CRISTI DANILEŢ – judecător

13/03/2017

Procedura de revocare a sefilor din Parchet

Filed under: Guvern,Parchet — Cristi Danilet @ 3:26 PM
Tags: , , ,

Procurorii sunt independenți în soluțiile date. Este adevărat că șefii de la vârful Ministerului Public sunt numiți cu implicarea politicului, datorită unei legi ce consacră această procedură încă de pe vremea comunismului (a se vedea art. 44 din Legea 60/1968, apoi art. 70 din din Legea 92/1992, apoi art. 54 din actuala Lege privind statutul judecătorilor și procurorlor nr. 303/2004.) Mandatul șefilor de la Parchet este însă protejat împotriva demiterilor intempestive din partea celor ce i-au numit. Astfel, în art. 54 și art. 51 alin 2 din Legea nr. 303/2004 se prevede CINE și PENTRU CE poate revoca un procuror de la vârful Parchetului de pe lângă ICCJ, DNA și DIICOT.

Revocarea implică trei factori decizionali:

 • propune ministrul justiției;
 • avizează CSM;
 • decide Președintele României.

Motivele de revocare sunt următoarele trei:

a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere (se descoperă că a făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu aceasta, că are un interes personal în ocuparea funcției de conducere ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege, că la data numirii nu avea vechimea minimă necesară);

b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă (folosirea adecvată a resurselor umane şi materiale, evaluarea necesităţilor, gestionarea situaţiilor de criză, raportul resurse investite – rezultate obţinute, gestionarea informaţiilor, organizarea pregătirii şi perfecţionării profesionale şi repartizarea sarcinilor în cadrul instanţelor sau parchetelor), comportamentul şi comunicarea (comportamentul şi comunicarea cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar, justiţiabilii, persoanele implicate în actul de justiţie, alte instituţii, mass-media, asigurarea accesului la informaţiile de interes public din cadrul instanţei sau parchetului şi transparenţa actului de conducere), asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale (capacitatea de organizare, capacitatea rapidă de decizie, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativă şi capacitatea de adaptare rapidă);

c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare (ceea ce implic sesizare adresată Inspecției Judiciare, trimiterea dosarului la secția de procurori a CSM, aplicarea unei sancțiuni, judecarea recursului la ICCJ).

Așadar, cu privire la procurorii care ocupă pozițiile de la vârful Ministerului Public, două chestiuni trebuie luate în considerare: pe de o parte, cine face numirea și conform căror criterii (pentru a împiedica influențele politice), iar pe de altă parte cine îi poate revoca din funcție și pentru ce motive (pentru a împiedica presiunile politice).

Așa cum am arătat, încă din 1968 la vârful Parchetului erau numite persoane (nu neaparat procurori) de către Legislativ, respectiv de către Executiv. Urmare a reformei din 2004-2005, s-a ajuns la concluzia ca numirea să o facă Președintele statului la propunerea ministrului justiției, dar cu avizul consultativ al CSM. Evident, este de dorit excluderea factorului politic de la numire, ceea ce implică ca procedura de recrutare să o desfășoare CSM, iar rolul Președintelui țării să fie doar pentru învestire formală, aspect acceptat de Curtea Constituțională prin decizia nr. 375/2005.

Dar aceeași grijă trebuie manifestată și cu privire la revocarea procurorilor șefi din funcțiile de conducere, aceasta fiind principala armă pe care politicul o deține cu privire la cariera lor. După mine, revocarea are trebui decisă de cel care face numirea, dar ea să survină numai la inițiativa CSM, în urma unor investigații făcute de Inspecția Judiciară.

Anunțuri

8 comentarii »

 1. Sa intelegem ca Presedintele trebuie sa decida revocarea la initiativa CSM, iar ministrul justitiei sa nu aiba nici un rol. La numire, ministrul justitiei sa propuna, CSM sa aiba rolul principal, iar rolul Presedintelui sa fie doar unul formal. Deci, fara avizul pozitiv al CSM sa nu poata fi numit sau revocat nici un sef. In aceste conditii, atat ministrul justitiei cat si Presedintele ar putea lipsi din aceasta procedura si poate nu ar fi rau. Cum se exercita suverintatea popurului asupra justitiei ? Sau justitia este independenta si de popor ? Cum comentati urmatoarea propunere: Membrii CSM si Sefii parchetelor sa fie alesi prin vot direct, de popor, bineinteles dupa un filtru privind canditaturile ?

  Comentariu de Odaianu Alexandru — 13/03/2017 @ 8:46 PM | Răspunde

  • Evident ca justitia este independenta de popor. Scrie in Constitutie asta.
   Sefii parchetelor sa fie alesi de popor?! Propunerea este la fel de ridicola ca cea corelativa: nu vreti dvs ca poporul sa rezolve dosarele penale prin ridicare de maini?

   Comentariu de Cristi Danilet — 15/03/2017 @ 9:00 AM | Răspunde

  • Era o vreme in Romania cand exista tribunalul poporului…numai ca pe vremea aceea denumirea tarii era Republica Populara Romana…

   Comentariu de Voion — 15/03/2017 @ 1:46 PM | Răspunde

   • „DNA sa vina sa va ia ” este identic cu ce se striga in anii ‘ 50 contra capitalistilor. Diferenta este ca atunci strigau aia fara dinti ( clasa muncitoare ), acum striga intelectualii de la GDS si alti pierde vara ori pierde club pe la karaoke.

    Comentariu de vanda — 21/03/2017 @ 6:41 PM | Răspunde

    • si ziceti ca in anii 50 aveau DNA?? Tare! PS. Inteleg ca luati in deradere intelectualii, ca probabil nu apreciati decat injuratul pe net, nu si mirosul unei carti. Dar sa va luat ide astia care canta la karaoke, aici m-ati atins la corzile sensibile (alea vocale), drept pentru care va voi da ignor de acum incolo.

     Comentariu de Cristi Danilet — 31/03/2017 @ 8:52 AM | Răspunde

 2. Daca ministrul justitiei este numit politic, daca din cei 9 membri CSM un numar de 7 sunt apropiati puterii si numiti ca atare… in aceasta stare de fapt cum se poate vorbi de independenta fata de politic?

  Comentariu de adriana45miut — 13/03/2017 @ 9:48 PM | Răspunde

 3. Si totusi, paradoxal, sa stiti ca institutia cu denumirea Consiliul Superior al Magistraturii este independenta si agenda nu i-o face politicul. In ziua in care vom crede altceva, justitia va muri (nu va mai fi independenta, ceea ce este acelasi lucru cu a disparea) si vom putea pune lacat pe toate instantele judecatoresti…

  Comentariu de Voion — 19/03/2017 @ 12:13 AM | Răspunde

 4. […] citeasca putin legea sau, daca ii e lene sa caute  prin actele normative, sa citeasca blogul lui Cristian Danilet care descrie intr-unul dintre articolele sale de acum cateva lui procedura si motivele ce pot fi […]

  Pingback de Pleșoianu (PSD) cere ministrului Justiției să o revoce șefa DNA insa ministrul nu are aceasta atributie | | Vocea Clujului — 26/07/2017 @ 7:47 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: