 @ 5:32 AM | Răspunde

 2. Sunteti putin idealist. Nu e un repros, daca ar fi mai multi idealisti probabil ca acum am duce-o mult mai bine. Frumoase ganduri. Felicitari!

  Comentariu de razvratitul — 18/11/2013 @ 5:21 PM | Răspunde

  • Ba nu sunt idealist in aceasta postare. Ci vizionar!

   Comentariu de Cristi D — 18/11/2013 @ 10:01 PM | Răspunde

   • „intr-o lumea curata, dreapta, cu oameni demni”. Din cauza asta cred ca sunteti putin idealist si e foarte bine.

    Cat despre viziunea dumneavoastra, si eu cred ca lucrurile se vor schimba la un moment dat dar procesul e lent si mi-e teama ca tinerii cu care va intalniti nu vor avea puterea sa schimbe lucrurile in bine. Cunosc si eu cativa si raman uimit de cat de maturi par in gandire. Insa se vor lovi cu capul de realitatile societatii noastre si probabil ca cei mai buni dintre ei nu vor accepta umilintele si vor alege sa plece. Cei putin care vor ramane nu vor avea puterea sa se lupte cu cancerul din jurul lor si fie vor deveni niste frustrati, fie se vor molipsi si ei. Eu cred ca in postarea asta sunteti mai degraba optimist.

    Comentariu de Razvratitul — 19/11/2013 @ 11:49 AM | Răspunde

    • Eu nu cred ca taiatul venelor in masa e o solutie.

     Comentariu de Cristi D — 19/11/2013 @ 12:26 PM | Răspunde

     • Nu, Doamne fereste. Doar venele politrucilor trebuie taiate Ei sunt buba care trebuie sparta.

      Comentariu de Razvratitul — 19/11/2013 @ 1:46 PM | Răspunde

 3. Felicitari pentru sinceritatea de care datzi dovada! Numai asa vom aveam pe viitor ‘omul potrivit la locul potrivit’ Respect!

  Comentariu de Rodica — 18/11/2013 @ 11:36 PM | Răspunde

 4. Dle judector , ce anume evidenţiaţi când afirmaţi că se exercită presiuni asupra magistraţilor ? Adică se încearcă să li se influenţeze soluţia/decizia. Dar chiar şi aşa dacă ei se menţin independenţi nu are nimeni ce să le facă, nu ? Din punctul meu de vedere depinde de coloana lor vertebrală.

  Comentariu de Gabi Știrbăț — 22/02/2014 @ 8:21 PM | Răspunde

  • Perfect de acord. Ca judecator, esti obligat sa ai coloana vertebrala.
   Dar e ca si cetateanul obisnuit de pe strada: el merge corect pe trecerea de pietoni, dar vine unul care nu respecta legea si il accidenteaza. Intr-un tango, e nevoie ca amandoi sa respecte regulile.

   Comentariu de Cristi D — 23/02/2014 @ 6:25 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: