CRISTI DANILEŢ – judecător

21/02/2016

Primul manual de educatie juridica: `Educatie juridica pentru liceeni`

Filed under: 0. NOUTATI,dr.omului,educatie — Cristi Danilet @ 9:49 PM
Tags: ,

coperta1

Am bucuria să vă prezint primul manual complet de educaţie juridică din România, intitulat „Educaţia juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie”, al cărui autor sunt.

El se adresează în special adolescenţilor, aşadar celor care lasă în urmă copilăria şi se pregătesc să devină adulţi. Apreciez că poate fi citită şi de cei care care se apropie de vârsta de 14 ani şi, între noi fie vorba, sunt convins că este util chiar şi pentru mulţi adulţi de azi :).

Manualul este scris într-un limbaj uzual, pe înţelesul tuturor. El redă dispoziţii legale incidente pentru copii în viaţa de zi cu zi, cuprinde exemple practice din cauze civile şi penale cu minori soluţionate de instanţele din România, atenţionează asupra unor date statistice îngrijorătoare. Manualul va ajuta minorii sub trei aspecte: (1) să îşi însuşească nişte cunoştinţe juridice primare necesare în activităţile lor cotidiene, fără a-i transforma în studenţi la drept; (2) să dobândească anumite deprinderi practice pentru a-şi valorifica drepturile şi respecta obligaţiile; (3) să adopte o atitudine civică în legătură cu respectarea legilor şi autorităţilor, implicarea lor în viaţa comunităţii, apărarea altor membri ai societăţii.

Dincolo de aspectele juridice, în cele 80 de pagini structurate în 15 capitole, manualul face apel la cunoştinte care ţin de educaţia civică, cea sexuală, cea religioasă, cea pentru sănătate şi chiar cuprinde elemente necesare pentru orientarea în carieră. Citindu-l, copiii vor afla: care sunt puterile publice ale statului şi ce funcţionalităţi au, care sunt drepturile lor şi care sunt organismele care le apără, cum se identifică ei ca persoane, care sunt relaţiile lor cu părinţii, ce drepturi aîn calitate de consumatori sau ca angajaţi în câmpul muncii, care sunt aspectele vieţii sexuale ce îi pot proteja de consecinţe fizice sau juridice nedorite, care sunt principalele dispoziţii din Regulamentul şcolar, în ce condiţii pot călători în siguranţă, ce proprietăţi pot avea şi cum le pot gestiona, cum pot utiliza mijloacele de comunicare moderne fără teama de a încălca legea sau a fi abuzaţi, cum se pot implica în viaţa acţiuni civice, care sunt organele legii şi cum se desfăşoară un proces judiciar.

Manualul a fost realizat în cadrul proiectului „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţenească în şcoli” implementat de CRPE şi LiderJust, proiect pe care l-am conceput împreună cu Cristian Ghinea şi Bianca Toma. Beneficiază de editare şi o grafică deosebită realizată de argomedia.ro din Iaşi – mulţumesc lui Vlad Tăuşance şi Ioan Dan Niculescu pentru implicare dezinteresată. Manualul  va fi tipărit în 1.000 de exemplare şi distribuit elevilor din Bucureşti. Dar el este disponibil şi online, putând fi descărcat gratuit de AICI.

Cei interesaţi de discuţii pe teme de educaţie juridică sunt aşteptaţi în grupul de pe Facebook  EDUCAŢIE JURIDICĂ.

Să fie cu folos!

20 comentarii »

  1. Felicitari sincere! Pentru manual si pentru tot ceea ce faceti! Era nevoie de asa ceva. Va urmaresc de foarte mult timp, dar nu v-am scris niciodata. O fac acum…

    Comentariu de Maria Carmen — 21/02/2016 @ 11:00 PM | Răspunde

  2. Va felicit din toata inima pentru aceasta initiativa mai mult decat binevenita; am frunzarit cartea si cred ca este intr-adevar utila si frumoasa; mai sper ca Educatia juridica sa devina materie scolara cu timpul, si ca va contine si informatii despre succesiuni. Va doresc numai bine. Diana Popovici

    Comentariu de popovicidiana — 21/02/2016 @ 11:54 PM | Răspunde

  3. Domnule Danilet, manualul aceasa ar trebui transformat in Ghidul Cetateanului catre Justitia Romana.
    Pentru ca toti cetatenii avem nevoie de un astfel de Ghid.
    Si eu mi-as dori sa pun mana pe un manual si sa-mi rezolv pe cat posibil singur problemele din Justitie pe care le am, diferite proceduri simple care pot fi rezolvate doar urmarind niste pasi simpli.
    Iar prin accesul DIRECT la Justitie, romanii vor sti sa lupte mai bine impotriva coruptiei, pentru ca vor accesa institutiile statului mult mai usor.

    Va rog mult sa redactati si un ghid pentru toti romanii. Va asigur ca va fi un succes. Avem nevoie sa intelegem pe scurt institutiile, procedurile standard, cum sa ne descurcam singuri in Justitie.

    Va multumesc.

    Comentariu de Doru — 22/02/2016 @ 2:09 AM | Răspunde

  4. buna dimineata, domnule! tocmai am descarcat manualul cu multa satisfactie fiindca in ziua de azi sunt foarte suspicioasa cu publicatiile care apar, si mai ales ca am o varsta, ma bucur mult ca prin manualul dvs. voi putea sa am incredere sa ma ajute in educatia nepotilor mei evident prin fiicele mele. va multumesc pentru generozitatea dvs ! va doresc sanatate!

    Comentariu de cozia — 22/02/2016 @ 9:16 AM | Răspunde

  5. Va multumim
    pentru aceasta initiativa. De mult timp am sustinut pregatirea juridica a elevilor de liceu. Sunt atat mediator autorizat, cat si profesor de liceu si doresc un manual sa-l consult si sa-l prezint elevilor. Tinem legatura!

    Comentariu de natasapeteu — 22/02/2016 @ 12:28 PM | Răspunde

  6. Reblogged this on Romania Evanghelica.

    Comentariu de Alin Cristea — 22/02/2016 @ 12:58 PM | Răspunde

  7. Va solicit sa o pute-ti pune in vanzare ,pentru a cumpara pentru fetita mea de 8 ani si pentru nepotii mei .

    Comentariu de rupavili — 22/02/2016 @ 4:00 PM | Răspunde

    • Va sugerez sa o decarcati de pe net, printati la o imprimanta color si legati cu spirala.

      Comentariu de Cristi Danilet — 22/02/2016 @ 4:08 PM | Răspunde

  8. Buna ziua! Vreau sa cumpar si eu un exemplar! Corpul Profesional al Mediatorilor din Dambovita a incheiat un parteneriat cu Liceul „Vladimir Streinu” din Gaesti si un astfel de manual este util atat in derularea activitatilor circumscrise proiectului nostru, cat si cadrelor didactice care lucreaza cu liceeni.

    Comentariu de vlaicu rodica — 22/02/2016 @ 6:59 PM | Răspunde

  9. La o frunzăreala, pare foarte OK. Sper să le fie de folos şi să o citească destinatarii. Mi-e teamă că o vor citi părinţii şi magna cum laude va veni din partea lor. Mie îmi place ce conţine, cum arată şi salut iniţiativa dumneavoastră. Îmi doresc foarte mult ca ea să-şi atingă scopul pentru care a fost gândită şi concepută. Pentru un spectru mai larg de posibil adolescenţi cititori v-aş recomanda chiar o transpunere într-un audiobook. Felicitările şi respectele mele pentru munca depusă!

    Comentariu de Urdea — 24/02/2016 @ 7:16 PM | Răspunde

  10. Asi dori si eu unul dar nu am cum sa îl descarc va rog frumos ma puteti ajuta ?

    Comentariu de Floryrodica — 31/03/2016 @ 1:00 PM | Răspunde

  11. Astăzi am auzit pentru prima dată de această inițiativă (grație TVR2). Cred ca e un material util și de actualitate. Cu siguranță îmi va fi folositor la orele de consiliere a elevilor. Dacă voi reuși să-l descarc. Deocamdată n-am reușit.

    Comentariu de Carmen — 31/03/2016 @ 1:57 PM | Răspunde

  12. Felicitari !Salut,initiativa insusirii unor minime cunoştinte care ţin de educaţia civică, cea sexuală,cea religioasă,cea pentru sănătate.Manualul este un ABC care cuprinde elemente necesare pentru orientarea atat in cariera cat si in viata a tinerilor. In calitate de parinte apreciez ca este justificata necesitatea acestui manual in scoli pentru a-i ajuta pe tineri sa inteleaga, faptul ca pe langa drepturi au si obligatii;civice,morale,sociale,umane, deontologice,profesionale…etc care-i responsabilizeaza.Va marturisesc sincer ca am fost surprinsa de faptul ca sunt adulti care nu au stiut sa raspunda la intrebarea; din ce moment un om primeste statutul de cetatean?

    Comentariu de Paula Radulescu Filip-facebook Larisa Lala — 03/01/2017 @ 7:53 PM | Răspunde

  13. Bravo prieteni. Copiii sunt frumosi si ar trebui sa si ramana asa, In consecinta nu pot decat sa aprob o responsabilizare directa fara intermediari si o scapare din naivitatea fricii persistente in familie, la scoala si in societate.

    Comentariu de Alexandru Manea — 05/03/2018 @ 11:13 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu