CRISTI DANILEŢ – judecător

08/01/2017

La sfârșit de mandat ca membru al CSM

Filed under: CSM — Cristi Danilet @ 7:37 PM
Tags: , , , ,

cd-csm2011Am avut onoarea să fiu membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat complet de șase ani. Pe data de 6 ianuarie 2017 mi-am încheiat activitatea în CSM. Începând de luni voi reveni la exercitarea funcției de judecător, la Tribunalul Cluj-secția penală.

Din punct de vedere instituțional, pot spune că CSM din care am făcut parte a reușit de cele mai multe ori să protejeze justiția de influențele negative ale politicului. A îmbunătățit procedura de recrutare a noilor magistrați, a modificat integral procedura de promovare la ICCJ, a reorganizat Inspecția Judiciară, a suplimentat schemele de personal (550 posturi de noi judecători, 700 de noi grefieri, 24 de posturi noi la Inspecție), a digitalizat sistemul de statistică judiciară, a stabilit indicatori de măsurare a eficienței instanțelor judecătorești. Sub actualul CSM au fost sancționați disciplinar 97 de judecători și 42 de procurori. Au fost condamnați penal și eliminați din sistem un număr de 22 de judecători și 14 procurori.

Din punct de vedere individual, plec cu mulțumirea de a fi realizat cele mai multe dintre lucrurile pe care mi le-am propus la început de mandat: cred că am contribuit la transparentizarea activității CSM, la creșterea vizibilității Consiliului și la creșterea încrederii în justiție. Am susținut în mod public instituția medierii în România și am coordonat proiectul de educație juridică în învățământul preuniversitar. Am supravegheat îndeaproape concursurile de admitere la INM, fiind prezent în săli la cinci din cele șase concursuri anuale. Am vizitat aproape 200 de instanțe judecătorești în cei șase ani și am contribuit la rezolvarea unor probleme punctuale care țineau de organizare sau resursa umană. Am participat la zeci de emisiuni televizate și interviuri în presa scrisă. Am administrat contul de FB al CSM și am conceput pe site-ul instituției: secțiunea de evidență a membrilor CSM aleși în perioada 1993-2010, de agendă oficială a membrilor CSM, de integritate judiciară, de educație juridică. Am declarat toleranță zero la corupție judiciară și am reacționat dur la adresa magistraților incorecți. Am avut raport individual anual de activitate și chiar pentru doi ani am ținut un jurnal public al activităților oficiale și al modului de exprimare a votului exprimat pe diverse chestiuni.

Am venit în sprijinul tinerei generații de studenți și absolvenți de drept încurajându-i să participe la concursurile de admitere la INM sau direct în magistratură, prin intermediul conferințelor anuale ținute la universități, a lămuririlor date pe blog sau pe FB, prin intermediul site-ului www.admiterejustitie.ro sau a cărților publicate. Am alcătuit un manual de educație juridică din România adresat adolescenților, am conceput site-ul www.educatiejuridica.ro și am ținut zeci de lecții de educație juridică în școli și licee.

La nivel personal, mi-am continuat activitatea științifică, publicând în reviste de specialitate din țară. Am obținut titlul de doctor în drept. Am gândit și coordonat în cadrul unui grup internațional de magistrați un proiect unicat cu privire la colectarea și indexarea tuturor standardelor internaționale în materie de independență, imparțialitate și integritate a justiției. Am fost angajat de către Comisia Europeană pentru a analiza Strategia de reformă a sectorului de justiție din Republica Moldova și pentru a evalua legislația în materie disciplinară pentru magistrații din Bosnia și Herțegovina. Am fost chemat ca expert pe chestiuni de reformă a justiției și integritate a magistraților în mai multe state europene. Am fost invitat ca lector la evenimente ale unor diverse organizații și instituții cu privire la justiție, minori, mediere. Am publicat pe blogul personal zeci de analize cu privire la modul de funcționare a statului și justiției, preluate de site-uri de profil, în special de Juridice.ro.

Mulțumesc celor care m-au sprijinit de-a lungul anilor și urez succes noilor membri ai CSM!

11 comentarii »

 1. Ne veti lipsi!

  Comentariu de Adriana Florescu — 09/01/2017 @ 1:50 AM | Răspunde

 2. Felicitări! Mult succes in continuare!

  Comentariu de Ioan Joldes — 09/01/2017 @ 8:23 AM | Răspunde

 3. Cu respect penjtru activitatea dumneavoastra.

  Comentariu de Paul Ghiciac — 09/01/2017 @ 11:00 AM | Răspunde

 4. Nu am apucat sa beau un suc cu dumneavoastra

  Comentariu de Roads And Avenue — 09/01/2017 @ 7:53 PM | Răspunde

 5. Succes!

  Comentariu de Gica Ungureanu — 10/01/2017 @ 10:55 AM | Răspunde

 6. Buna ziua,domnule judecator!Felicitari pentru realizarile frumoase si deosebite!Va doresc multa sanatate, putere de munca, bucurii si impliniri!Va multumesc pentru tot ce am citit pe blogul dumneavoastra, pentru onoarea si placerea de a comenta pe el.
  Cu consideratie,
  Mihaela Sivu

  Comentariu de Mihaela Sivu — 10/01/2017 @ 1:30 PM | Răspunde

 7. Ar mai fi si nereusitele in plan uman. George Balan. Dar unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.Pricepi ?!!!

  Comentariu de George — 11/01/2017 @ 7:38 PM | Răspunde

  • George Balan a plecat cu demisie din CSM. Incercati sa nu faceti speculatii unde nu aveti informatii complete.

   Comentariu de Cristi Danilet — 23/01/2017 @ 1:35 PM | Răspunde

 8. Domnule jude’ cred ca-ti face rau numai auzul numelui fostului procuror George Balan. Bietul om, ce a avut de patimit de pe urma unor oameni de „mare”caracter ! Dar asa au fost vremurile atunci. Acum urmeaza – probabil – sa fie facute platile.

  Comentariu de vanda — 14/01/2017 @ 1:57 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: