CRISTI DANILEŢ – judecător

22/05/2009

Jurindex-intre trecut si viitor

Filed under: 0. NOUTATI,independenta justitiei,organizare instante — Cristi Danilet @ 7:47 AM

CD JurindexIeri, 21 mai 2009, s-a lansat JURINDEX. Nu exagerez deloc daca spun ca este cel mai ambitios si mai important proiect al justitiei romane din ultimul secol.

Fiind invitat de bunul meu prieten, judecatorul Adi Neacsu, sa iau cuvantul alaturi de presedintele ICCJ, presedintele CSM, procurorul general al PICCJ, presedintele UNBR, directorul adjunct al INM, vicepresedintele UNJR, etc la conferinta de lansare a proiectului caruia el i-a dat nastere, am spus urmatoarele cu privire la trecutul proiectului si viitorul acestuia:

`Pentru mine, Jurindex este instrumentul care va duce de la practica judiciara la jurisprudenta, caci doua notiuni nu sunt similare.

In 2002-2003 au fost introduse primele computere in instanta. Lucru primit cu reticenta de unii judecatori, care nu se vedeau in postura de dactilografi – computerul fiind perceput atunci doar ca o masina de scris mai avansata..

In 2004, am fondat primul forum de discutii pe internet: un grup virtual de discutii intre sute de magistrati care au inceput sa vorbeasca intre ei despre problemele comune din justitie si despre solutiile la acestea.

Acest mod de discutii in spatiul virtual au ajutat magistratii ca, in 2005, sa contribuie la conceperea Strategiei si a Planului de actiune cu privire la reforma justitei, respectiv informatizarea justitei. In acelasi timp, ICCJ incepe sa isi publice pe site-ul propriu hotararile judecatoresti, care azi ajunge la 10% din nr. total al acestora.

In 2006, Societatea pentru Justitie – organizatia pe care o reprezint in calitate de vicepresedinte si al carui presedinte este acelasi Adrian Necasu – a alcatuit un raport coprehensiv prin care a evaluat toate institutiile juridice din Romania. Iata ca scriam atunci cu privire la Publicarea solutiilor: `Desi s-a creat in mod oficial facilitatea publicarii solutiilor instantelor fiecarei instante la http://portal.just.ro, oportunitatea nu este indeajuns exploatata. Doar la instantele din judetul Arges am intalnit postate pe internet toate deciziile judecatorilor, in extenso, intr-o modalitate care permite consultarea solutiilor pronuntate intr-o zi in timp real, cautarea practicii unui judecator intr-o anumita materie sau controlarea de catre presedinte a modalitatii de respectare a termenului de redactare a hotararilor. Aceasta aplicatie ar trebui extinsa pentru toata tara: pe langa facilitatile oferite partilor si avocatilor de a consulta mersul unui dosar si continutul hotararilor, ea face inutila mentinerea de catre instante a registrelor in format de hartie. Nu in ultimul rand accesul magistratilor la textul integral al hotararilor judecatoresti serveste la unificarea practicii judiciare, aspect deloc de neglijat in prezent`. Azi, nr hot publicate in portal este de 0,014%.

In 2007, am inceput sa shimbat din ce in ce mai mult hotarari judecatoresti prin e-mail sau sa publicam hotarari pe bloguri, cum este si cazul meu. In martie 2008 imi manifestam pe blogul personal stupefactia ca unii judecatori s-au asumat calitatea de autor al hotararilor judecatoresti pe care le pronunta in virtutea calitatii lor publice, hotarari pe care le vand in exclusivitate prin intermediul unor edituri. E motivul pentru care imi puneam intrebarea daca mai e bine sa semnez postarile `Cristi Danilet – judecator`, sau ar fi mai adecvat `Cristi Danilet – autor de hotarari judecatoresti`.

In 2008 apare JURINDEX. Adi Neacsu e tatal acestuia, dar el este mult pre modest pentru a-si aroga meritele. De aceea o voi face eu.

Mai intai, in mai 2008, judecatorul Adi Neacsu da drumul la primul site independent al unei instante www.tribunalulvrancea.ro. Exemplul este urmat imediat de Tribunalul Cluj, Tribunalul Arad, Curtea de Apel Cluj.

Impreuna cu informaticianul Tribunalulul Vrancea, Adi Neacsu  si-a asumat apoi proiectul Jurindex. L-a gandit, l-a nascut si l-a dezvoltat in zeci de nopti nedormite, printre sute de dosare pe care le avea de rezolvat ca judecator si printre mii de documente pe care le avea de semnat ca presedinte de institutie.

Adi Neacsu a cerut ajutor la MJ si nu i s-a dat, la fel cum nu i s-a dat niciun ajutor pentru consolidarea cladirii Tribunalului Vrancea, singura institutie juridica din tara cu bulina rosie si in pericol de a se prabusi peste judecatori, grefieri si justitiabili la primul cutremur. Sa speram ca, daca se va intampla, aceasta va fi intr-o zi nelucratoare. Adi Neacsu a cerut ajutor de la CSM si a fost privit cu rezerva. Motiv pentru care lanseaza initial programul doar la nivel local, al jud. Vrancea. Aduce la cunostinta presedintilor din tara acest program si numai Curtea de Apel Timisoara raspund solicitarilor. UNJR anunta in dec.2008 sustinerea proiectului. Judecatorul Adi Necsu inscrie intr-un concurs international acest proiect.

Pentru a obtine extinderea proiectului, a trebuit insa sa facem lobby la Comisia Europeana. Cu ajutorul prietenilor din societatea civila, am obtinut notarea unei mentiuni in Raportul CE din febr. 2009: `In ceea ce priveste transparenta, autoritatile si-au concentrat atentia asupra publicarii hotararilor pe site-urile instantelor. La 27 noiembrie 2008, CSM a adoptat o decizie care obliga instantele sa publice pe internet toate deciziile juridice relevante. Cu toate acestea, nu exista criterii de asigurare a protectiei datelor si a consecventei tipurilor de decizii publicate de catre instante. Nu este inca operational un instrument informatic care sa permita publicarea rapida a tuturor hotararilor. Rolul ICCJ in unificarea jurisprudentei este crucial In acest sens, MJLC va sustine in continuare eforturile de unificare a jurisprudentei, prin sistematizarea dezbaterilor intre judecatori, prin seminarii desfasurate cu experti straini, prin publicarea jurisprudentei pe site-uri. Suntem in faza de finalizare a unei aplicatii soft in acest sens`.  A fost motorul care a deschis rapid usile: Presedintele tarii a cerut publicarea, sigla CSM a fost pusa pe site-ul Jurindex, presedintii de instanta au permis accesarea serverelor de softul inclus in Jurindex pentru preluarea hotararilor, anonimizarea lor si postarea pe internet, aceasta in timp de MJ a amanat tot timpul proiectul.

 Azi, 21 mai 2009, se lanseaza Jurindex. Care este mai mult decat un simplu program informatic de publicare gratuita pe internet a tuturor hotararilor judecatoresti in forma originala. El este expresia dictonului `Reforma adevarata se face de jos in sus`.  Jurindex ajuta si el la formarea unei reale culturi juridice virtuale, care va lega pe toti profesionistii dreptului. Meritul sau este ca el e un produs intern, al magistratilor judecatori. Este semnul cel mai vizibil al autogestionarii justitiei – caci independenta justitiei presupune autoguvernarea acesteia. Sigur, sunt unii colegi care nu privesc cu ochi buni Jurindexul. Dar, ca in orice reforma, emanarea unui spirit conservator nu mai surprinde.

Ce urmeaza mai departe?

Standardizarea hotararilor judecatoresti din Romania. Azi, intr-un fel arata o hotarare de la Cluj, in alt fel una de la Bucuresti, intr-un alt fel una de la Timisoara. Ne propunem conceperea unui ghid de redactare a hotararilor judecatoresti, atat cu privire la continutul lor cat si cu privire la forma;

Judecatorii isi vor imbunatati simtitor calitatea hotararilor. Sunt multi buni profesionisti in justitie, iar aceasta calitate trebuie extinsa la intreg corpul judiciar.  Stiindu-se `supravegheati`, judecatorii vor fi mai atenti la modul de redactare a hotararilor, la exprimare, la logica argumentarii;

Presa nu va mai obtine hotarari pe surse (ma gandesc la o lasare in libertate recenta si la o alta arestare si mai recenta, cand hotararile au fost obtinute numai de catre anumiti reprezentanti ai mass-mediei). Sigur, uneori presa va gasi poate hotarari de o calitate scazuta, cu fraze ilogice, sau agramate: suntem pregatiti sa intampinam aceste atacuri, caci efectele pe termen lung ale Jurindex sunt mult mai importante;

Avocatii vor sti in fata cui se prezinta, citind hotararile acelui judecator: la cazurile importante pe care le vor avea, vor putea anticipa solutia; cu 7 clikuri de mouse, poti afla cum administreaza cazul un judecator, ce probe accepta, cum gandeste un judecator, ce fel de solutii da;

In afara de unificarea jurisprudentei se va produce si uniformizarea acesteia. Azi, pentru fapte penale identice judecate in doua locuri diferite, cuantumul pedepsei este diferit; azi, un copil este dat mamei iar in alt judet copilul este dat tatalui, desi conditiile oferite de parinti sunt similare in cele doua dosare; azi, intr-un judet se dau daune morale de 1 leu, in timp ce in alta instanta daunele morale sunt de 50.000 euro;

– Adi Necsu a facut acest proiect fara niciun ban. Daca cinva va fi interesat de dezvoltarea proiectului si il va finanta, se vor putea obtine mult mai multe de la Jurindex: de exemplu, se vor putea face linkuri intre hotarari pentru a vedea ce anume modifica sau de care anume decizie este modificata hotararea vizualizata, se va putea dezolta un serviciu wap pentru vizualizarea pe telefonul mobil a hotararilor, se va puta concepe un newsletter care sa anunte un beneficiar cand hotararile unui judecator sau anumite tipuri de hotarari sunt postate de Jurindex;

– In 2010 urmeaza scanarea electronica a dosarelor. Printr-un proiect dezvoltat de MJ, orice avocat va avea acces la propriul dosar cu ajutorul unei parole, fara a se mai deplasa pentru aceasta la arhiva, grefa etc;

– In 2011, odata cu noile coduri, vom face primele audieri prin internet, asa cum se procedeaza acum in cazurile de cooperare judiciara internationala. Actiunile se vor trimite prin e-mail, citatiile se vor primi la fel, iar pentru audierea martorilor nu vom mai dispune, de exemplu, citarea cu mandat de la Craiova la Cluj a unei persoane, ci vom putea dispune ca acea persoana sa se prezinte la o instanta din Craiova si, prin internet,o va audia un judecator de la Cluj, economisandu-se bani si timp. Totodata, vor fi facute primele transmisiuni live ale proceselor cu importanta sociala sau de interes marit.

– Cel tarziu in 2012 vom avea primele actiuni solutionate prin internet. Cu siguranta Tribunalul Vrancea va fi primul tribunal care, dupa ce se va prabusi la urmatorul cutremur, se va muta integral pe internet. Asta in timp ce MJ nu va fi reusit sa cheltuie cei 110 milioane dolari imprumutati de Statul Roman de la Banca Mondiala in 2006 pentru reconstructia si repararea de sedii ale instantelor, printre care instanta lui Adi Neacsu nu figureaza insa. Oricum, se pare ca asta e viitorul, mai ales ca azi, 21.05.2009, managerilor de instanta li s-au comunicat ca de la 1.06.2009 nu mai sunt bani pentru plata utilitatilor.

Inchei, rugandu-va sa retineti: JURINDEX este un program care s-a nascut in interiorul corpului judiciar, dezvoltat in randul acesteia si lansat public tot de acesta. Jurindex este expresia formala a dorintei corpul judiciar de reforma autentica. Judecatorii isi doresc ei insisi imbunatatirea calitativa a sistemului. Nu pentru ei, caci e foarte comod sa traiesti in spatele neresponsabilitatii (hotararile nu se vad, nimeni nu te controleaza, nimeni nu te sanctioneaza). Asadar, nu pentru ei, ci pentru justitiabil – cel care se afla in central sistemului juridic`.

 

Sunt mandru ca persoana care a facut posibil acest proiect, cu multa dedicatie, este unul dintre cei mai apreciati judecatori – Adi Neacsu, al carui prieten sunt. Felicitari lui. De asemena, felicitari informaticianului Liviu Mircea, care a dezvoltat singurul proiect national de acest gen. Felicitari sotiei lui Adi, Viorica Neacsu, care l-a sprijinit si incurajat pe Adi sa duca la bun sfarsit o ambitie care i-a mancat mai tot timpul liber. Felicitari d-lui dr. Andrei Savescu, coordonator www.juridice.ro, care l-a sprijinit pe Adi in tot ceea ce inseamna marketing de proiect si organizarea conferintei.

Relatari: Rador, Foto, Foto2, Mediafax1,  Mediafax2, ZiaruldeBraila, Crisana, EvZ, Curentul, AmosNews, ViataLibera, Clujeanul, PoliticaTv,

21 comentarii »

  1. FELICITĂRI!
    Credeam că eu sunt optimistă dar văd că sunt multe alte persoane mai optimiste ca mine (sau poate am devenit eu pesimistă între timp?!).
    Vă urez mult succes în realizarea acestui proiect! M-aş bucura să fiu avocat într-un astfel de sistem judiciar.
    Aşa cum ai spus şi tu Cristi (nu te superi că mă adresez aşa, cred), cu siguranţă nu poate fi văzut bine de toţi judecătorii, dar acesta este un semn al faptului că şi aceştia vor deveni mai responsabili, chiar dacă forţaţi de împrejurări.
    Să sperăm că vor fi mai puţine cazuri de erori judiciare.
    Faptul că vom putcunoaşte modul de gândire al judecătorului şi vom şti pe ce probe să ne axăm în principal şi cum să ne construim chiar pledoaria, aş spune că nu are doar această latură pozitivă (pe care ai descris-o şi tu)ci şi una mai puţin pozitivă. Pare a se ajunge la o manipulare a judecătorului, cunoscându-i „slăbiciunile”, de către avocaţii mai abili.
    Totuşi, dacă ne gândim bine, cred că va avea efecte pozitive chiar şi în ceea ce priveşte nivelul de pregătire al avocaţilor.
    Un alt efect pozitiv pe care eu îl văd, în calitate de student, pentru cei care nu beneficiază de prea multe resurse financiare în anii studenţiei, JURINDEX este un program extrem de util în formarea acestora ca jurişti. Ca student, am folosit portalul instanţelor de judecată de pe http://www.just.ro dar este un program greoi, în care pierzi foarte mult timp până salvezi o hotărâre, dacă nu ai cartuş la imprimantă.
    Ca atare, şi din acest punct de vedere, consider că JURINDEX ESTE UN PROGRAM FOARTE BUN ŞI FOARTE UŞOR DE UTILIZAT pentru viitori practicieni ai dreptului.
    FELICITĂRI judecatorului Adi Neacsu şi SUCCES în continuare.

    Comentariu de jurefani — 22/05/2009 @ 9:53 AM | Răspunde

  2. MIE MI SE PARE O MANIPULARE DE TIP BIG BROTHER. LA OAMENII CARE SE ADRESEAZA JUSTITIEI NU V-ATI GANDIT SA II INTREBATI DACA SUNT DE ACORD SA FIE EXPUSI PE INTERNET? CU SIGURANTA ACESTI OAMENI NU VOR CA POVESTEA VIETII LOR SA APARA PE INTERNET. CHIAR DACA LE-ATI SECRETIZAT NUMELE, DE LA DATELE CARE APAR SI CARE FAC POVESTEA ZEMOASA, OMUL INTERESAT SA SAPE IN VIETILE OAMENILOR VA GASI DOSARUL SI VA EXPLOATA DIVERSELE DRAME LIVRATE IN PROGRAMUL ACESTA. MAI ALES CA SUNTEM UNICI IN LUME CU ACEASTA GASELNITA. OARE TARILE CIVILIZATE DE CE AU ALES SA PROTEJEZE OAMENII?! ORICUM NU SE VA UNIFORMIZA NICIO JURISPRUDENTA IN FELUL ASTA, CINE STA SA II SPIONEZE PE ALTII, CINE ARE TIMP DE ASA CEVA?

    Comentariu de Andrei — 22/05/2009 @ 10:26 AM | Răspunde

  3. Daca dorintele dvs. nu se vor canaliza numai la nivelul intentiilor, vreau sa va spun ca sunt absolut miscat si aveti, din partea unui ins care va citeste mesajele de pe blog din cand in cand, toata admiratia.
    Singura mea curiozitate e urmatoarea: seful CSM si ICCJ s-au simtit bine???

    Comentariu de area — 22/05/2009 @ 1:14 PM | Răspunde

  4. Bravo voua, Cristi!

    Comentariu de ono — 22/05/2009 @ 4:08 PM | Răspunde

  5. Ha, ha, judecata pe internet! V-au bagat un cip in creier, dle Danilet.

    Comentariu de laurentiu — 22/05/2009 @ 4:50 PM | Răspunde

  6. Va pierdeti cam mult vremea pe net, blog, jurindex… Cand mai aveti timp sa si lucrati ceva, dle jude? Ati ajuns la impresia ca totul trebuie sa fie pe internet, tocmai pentru ca viata dvs. e toata ziua si toata noaptea pe net. Reveniti in viata reala si munciti ceva!

    Comentariu de laurentiu — 22/05/2009 @ 4:52 PM | Răspunde

  7. Nu, tinere domn! Procese electronice se poarta de 3-4 ani in Europa. In Italia si Austria si mai recent in Turcia (da, ati citit bine) procesele de small claimes, cum ar fi la noi somatiile de plata, se rezolva in totalitate pe net (partea trimite actiunea si factura doveditoare pe adrese de e-mail a instantei, iar judecatorul da hotararea, o scaneaza si o trimite partii.), iar in restul cauzelor toate procedurile pana la hotarare se fac prin net. Sigur, sunt si mecanisme care asigura siguranta in toata aceasta procedura (semnatura electronica individuala etc). Dar pe care inca nu le discut aici. Toate la timpul lor. Pana atunci, poate va veti lamuri singur cum stau lucrurile si..apoi mai vorbim:
    – in Turcia http://www.coe.int/T/dghl/cooperation/cepej/events/EDCJ/Cristal/2008/28JEJC2008Turquie.pdf
    – in Italia http://www.coe.int/T/dghl/cooperation/cepej/events/EDCJ/Cristal/2008/24JEJC2008Milan.pdf
    si http://www.coe.int/T/dghl/cooperation/cepej/events/EDCJ/Cristal/2008/24JEJC2008Milan.pdf

    Comentariu de Cristi — 22/05/2009 @ 7:35 PM | Răspunde

  8. Multumesc pentru intrebarea cu timpul. Desigur, la nivelul actual de supraincarcare (anul trecut am solutionat 1700 dosare, cel mai mare nr din Ardeal) e greu sa le impaci pe toate. De aceea, reteta este EFICIENTA. Cu toate acestea, in fiecare we sunt la birou. Ceea ce face ca in 11 ani de cariera sa nu fiu niciodata macar mentionat pentru intarzieri in redactarea hotararilor, iar la nr hotararilor casate sa ma situezi undeva la 2%. Oricum, vedeti ca toate postarile mele sunt in afara orelor de serviciu. Asta pentru ca, atunci cand sunt la birou, LUCREZ. Si, dupa cum se vede http://www.ftr.ro/avocatii-i-au-desemnat-pe-cei-mai-21573.php, avocatii apreciaza aceasta. Succes si dvs!

    Comentariu de Cristi — 22/05/2009 @ 7:53 PM | Răspunde

  9. Este, intr-adevar, un proiect extraordinar si care va duce, indiscutabil, la eficienta actului de justitie.
    Domnul Judecator Adrian Neacsu merita toate aplauzele si respectul meu.

    Comentariu de av.daniel cazacu — 22/05/2009 @ 8:52 PM | Răspunde

  10. Prostioare, in documentul despre turcia numai avocatul sau alt judecator ori procuror care au permisiunea judecatorului pot vedea online documentele, ceea ce e logic pt. ca autoritatea trebuie sa protejeze viata omului care a avut ghinionul sa apeleze la justitia big brother. Dar asa, cu jumatati de masura, tot inainte!

    Comentariu de ilion — 22/05/2009 @ 10:07 PM | Răspunde

  11. Haideti sa pastram un nivel civilizat al discutiilor. Multumesc.
    De aceea si spuneam ca proiectul JURINDEX este unic in Europa. Standardul folosit pentru conceperea proiectului este cel al FREE ACCES TO LAW MOVEMENT http://www.worldlii.org/worldlii/declaration/. In Europa, hotararile sunt publicate fara nicio rezerva si cu numele intreg al partilor pe site-ul CEDO (!!!)http://www.echr.coe.int/echr/ sau pe cel al CUrtii de Casatie din Franta http://www.courdecassation.fr/jurisprudence_2/ . In plus, pe site-ul ICCJ din Romania, exista deja practica din 2003 publicata http://www.scj.ro/jurisprudenta.asp si nu a fost nicio reactie contra. In Arges, din 2003 pana in 2006 toate hotararile au fost postate http://www.justitie-ag.ro/ inclusiv cu datele personale (nume complet, adresa, CNP) si nu a fost nicio reclamatie!
    De notat ca JURINDEX nu posteaza hotararile date in cauzele solutionate in sedinta declarata secreta, hotararile de divort, incheierile de arestare, perchezitie, interceptare. In plus, niciun document din dosar nu este public. Solutia insa este un produs al judecatorului dat intr-o cauza concreta care este de interes public; tocmai de aceea partile sunt anonimizate. Argumentele care sunt in favoarea acestui sistem sunt incomparabile cu criticile care se pot aduce.

    Comentariu de Cristi — 22/05/2009 @ 10:44 PM | Răspunde

    • Excelenta ideea Jurindex! Cei care i se opun sunt cei care se tem de faptul ca justitia va deveni predictibila si nu va mai fi loc de interpretari diferite pentru situatii similare!

      Excelenta si ideea sitului din Arges!

      Inteleg ca doi oameni au avut ideea si ambitia de a face la Pitesti ceva inimaginabil la acea data in Romania – judecatorul Cristian Ionita (Presedindele Judecatoriei Pitesti la acea data) si avocatul Theodor Nicolescu (ajuns secretar de stat la MJ la un moment dat).

      Cred ca si acesti oameni merita mentionati si poate implicati in acest gen de proiecte.

      Comentariu de Mihai — 05/06/2009 @ 10:37 AM | Răspunde

  12. Evident ca prin Jurindex s-a inregistrat un progres in unificarea practicii si in cresterea calitatii hotararilor. Insa fiind un progres in domeniul Justitiei, trebuie ingropat rapid sau minimalizat, odata cu cei care au initiat proiectul.

    Comentariu de cristian — 22/05/2009 @ 11:14 PM | Răspunde

  13. Ce minunata este lumea judecatorilor! A dumneavoastra, celor care ati facut inca un pas spre dobandirea onoarei profesiei dumneavoastra. Ce dezastru au produs colegi ai dumneavoastra in viata mea! Asa cum spuneti, stimate domnule judecator,”hotararile nu se vad, nimeni nu… controleaza, nimeni nu …sanctioneaza”. Ca justitabil care stie cum si de ce si de cine si prin intermediul cui si cu ce a fost distrus de o/un dna/dn magistrat, am asemanat un dosar cu un sicriu ingropat, pentru care nu se va mai da niciodata o aprobare de deshumare. O parte din viata mea este in acel sicriu! Atatea lucruri vezi ca justitabil care ti-ai luat soarta in maini(din motive!)incat simti ca esti mai putin decat un fir de praf de pe strada. Va multumesc pentru truda dumneavoastra, pentru izbanda va felicit si daca pot sa ajut- ca voluntar, in fata unui calculator, va rog sa ma solicitati.

    Comentariu de doina florescu — 23/05/2009 @ 1:01 PM | Răspunde

  14. […] blogul judecatorului Cristi Danilet aflati mai multe despre Jurindex , care este intre trecut si viitor , juristul Bogdan Manolea scriind pe blog despre trei stiri importante ignorate de mass-media […]

    Pingback de Jurindex este online | ROMANIA INEDIT — 23/05/2009 @ 7:16 PM | Răspunde

  15. Aparitia Jurindex este ceva extraordinar.
    Ramane numai ca CSM-ul sa publice codurile sursa a tuturor softurilor folosite in sistem si sa treaca la utilizarea de OpenSource cum recomanda si C.E. Momentan nimeni nu stie cat de sigure sunt aceste sisteme.

    Comentariu de Razvan — 24/05/2009 @ 1:52 AM | Răspunde

  16. Descoperiti problema textului legal de mai jos:
    „Art. 12. – (1) În structurile de specialitate ale Parlamentului o persoană poate ocupa o funcţie publică parlamentară, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu;
    b) cunoaşte limba română;
    c) a împlinit vârsta de 18 ani;
    d) este aptă din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei; starea de sănătate este atestată pe bază de examen medical de specialitate;
    e) îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în specialitate stabilite potrivit prezentei legi;
    f) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni, care o face nedemnă pentru exercitarea unei funcţii publice;
    g) nu a desfăşurat activitate de poliţie politică, astfel cum este definită de lege;
    h) nu a fost destituită dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani;
    i) a fost declarată „admis” la concursul sau examenul susţinut pentru ocuparea funcţiei publice parlamentare.”

    – extras din Legea nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, republicata

    Comentariu de area — 26/05/2009 @ 12:28 AM | Răspunde

  17. Hmm…evident, te intrebi unde e facultatea de facut functionari parlamentari si unde poti face ceva vechime.

    Comentariu de Cristi — 26/05/2009 @ 10:38 PM | Răspunde

  18. Intre trecut si prezent doar. Ca viitorul s-a dus…

    Comentariu de cristian — 27/05/2009 @ 7:07 PM | Răspunde

  19. Art. 5 din Legea nr. 47/1992, republicata, cu modificarile si completarile la zi:
    „(1) Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
    (2) Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
    (3) Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.
    (4) Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, cu votul majorităţii membrilor săi, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit numărul cel mai mare de voturi.
    (5) Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, de deputaţi şi de senatori. Fiecare candidat va depune „curriculum vitae” şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie şi de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii.”

    Constitutia prevede:
    ARTICOLUL 142 – Structura (Crutii Constitutionale)
    (1) Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.
    (2) Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
    (3) Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
    (4) Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.
    (5) Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
    ARTICOLUL 143 Condiţii pentru numire (ca judecator la Curtea Constitutionala)
    Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

    Ce inseamna „pregatire juridica superioara”, respectiv „inalta competenta profesionala”?
    CINE si IN BAZA A CE cuantifica asemenea atribute si PE CE CRITERII?

    Nu aveti sentimentul ca s-au folosit unii de naivitatea poporului lipsit de experienta, de cultura juridica si, mai ales, de responsabilitatea actelor si faptelor sale?
    Nu aveti sentimentul ca au speculat aceste deficiente ale poporului pentru a adopta cea mai importanta lege cu un continut care sa le protejeze interesele (ale unora)?

    Deci, prin Constitutie niste insi care populeaza Parlamentul (camerele, Birourile permanente si comisiile juridice) si Prezidentul au puterea DE A DECIDE CINE va face controlul constitutionalitatii legilor…

    Cu alte cuvinte, desi „nimeni nu e mai presus de lege”, INTOTDEAUNA cativa vor fi… exact aia care au avut grija sa poata controla tot… actele lor sunt LEGITIMATE de Constitutia pentru care avut grija sa fie votata de popor …

    Acum, putin cate putin cred ca veti intelege domnule Danilet ca vremurile pe care le voiam apuse nu au apus, dimpotriva ele sunt in aceeasi parametri si in prezent si nu se vor schimba decat atunci cand „unii” si supusii lor vor disparea…

    Luati Constitutia din 1965, republicata in 1974… comparati-o cu cea din 1991 ori cu cea republicata in 2003 … mai ales in titlurile si capitolele privitoare la partea politica a sistemului statal (legislativ si executiv)…

    Mai e ceva: sa nu uitati niciodata chestia asta: „divide et impera”. Asta se intampla acum… prin cei infiltrati chiar in sistemul judiciar; oameni aserviti (nu conteaza cum au fost aserviti), oameni cu grade si cu ordine precise, dar bine protejati de structurile de forta ale statului vor incerca sa va convinga sa va potoliti, voi, astia mai tinerii, care n-ati mancat salam cu soia…
    Azi, in unele ziare s-a publicat un articol din care rezulta ca la Tribunalul Neamt s-a dus un „baiat cu ochi albastri”, cu misie precisa si confidentiala…

    Si inca ceva: TE ROG SA MA CREZI CA AM SERIOASE INDOIELI privitoare la calitatea de necolaboratori ai securitatii a celor care au fost angajati in sistemul judiciar pana in 1989 (si chiar si dupa). La angajare trebuiau sa semneze ei ceva prin care, intr-un fel sau altul, erau „legati” (aserviti; mai exact se folosea cuvantul „fidel” ori „fidelitate”), iar la un moment dat nu se poate sa nu fi deschis gura… chiar nu conteaza ce au zis; important e ca si-au vandut sufletul lu’ Dracu… si pot fi santajati sau activati oricand – DIVIDE ET IMPERA. SUNT SIGUR ca sunt unii dintre voi care va zis sa nu „cracniti”, „sa stati in banca voastra” samd.

    Mai am ceva: dupa decizia CC privitoare la conflictul dintre voi si legislativ si executiv, presedintele ICCJ a zis ca „Sunt putin tulburat…”, Barbulescu e siderata, TU esti surprins, Dragos Calin zice ca e discriminare, iar Pivniceru ca se instituie interzicere de drepturi (de pe http://www.juridice.ro).
    Deci cel mai putin afectat e ala dintre voi care va avea cel mai mare salariu din sistemul judiciar… Nu-i interesant?

    MA si VA INTREB: aveti curaj sa va duceti la CEDO cu decizia CC (nu se poate sa nu gasiti vreun drept incalcat protejat de Conventie), mai ales ca dl. Barsan va sugereaza asta chiar in interviul publicat pe blogul tau si pe http://www.juridice.ro? aveti curaj sa ignorati si chiar sa scrieri in hotararile voastre despre deciziile CC care sunt contrare actelor internationale ce fac parte din dreptul intern? aveti „sange” sa cereti revizuirea Constitutiei, desfiintarea Curtii Constitutionale si lasarea controlului de constitutionalitate in sarcina ICCJ (dar evident si asta sa fie „curatata” de „unii”) public?

    Eu, in calitate de ins care citeste din cand in cand numai chestii care imi starnesc interesul si nimic altceva, imi doresc doua chestii: 1) votul sa nu mai fie universal, ci in caderea unor categorii profesionale care intaleg si pricep (prin natura profesiei) cum functioneaza jocul politic, excluzandu-i pe absolut toti cei care au facut parte din structurile politice ale statului si pe cei care sunt aserviti acestor insi (e simplu de aflat cine sunt si banuiesti cum); 2) Legea fundamentala sa fie conceputa de constitutionalisti straini din tari occidentale, cu amendamentul ca puterea judecatoreasca sa fie cea care exercita controlul de constitutionalitate.

    Va doresc sa fiti intelepti si atenti… orice lucru de bun simt isi poate regasi o justificare legala, chiar daca nu stiti in care lege.

    Comentariu de area — 29/05/2009 @ 1:02 AM | Răspunde

  20. Ei, asta cu inalta pregatire si competenta e ca aia cu buna reputatie necesara sa fii admis in magistratura. nimeni nu explica ce inseamna si cum se determina. Asa ca ramane la mana unor organe administrative aplicarea unor dispozitii, ceea ce inseamna monopol, discretionarism si opacitate – ceea ce klitgaard ne invata ca inseamma inzvoarele coruptiei (in sensul cel mai larg, de abuz pana la urma). Asadar, astfel de norme nu fac decat sa permita numirea anumitor persoane in anumite posturi cheie.
    Cat despre presedintele Popa, el este in ultimul an al carierei sale, asa ca nu cred ca ii prea pasa de nivelul de salarizare de dupa el.
    In fine, cu privire la grade si alte tipologii de personaje implantate de-a lungul anilor in justitie, nu imi exprim decat parerea ca odata cu `marea pensionare` se va cerne tot. Pana atunci, serviciile vegheaza http://www.ziua.net/news.php?data=2009-05-29&id=29154.

    Comentariu de Cristi — 29/05/2009 @ 9:30 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu