CRISTI DANILEŢ – judecător

03/01/2018

Impotriva dezinformarii: „Comisia de la Venetia, unda verde pentru legile justitiei”

Un ziar – al cărui nume nu îl pot face public din respect față de cititorii care susțin presa autentică – publică astăzi știrea: Comisia de la Veneția ar fi dat undă verde la modificările la legile justiției. Publicația aduce drept argument o prezentare pe care ministrul justiției spune pe contul de FB propriu că ar fi făcut-o în fața acestui organism.

EvZ

Să vedem care sunt minciunile:

– Comisia a decretat: Comisia de la Veneția nu poate decreta, adică a trașa și obliga; ci ea salută anumite propuneri și recomandă îmbunătățirea altora. După cum spune chiar ziarul cu pricina în știrea mincinoasă, Comisia de la Veneția este un organism consultativ (în traducere: nu decident);

– proiectele de legi privind Justiția sunt legale: un proiect de lege nu poate fi legal sau nu, ci constituțional sau nu, respectiv convențional sau nu;

– proiectele de legi privind Justiția intră în legislația care funcționează în UE:  Las la o parte exprimarea „proiectele intră (?!) în legislația”…Comisia de la Veneția nu verifică respectarea legislației UE (organism politic care cuprinde 28 de state, unde România este parte din 2007); ci ea este un organism al Consiliului Europei care cuprinde 47 de state membre (România din 1993) și verifică compatibilitatea cu prevederile din Convenția Europeană a Drepturile Omului și standardele reprezentate de Recomandările Comitetului Miniștrilor, Avizele Consiliului Consultativ al Judecătorilor/Procurorilor Europeni, Opiniile anterioare ale Comisie de la Veneția. Așadar, nicio legătură între Comisia de la Veneția și UE!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a prezentat, în 9 decembrie, proiectele privind modificările legilor Justiției membrilor Comisiei. Să faci o știre pe 3 ianuarie 2018 despre ceva întâmplat pe 9 decembrie 2017 e cel puțin lipsă de profesionalism. Dar să spui că s-au prezentat proiectele de legi pe 9 dec 2017 – când toată lumea știe ca ele s-au adoptat pe 19 dec (Legea 303/2004), pe 20 dec (Legea 304/2004) și pe 21 dec (Legea 217/2004) – și că aceste proiecte au fost aprobate pe 3 ianuarie 2018, face dovada unei lipse crase de logică. Dar, pentru cei care nu știu: Comisia de la Veneția poate fi sesizată de Președintele statului, de Primul-ministru, de Președintele Curții Constituționale și de Președinții celor două camere parlamentare; ministrul justiției nu este printre ei!

Ghinionul acestui ziar este că informațiile despre reunirea Comisiei de la Veneția din 8-9 decembrie 2017 sunt publice pe site-ul său, AICI. În procesul verbal, la pagina trei, apare mențiunea cum că s-a făcut o informare cu privire la progresele în domeniul constituțional din România, informare care nu era prevăzută în proiectul ordinii de zi făcut în urmă cu o lună – nu e nicio mențiune cu privire la cel/cea care a făcut informarea privind România. Mai mult, există o enumerare a tuturor documentelor adoptate: sunt 8 documente care privesc Ucraina, Polonia, Moldova, Macedonia și Armenia – așadar nu s-a adoptat nicio decizie cu privire la această informare!

Prin urmare Comisia de la Veneția nu s-a pronunțat pe legile justiției din România. Deci știrea apărută azi este total mincinoasă (altfel aș fi spus că face dovada unei lipse crase de profesionalism jurnalistic, însă aici este vorba de mult mai mult) și concepută fără nicio logică. 

 

13 comentarii »

  1. […] Prin urmare Comisia de la Venetia nu s-a pronuntat pe legile justitiei din Romania. Deci stirea aparuta azi este total mincinoasa (altfel as fi spus ca face dovada unei lipse crase de profesionalism jurnalistic, insa aici este vorba de mult mai mult) si conceputa fara nicio logica”, a scris Danilet pe blogul sau. […]

    Pingback de Judecatorul Danilet demonteaza inca o intoxicare. "Comisia de la Venetia a dat unda verde pentru legile justitiei", anunta EVZ - Aktual24 — 03/01/2018 @ 6:31 PM | Răspunde

  2. „Evenimentul Zilei ” a scos stirea din site…Au ramas unele ecouri pe site-urile celor care au preluat minciunile .

    Comentariu de Popescu E — 03/01/2018 @ 6:54 PM | Răspunde

  3. Normal, doar oficina băsisto-udristă Excrementul Zilei, sub aripa inculpatului Andronic și a maistrului din Labagești, putea publica o asemenea petardă (cum e stăpâna/proprietara, așa sunt și articolele). Con-cur-ență acerbă între ExcrZ, Mocirla 3 și Romârlania TV pentru premiul de cea mai mare vidanjă media

    Comentariu de Bulibășescu — 03/01/2018 @ 7:41 PM | Răspunde

  4. Corect si promt punctul de vedere al dvs. E cam nasol cand se dau stiri in care adevarul este trunchiat si tu te afli de partea cealalta a baricadei. Este cam ceea ce a facut liiceanu, dar nu intr-un ziar, ci in parlamentul european cand a mintit in legatura cu afirmatiile lui Dragnea. Dar atunci erati de partea corecta a baricadei domnule danilet?

    Comentariu de Ciolanis — 04/01/2018 @ 9:31 AM | Răspunde

  5. […] Ghita Sebilica, o preluasera si fake-news era gata, raspandit chiar daca „stirea” deja fusese desfiintata Make no mistake , acesta e genul de presa care va domina anul 2018 fiindca un stat condus de o […]

    Pingback de 2018 va fi anul fake-news – Politica ta — 04/01/2018 @ 11:43 AM | Răspunde

  6. fug judecatorii de raspundere precum dracul de tamaie

    Comentariu de Teodor — 05/01/2018 @ 12:49 AM | Răspunde

  7. eu imi doresc oricum ca magustratii sa rapunda ca orice om din tara asta pt tampeniile pe care le fac in dosare. nu mai vreau sa vad magistrati care ies cu pensii de 10/15.000 lei dupa ce si-au batut joc de legile romanesti fara sa li se intample nimic. despre asta trebuie sa vorbiti d.le danilet, restul se va rezolva. vreau sa vad si eu cum spuneti intreg adevarul, nu numai ce doriti d.stra ca sa influentati populatia. de fapt de asta le e frica magistratilor, ca vor rapunde penal pt infractiunile comise in dosare. si slava lui Dumnezeu ca sunt cu sutele de mii in tara asta… de ce va e teama sa spuneti adevarul d.le danilet?spuneti romanilor de ce magistratii au scos in strada si politia? ca polititstii sunt primii intr-un dosar penal care au facut tampeniile care li s-au cerut de catre procurori in dosare! d.le danilet, adevarul spus doar jumatate este minciuna. spuneti exact ce va doare, nu imparstiati smecherii ca nu toti suntem tampiti!

    Comentariu de calin — 05/01/2018 @ 6:18 AM | Răspunde

    • Stiti ce ma doare pe mine? Ca sunt din astia ca dvs care vorbesc fara sa stie. Sunt din astia ca dvs spalati pe creier de televiziunile conduse de penali care nu stiu lucruri banale, gen: magistratii au legea raspunderii din anul 2003. Si ma mai doare un lucru: ca ce spun eu este denigrad de anonimi ca dvs, in timp ce ceea ce spun infractorii la televizor este credibil tot pentru cei ca dvs.

      Comentariu de Cristi Danilet — 05/01/2018 @ 12:07 PM | Răspunde

      • Daca au legea din 2003 ,cati au răspuns ?Cazul Tundrea va spune ceva ?Cazul Rarinca va spune ceva ?Cazul Dan Radu Rusanu va spune ceva ? Mai continuam ? Abuzurile lui Portocala va spun ceva ?

        Comentariu de Ion — 06/01/2018 @ 6:42 AM | Răspunde

        • Tundrea: e prea vechi sa mai raspunda cineva. Rarinca: nu e vreo eroare judiciara acolo. Rusanu: nu imi spune nimic. Portocala: e suspendat din functie.

          Comentariu de Cristi Danilet — 11/01/2018 @ 3:43 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu