CRISTI DANILEŢ – judecător

30/03/2010

Parlamentarii nu vor justitie independenta

Filed under: independenta justitiei,integritate — Cristi Danilet @ 8:18 PM

In fiecare seara auzim retorica unor alesi ai poporului care invoca respectarea independentei justiei; dar a doua zi citim in presa de retele ce privesc relatii apropiate cu justitiari in ideea de a-si asigura solutii favorabile lor sau amicilor lor.

L-am auzit pe ministrul justitiei cum ca e de acord cu demersul celor 300 de judecatori; dar Tribunalul de la Vrancea e pe cale sa se prabuseasca cand trece vreun camion mai greu prin preajma, iar pe Palatul de Justitie din Oradea zilele acestea au aparut placute prin care trecatorii sunt avertizati ca se desprind bucati din cladire. Asta in timp ce Banca Mondiala ne-a dat un imprumut de 110 mil. euro pe care nu nu suntem in stare sa ii cheltuim.

Iar noi, naivii, nu am vrut decat un lucru simplu: sa convenim la nivel de principiu ca toate cele trei puteri isi asuma sustinerea si finantarea unei justitii independente – nu spun ca asta scrie in toate recomandarile si declaratiile indernationale, in conventiile internationale, in Constitutia tarii si in legea de organizare judiciara. Cu toate acestea, azi Parlamentul Romaniei a respins Raportul comisiei speciale constituite pentru a analiza criza din justitie si, prin urmare, ideea semnarii Pactului National pentru Justitie. Desigur, a lipsit o dezbatere pe acest subiect. Bineinteles, nici macar nu au fost reprezentanti ai protestarilor de anul trecut, sau ai CSM ori MJ., ori a ONG-urilor care au mediat conflictul dintre puteri in acele zile ale lui spetembrie 2009. Pentru ei a fost un simplu vot dat alaturi de cel pentru respingerea raportului de activitate al TVR si schimbarea presedintelui – de abia asta a fost stirea atractiva a serii, nicidecum cea interesand justitia.

Prin acest vot, despre care eu inca sper sa fie o gluma de 1 aprilie, parlamentarii Romaniei ne spun ca:

– nu vor ca ICCJ sa preia de la MJ bugetul instantelor, dar uita ca  tot ei au adoptat inca din 2004 o lege in acest sens;

– nu vor ca taxele de timbru sa ramana la justie, desi Constitutia pe care si ei trebuie sa o respecte spune ca sumele incasate drept taxe nu pot fi folosite in alte destinatii;

– nu vor ca justitia ca aiba fonduri suficiente, astfel ca apoi sa se  poata imputa public ca justitia nu functioneaza;

– nu vor sa fie reevaluate onorariile avocatilor din oficiu, pentru ca in Parlament sunt numerosi avocati;

– nu vor sa fie renegociate tarifele practicate de Posta Romana pentru serviciile judiciare, dar ii anunt pe aceasta cale ca aceasta renegociere deja s-a realizat. Asa cum s-au realizat multe alte lucruri cerute de noi in timpul protestului din 2009.

Prin acest vot, parlamentarii romani nu recunosc criza de anul trecut din justitie, desi aceasta a generat cel mai mare protest din istoria justitei romanesti si despre ea se vorbeste si in recentul Raport al Comisiei Europene. Si tot in acest raport se indica puterilor sa semneze Pactul.

Prin votul de azi, Parlamentul spune clar ca vrea o justitie nedemna, saraca si calcata in picioare. O justitie care sa nu ii cerceteze decat daca ei dau voie prin aviz. O justitie care poate fi cumparata. O justitie care poate fi controlata. O justitie care poate fi pusa la zid prin populisme ieftine.Vrea judecatori tributari, slabi, santajabili.

Pentru acesti parlamentari, eu si multi alti colegi de ai mei putem spune un singur lucru: se inseala amarnic.

23 comentarii »

  1. CA PARLAMENTARII NU VOR O JUSTITIE INDEPENDENTA NU ESTE DE MIRARE, DEOARECE MAI BINE DE JUMATATE DINTRE ACESTEA AR TREBUI SA FIE IN ACEST MOMENT ALATURI DE VOICU.CEEA CE ESTE DE MIRARE ESTE CA SI FOARTE MULTI MAGISTRATI NU VOR O JUSTITIE INDEPENDENTA.I-A OPRIT CINEVA PE MAGISTRATI SA-I TRAGA LA RASPUNDERE PE CEI VINOVATI PENTRU FALIMENTAREA A ZECI DE BANCI (ALBINA,BANCOREX,BANKOP,COLUMNA,BANCA TURCO-ROMANA,BANCA INTERNATIONALA A RELIGIILOR,ETC.ETC.)SI SOCIETATI COMERCIALE(SOFERT BACAU, CARNE ARAD,BERE ORADEA,MERCUR ORADEA,CUG CLUJ,STIAZ AZUGA,ETC.,ETC.)?
    SI TOTUSI MAGISTRATII ROMANI N-AU GASIT PE NIMENI VINOVAT PENTRU ACESTE LUCRURI.
    DACA SE CONSIDERA INDEPENDENTI, ATUNCI MAGISTRATII ROMANI SA-I TRAGA LA RASPUNDERE PE TOTI CARE INCALCA LEGEA(ASA CUM SE INTAMPLA IN ALTE TARI, CA DE EX. SUA,FRANTA SI ISRAEL),FIE CA SUNT (SAU AU FOST) PRESEDINTI,PARLAMENTARI,MINISTRI SAU MILIARDARI.

    Comentariu de rocambole — 30/03/2010 @ 9:00 PM | Răspunde

  2. Săndeii mamii lor !!! (III)

    Comentariu de orangeskorpion — 30/03/2010 @ 10:24 PM | Răspunde

  3. Pentru miscarea din septembrie va trebuie ani multi de penitenta, o asemenea solidaritate in eroare fundamentala nu va spala multi ani de acum incolo. Problema este ca nu va dati seama de asta, imi pare rau sa o spun. Dar pina cind nu va disparea institutia stramutarii, iar precedentul va fi izvor de lege fara teama de a distruge tot discutiile despre tencuiala de la baia mare sunt maruntisuri de prost gust.Sincer imi pare rau ca scriu asta, dar intr-un asemenea moment e greu de inteles aceasta miza derizorie

    Comentariu de Liviu Iordache — 30/03/2010 @ 11:03 PM | Răspunde

  4. […] politicienii nu isi doresc o justitie independenta, viguroasa si functionala o stiam cu totii de mult; ca nu mai depun eforturi sa disimuleze asta, […]

    Pingback de Scandalos! « Juridice.ro — 31/03/2010 @ 1:07 AM | Răspunde

  5. eu atit as mai adauga: verdicte corecte se pot da si cu acoperisul cazind peste domniile voastre
    :)

    am exagerat putin, dar lipsa creionului, a hirtiei xerox, mizilicuri, nu ne impiedica sa ne facem treaba ca lumea….sint firme private care nu dau nici macar hirtie igienica, apa de baut nici macar vara, de pixuri ce sa mai spunem, totul pe computer, consum hirtie spre zero…dar trebuie sa ne facem jobul, nu????
    si multi lucreaza pe salarii mediocre…

    deci cind justitia va ajunge la urechile oamenilor simpli, ca judeca CORECT, fara mita, ONEST, atunci veti magistratii vor avea toata stima!

    si mai am o vorba: nimeni nu ne tine in lanturi, nici la firma x, y, z, nici in magistratura, sintem liberi sa ne gasim in alta parte ceva mai bun!
    :)

    Comentariu de orangeskorpion — 31/03/2010 @ 6:37 PM | Răspunde

  6. Sigur…
    Din nou nu sunt de vina magistratii ci politicienii!

    „Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a finalizat raportul preliminar în cazul judecătorilor Florin Costiniu si Cristian Jipa, puşi sub acuzare în dosarul „Voicu”, situaţia acestora urmând să fie discutată, însă, în Comisia de disciplină cândva, în următoarele două luni.”

    Sa fiti sanatosi cu petitia voastra cu tot ca oricum nu vamai crede nimeni!

    Comentariu de Aura N. — 31/03/2010 @ 9:07 PM | Răspunde

    • Sanatate si dvs! Se vede treaba ca intuitia nu m-a inselat :)

      Comentariu de Cristi — 31/03/2010 @ 9:21 PM | Răspunde

  7. CD,
    la ce fel de intuitie v-ati referit?

    Comentariu de orangeskorpion — 31/03/2010 @ 9:23 PM | Răspunde

  8. am citit;
    este o persoana mult prea dezamagita de ce s-a intimplat in ultimii 20 de ani in justitie;
    acum este prilejul sa va rupeti lanturile prezentate de @bascaliosu’ la @theopyle..
    succes !

    p.s. un sfat: lasati latura materiala deoparte, macar un timp; toti vrem bani, toti credem ca sintem platiti mai prost decit meritam, dar hai, sa dovediti ca in Ro incepe sa functioneze dreptatea!
    oamenii doar asta vor si daca se va realiza acest deziderat, credeti-ma, ca nimeni nu va va invidia pentru salariile incasate…

    un p.s. rautacios: am ramas stupefiat cind am aflat ca o grefiera poate sa aiba pensie de 13.000 lei..

    Comentariu de orangeskorpion — 31/03/2010 @ 9:34 PM | Răspunde

    • Dar noi nu vrem bani decat ca sa functioneze instanta ca lumea. Nu invocam nimic in legatura cu salariile noastre. Acum sunt ok.
      Sa vedeti cat are o grefiera de la o instanta militara…

      Comentariu de Cristi — 31/03/2010 @ 9:37 PM | Răspunde

      • Cristi,

        cu tot respectul,
        in felul acesta escaladam pretentiile pina in cer la unele categorii si nedreptatim cu buna stiinta, ba chiar cu intentie, alte categorii . caci sacul bugetar nu este fara fund…

        ce ne facem insa daca ne pleaca din tara cadrele medicale ?
        fac grefierele pe asistentele si juzii trec la medicina generala si chirurgie in timpul liber?

        despre bietii profesori – ce sa mai vorbesc?
        cei din mediul universitar oricum pleaca, mai ramine sa ne plece si cei din invatamintul gimnazial…

        numai bine, raminem doar cu magistratii in tara si-i putem plati mai bine !
        cu conditia ca noi, astia, contribuabilii nebugetari, sa mai raminem in viata …

        Sarbatori Fericite!

        Comentariu de ONO — 01/04/2010 @ 8:06 AM | Răspunde

    • Nu stiu de unde aveti o asemenea informatie, dar va spun sigur ca nici un grefier nu are o asemenea pensie.
      Eu sunt grefier si stiu ce pensii au fostii mei colegi.
      Pensia maxima pe care o are una dintre grefiere , este de cca. 3.500 lei in conditiile in care a muncit in sistem 30 de ani, a fost grefier sef vreo 10 ani si la stabilirea pensiei s/a luat in calcul si indemnizatia de conducere.
      Ceilalti, trec putin peste 2.500, iar unii chiar mai putin.
      Dar sa va spun inca un lucru: sunt foarte putini grefieri pensionari, deoarece din cauza oboselii cronice (ani de zile au muncit cca. 10 ore pe zi, inclusiv sambata/duminica ) multi nu au apucat pensia, sau au plecat in alte locuri de munca, cand organismul le/a cedat.
      Nu mai blamati grefierii, cel putin nu inainte de sta 24 h langa un grefier sa vedeti in ce consta munca lui . Multi prieteni de/ai mei imi spun ca nu ar face fata la munca unui grefier si nu ma invidiaza pt. salar, din care jumatate dau la medici.
      Va urez cele bune si in special sanatate, la noi la grefieri, aceasta e urarea cel mai des utilizata.
      Grefier , Judecatoria Oradea

      Comentariu de Nicoleta — 02/04/2010 @ 3:18 AM | Răspunde

    • Eu am crezut initial ca e vb de 1.300 lei pe luna. Apoi am vazut ca e de fapt 13.000 lei, ceea ce confirm ca nu corespunde realitatii (dar observatia cu militarii din justitie mi-o mentin). Ce spune Nico e adevarat.

      Comentariu de Cristi — 02/04/2010 @ 3:59 PM | Răspunde

      • Cristi,

        pe piata muncii din Romania – si nu numai – exista multe adevaruri pe care nu le cunosti cu adevarat decit atunci cind esti direct implicat.
        daca dumneavoastra, bugetarii, va imaginati ca in mediul privat curge lapte si miere provenind din trindaveala angajatilor, va inselati amarnic…

        oricit de drag ne-ar fi, tuturor, adevarul nostru personal:
        – el nu este singurul adevar din lume;
        – oricum, nu este adevarul absolut.

        indemnul meu era doar sa va relativizati oleaca asteptarile si pretentiile, atita tot.

        departe de mine sa evaluez un domeniu pe care nu il cunosc, cum ar fi munca din domeniul juridic.
        decit ca, ascultindu-va pretentiile si, mai ales abordaresa , mi-este imposibil sa nu ma gindesc, implicit, si la doctori, si la educatori – atita tot…

        in rest,
        cum iti spuneam, Sarbatori Fericite!

        Comentariu de ONO — 03/04/2010 @ 9:28 AM | Răspunde

  9. CD,
    sa nu-mi spuneti ca are si mai mult, ca fac infarct….
    pe ce chestie??? doar pt ca a fost grefiera??
    sesizati cite nedreptati s-au creat in Ro postdecembrista?
    oameni cu pensii de 200-1000 lei si oameni cu peste 10.000 lei pensie pe luna???
    practic, mi se pare revoltator.

    dar nu este cazul doar al grefierilor…
    in fine..

    Comentariu de orangeskorpion — 31/03/2010 @ 9:42 PM | Răspunde

    • Militarii din justitie au in afara de drepturile salariale obisnuite si drepturi aferente gradelor, solda etc.

      Comentariu de Cristi — 31/03/2010 @ 9:46 PM | Răspunde

  10. da, stiu, ca aveti dreptate;
    dar Armata nu afecteaza nici pe departe cit paote afecta Justitia;
    armata practic nu se prea vede pentru majoritatea cetatenilor, in schimb cele citeva milioane de dosare existente pe an, rezolvate, nerezolvate, rezolvate prost, toate astea lasa urme adinci in oameni..

    si urmele astea s-au tot adincit, inclusiv prin faptul ca marii rechini nu au fost inca judecati, iar cei judecati (inclusiv parlamentari) au fost foarte putin mediatizati, ca sa vada si bizonul ca totusi uneori justitia isi face datoria. dar aici de vina sint si televiziunile interesate sa nu se vada.
    deh, tema foarte complexa.

    Comentariu de orangeskorpion — 31/03/2010 @ 9:52 PM | Răspunde

  11. CD

    iata un exemplu care face enorm de mult rau justitiei:

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/asasin-al-triadei-chineze-liber-cu-voie-de-la-judecatoare-891082.html

    o seara placuta in continuare!

    Comentariu de orangeskorpion — 31/03/2010 @ 9:55 PM | Răspunde

  12. Parlamentarii nu vor independenta justitiei dar oare toti magistratii o vor? Cum cu o floare nu se face primavara doar cu bunul simt, etica si onoarea a 300 de magistrati nu se castiga independenta.

    Comentariu de balauru — 01/04/2010 @ 10:46 AM | Răspunde

  13. Domnule judecator asa este!!! pacat ca lumea in Romania este dezinformata .Sunt apolitica insa nu pot observa abordarea partinitoare si neprofesionista a presei romanesti.Toti dau vina pe presedinte pentru raul acesta.Nu presedintele are parghiile constitutionale sa decida si sa faca legea.Organismul legiuitor este Parlamentul nu Presidentia!oare cand lumea o sa fie bine informata in acest sens?!Oare cand partizanatul politic si lipsa eticii profesionale vor fi bun public?

    Comentariu de Anca — 02/04/2010 @ 10:11 PM | Răspunde

  14. LEGEA PROSTIEI

    Expunere de motive

    Sunt legi ce interzic fumatul şi legi ce ocrotesc femeia,
    Prostia însă niciodată n-a fost prinsă în vreo grilă
    Carul cu proşti va avea norme, e pipăibil şi de-aceea
    Considerăm această lege şi oportună şi utilă

    Art.1
    Prostia-i fenomenul general
    La minţi infatuate şi betege
    Prostul e stâlpul ei fundamental
    Reglementat precis de-această lege

    Art.2
    Răsare ca neghina pe mirişti
    Şi iese în evidenţă, e vizibil
    Au încercat armate de jurişti
    A-l defini pe prost, e imposibil

    Art.3
    Prostia se ascunde-n doctorate
    În vorbe învăţate pe de rost
    Se plimbă-n limuzine, stă-n palate
    Dar nimeni n-are diplomă de prost

    Art.4
    De-aceea-i necesar după dreptate
    Cu profesori contemporani şi foşti
    Să înfinţăm pe loc o facultate
    Ca să şcolească proştii cei mai proşti.

    Art.5
    Se pune obligaţia că dacă
    După împrejurări se va-ntâmpla
    Ca prostul să arunce piatra în apă
    Un înţelept să sară după ea.

    Art.6
    Cel ce nu sare va plăti o sumă
    Sau, după caz, va fi închis la beci
    Calificată-i fapta drept cutumă
    Când proştii se amestecă-n zevzeci.

    Art.7
    Poţi invoca mai rar că eşti bolnav
    Să fii scutit de a sării în baltă
    De nu respecţi prevederea-i mai grav
    Când prostul are funcţie înaltă.

    Art.8
    Este permis de proşti să te fereşti
    Să-i ocoleşti nici legea nu mai cere
    Zilnic de un prost pe stradă te loveşti
    Nu mai vorbim de proştii cu putere.

    Art.9
    Să faci pe prostul nu e interzis
    De te transformi în prost foarte bine
    Altfel eşti şi bătut şi compromis
    Şi-un cârd de proşti vor tăbărî pe tine.

    Art.final
    Prostia e un lucru foarte mare
    Şi ne fălim mereu cu proştii noştrii
    Prezenta lege intră în vigoare
    Retroactiv ca să se mire proştii.

    Comentariu de Legea Prostiei — 06/04/2010 @ 5:39 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu