CRISTI DANILEŢ – judecător

23/07/2015

Infractiuni privind viata sexuala. Statistici 2011-2015

Filed under: educatie — Cristi Danilet @ 9:30 PM
Tags: , ,

violÎn aceste zile dezbaterea pe cazul de la Vaslui în care 7 indivizi sunt acuzaţi că ar fi violat o persoană mi-a creat posibilitatea de a interveni în spaţiul virtual pentru a exprima câteva opinii. Cum legea îmi interzice să exprim comentarii juridice în legătură cu un dosar aflat în curs de soluţionare, m-am limitat la un dialog cu publicul pe marginea chestiunilor generale, legale. Astfel, am tras concluzia că multe din dispoziţiile legale nu se cunosc de către cei care comentează, mulţi încearcând să îşi exprime propriile nemulţumiri în funcţie de emoţia trăită faţă de evenimentele pe care le citesc în presă că ar fi avut loc în legătură cu acest dosar sau în funcţie de propriile experienţe cu justiţia.

Ca urmare, am lămurit cititorii mei de pe FB cu privire la: modul de sancţionare de către Codul Penal a infracţiunii de viol (art. 218), locul de pe internet unde se găsesc date oficiale despre dosarul în cauză (portal.just.ro), drepturile unei victime pe parcursul şi după un proces penal (Legea 211/2004), prevederile din legislaţia CNA cu privire la redarea de către mass-media tv şi radio a informaţiilor dintr-un proces în derulare (art. 43 Codul audiovizualului), condiţiile de tragere la răspundere a magistraţilor (art. 2, art. 99 şi art.99 ind. 1 din Legea nr. 303/2004, respectiv art. 28 şi art.65 din Legea nr. 317/2004). Am arătat că legea nu permite ministrului justiţiei implicarea în sancţionarea magistraţilor, că nu există nicio legătură între soluţia dispusă şi evoluţia ulterioară în carieră a magistraţilor şi că în prezent Inspecţia Judiciară are în derulare o investigaţie, declanşată la sfârşitul lui iunie, cu privire la acest caz. În fine, am mai arătat că semnarea de către public a unei petiţii on line nu poate avea ca efect decât crearea unui forum de dezbateri, nu şi a unei consecinţe juridice în dosarul concret şi că arestarea unei persoane ori punerea sa în libertate nu trebuie să ducă la vreo concluzie în legătură cu soluţia finală ce se va da în cauză.

Azi voi completa toate aceste informaţii cu date statistice privind infracţiunile la viaţa sexuală, date oficiale de care dispun în virtutea funcţiei pe care o ocup, de membru CSM. Este de remarcat că, dacă numărul infracţiunilor este relativ constant de la an la an, a crescut de la an la an numărul minorilor implicaţi în acestea, atât ca victime, cât şi ca autori.

  1. Infracţiunile la viaţa sexuală incriminate de actualul cod penal sunt violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, hărţuirea sexuală. În vechiul cod mai erau reglementate şi infracţiunile de incest şi perversiune sexuală, care se regăsesc azi în formele de comitere ale celorlalte infracţiuni. 2/3 dintre inculpaţii trimişi în judecată în fiecare an sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de viol.
  2. Dacă luăm în considerare statisticile din ultimii trei ani de aplicare a vechiului Cod penal (2011-2013), atunci se constată că  au fost trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni la viaţa sexuală anual în medie 715 inculpaţi şi au fost condamnaţi 584[1]. 85% dintre cei condamnaţi sunt majori. Dintre aceştia, în medie în fiecare an sub 5 au primit ca pedeapsă închisoare până în 6 luni; sub 10 o pedeapsă între 6 luni şi un an; cam 155 o pedeapsă între 1-5 ani; în medie 123 au primit între 5-10 ani; 35 au primit închisoare 10-15 ani şi 14 au primit închisoare peste 15 ani. Trei sferturi dintre cei condamnaţi sunt în închisoare; un sfert au primit pedepse cu suspendare (ei sunt cei care au fost condamnaţi la maxim 3 ani închisoare şi nu aveau antecedente penale). În cazul minorilor, jumătate au fost condamnaţi cu privare de libertate.
  3. În cazul infracţiunilor de viol, în ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 2038 persoane. 5 infracţiuni de viol au dus la moartea victimei. 11% din cei condamnaţi pentru săvârşirea acestei infracţiuni sunt minori. Un număr de 4 autori sunt femei. 25% dintre victime sunt minori cu vârsta până în 15 ani.
  4. Ca şi număr, infracţiunile de act sexual cu un minor (spre deosebire de viol, aceasta presupune acordul victimei, care este însă minoră) sunt în creştere. În ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 934 persoane. Una dintre persoanele condamnate este femeie. 15% dintre cei condamnaţi sunt minori. Dintre victime, jumătate au sub 15 ani.

Pun la dispoziţia celor interesaţi tabelele ce conţin datele pe care le-am coroborat pentru a trage concluziile de mai sus: viata_sexuala_judecatoriiviata_sexuala_tribunalviata_sexuala_condamnati

[1] Numărul de condamnări dintr-un an nu se poate raporta la numărul de dosare înregistrate în acelaşi an, căci un proces, de regulă, se întinde ca durată cel puţin peste anul următor.

23 comentarii »

  1. În caz că folosește la ceva (la vreo comparație, eventual):
    În Franța metropolitană (adică suprafața europeană) sunt înregistrate zilnic circa 200 de violuri, dintre care aproximativ 20 sunt în grup.
    Majoritatea sunt comise de imigranți din Africa arabă.

    Comentariu de managrement — 23/07/2015 @ 9:42 PM | Răspunde

  2. Felicitari pentru efortul de a ”sapa” si a ”filtra”. Personal as fi interesat de obtinerea acestor tabele.

    Cateva remarci ”la cald”:
    – Violul este un flagel: cand doua treimi din inculpatii dintr-un an intra in aceasta categorie, e clar ca avem o problema. MARE. Vorbim de o fapta cu un grad de violenta deosebit de ridicat, cu urmari extrem de grave asupra victimei.
    – Statisticile imi intaresc convingerea ca inflamarea opiniei publice este intemeiata: sunt din ce in ce mai multe acte de infractiune sexuala care au ca victime minorii. Ceea ce este deosebit de grav. Un copil batjocorit (termenul „abuzat’ mi se pare prea rece) este o rana imensa pe obrazul unei societati care se doreste normala si civilizata.
    – Termenele proceselor de gen sunt infiorator de lungi, marind suferinta victimei si asa traumatizata. Si a familiei sale. Sa ne amintim ca tatal micutei Larisei Chelaru s-a sinucis la o zi dupa ce in procesul violatorului si ucigasului fiicei sale instanta decisese un nou termen de judecata, ceea ce a creat un sentiment suplimentar de frustrare, intarind acestui om chinuit sentimentul ca prin amanari repetate Robert Ciobanu nu va primi pedeapsa meritata. (Parerea personala este ca timpul i-a dat, din pacate, dreptate).
    – Ce aveti dvs. in statistici este varful unui aisberg a carui dimensiune reala nu o cunoastem. ”Dark side of the moon” sunt acele infractiuni pentru care victima nu depune plangere fie de teama faptasului, fie din sentimentul ca oricum nu i se va face dreptate, fie ca nu vrea sa mai fie expusa umilintelor aferente unui proces. (Nu ar fi exclus sa aflam intr-o buna zi ca acesti indivizi din Valeni nu ar fi la prima infractiune de gen. Robert Ciobanu NU era la prima infractiune, nici Popescu si Bacalu NU erau la prima infractiune de gen. Victimele anterioare, tot minore, nu avusesera curaj sa depuna plangere).
    – Avand in vedere posibilitatile insemnate de reducere a pedepsei, ar fi interesant de vazut daca exista statistici privind procentul de recidiva a celor care sunt eliberati conditionat. Senzatia mea este ca vorbim de rate de recidiva alarmante.

    Raman la parerea ca atentia deosebita pentru nenorocirea de la Vaslui si revolta opiniei publice poate avea un efect benefic generand:
    – constientizarea celor care considera aceste fapte ca fiind minore, ca risca ani buni de puscarie daca le savarsesc;
    – o dezbatere publica reala privind oportunitatea maririi pedepselor minime si maxim;e
    – intelegerea de catre magistrati ca nu dau socoteala doar si in fata propriei constiinte si a CSM, ci si ca au o datorie morala fata de oamenii care asteapta de la ei o asanare a unei societati ce pare bolnava si in deriva.

    Comentariu de danflorianpetre — 23/07/2015 @ 11:30 PM | Răspunde

    • Dezbaterea pe marginea infractionalitatii din Romania este mai mult decat bine venita. Din pacate, in afara de rating si like-uri, nimeni nu face absolut nimic. Numai de la datele furnizate de mine ar putea fi concepute cateva documente de politici publice. Insa…noua ne place scandalul, nu munca.

      Comentariu de Cristi D — 24/07/2015 @ 12:15 PM | Răspunde

      • Va multumesc pentru raspuns, Eu nu sunt indiferent, va asigur.
        Intrebare: cum putem noi oamenii obisnuiti sa influentam legile, date de un Parlament plin de infractori, cercetati penal… Cum putem transmite ca vrem legi mai dure, magistrati incoruptibili, etc.

        Nu este o intrebare retorica, chiar as vrea sa stiu ce parghii, ce solutii avem? Noi, oamenii de buna credinta, care muncim peste zece ore pe zi, care ne platim taxele, care ne revoltam in fata televizorului si a monitorului si care ajungem sa traim inertial intr-o Romanie care nu seamana cu ceea ce ne dorim.

        Ce arme avem, in afara amaratului de vot (cand alegem mereu raul cel mai mic) si desigur, in afara solutiei anilor ’30 cu pistolul la purtator (solutie care sincer, cred ca nu mai cred ca e asa departe… )

        Comentariu de Dan Petre — 24/07/2015 @ 12:32 PM | Răspunde

        • toate instrumentele democratiei participative.

          Comentariu de Cristi D — 24/07/2015 @ 3:28 PM | Răspunde

          • Perfect, va multumesc. Am sa scriu alaturi de colegii din biroul in care lucrez o petitie catre Presedinte, CSM, Ministrul Justiei si cele 2 Camere o petitie prin care vom solicita majorarea pedepselor minime si maxime pentru infractiuni sexuale.
            Suplimentar, in ceea ce ma priveste, am sa aflu si cine este Parlamentar in circumscriptia mea si am sa cer o audienta.
            De asemenea am sa particip la orice mars sau adunare menita sa sensibilizeze factorii de decizie pentru legi mai aspre si proceduri mai rapide si mai simpe pentru astfel de fapte penale.

            Comentariu de Dan Petre — 24/07/2015 @ 5:26 PM | Răspunde

            • Va felicit pt demers. Doar sa nu implicati CSM aici, noi nu facem legi.

              Comentariu de Cristi D — 28/07/2015 @ 7:40 AM | Răspunde

        • Ce „vot” domle ?Ca participa cine vrea si iese cine trebuie. Are grija CCR ori ambasadele „prietene”. Banuiesc ca nu trebuie sa va amintesc de basescu si danilet. Iar cine are timp sa creada imbecilitati din astea cu „votul” sa fie sanatos.

          Comentariu de VOTUL ? — 25/07/2015 @ 9:55 PM | Răspunde

          • Asta cu „basescu si danilet„ puteti aminti, ca sunt si eu curios.

            Comentariu de Cristi D — 28/07/2015 @ 8:01 AM | Răspunde

  3. Sunt convins ca cei care au primit peste 15 ani, dupa ce le-au violat, le-au mai si omorat. Avand in vedere lipsa de educatie a societatii noastre, ma asteptam sa fie mai rau. Cred totusi ca in ceea ce priveste coruptia, doboram toate recordurile.

    Comentariu de gigi — 24/07/2015 @ 2:05 AM | Răspunde

  4. Violatoarele iau cu suspendare,iar violatorii iau cu executare.

    Comentariu de dumitru valentin — 24/07/2015 @ 4:36 PM | Răspunde

  5. Din pacate eu cred ca numai justitia in interiorul ei ne poate oferi o astfel de arma, d-le Dan Petre! Acest caz nu ar fi ajuns in aceasta faza daca decizia nu ar fi stat la cheremul a 3 judecatori si 2 procurori.
    – Avocat.net a pus in dezbatere publica, in urma cu ceva vreme, o tema privind pedeapsa cu moartea. Veti fi mirati sa aflati cat de multa lume este de parere ca este o pedeapsa potrivita strict in unele cazuri, cum ar fi violul de orice fel, pornografia infantila si omorul, delicte de natura a fi repetate de inculpatii eliberati ulterior din diverse motive.
    – Nu poate exista o democratie reala atata timp cat actul de justitie este dependent de persoane individuale, ca un judecator ori un procuror. Cu atat mai mult intr-o tara ca Romania, macinata de coruptie la cel mai inalt nivel, unde Punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara a fost nu numai ignorat ci respins cu hotarare de urmasii epocii de aur. Toti cei care nu si-au mai gasit locul in noile structuri „restructurate” s-au transformat la fata in judecatori, procurori, avocati, politisti dar si parlamentari, oameni de afaceri etc. In acest context actul de justitie este supus santajului efectuat asupra persoanelor care decid soarta inculpatilor.
    – Ca urmare a celor de mai sus s-ar impune o democratie reala in ceea ce priveste actul de justitie si multi cetateni sunt de acord ca acest lucru este de dorit. Restructurarea sistemului juridic din temelii in scopul democratizarii se poate face prin transformarea lui intr-un sistem juridic bazat pe Curtea cu Juri. Actul juridic nu va mai fi dependent de un singur individ santajabil ori corupt, opinia publica va avea o participare prin juratii alesi dupa criterii severe de moralitate din toate paturile sociale. Astfel actul de justitie devine un act democratic. In plus, nu vor putea fi date pedespe diferite pentru delicte similare, vor fi mai putine cazuri de erori si multi dintre judecatori vor fi eliberati de sabia trecutului lor.

    Comentariu de adriana45miut — 25/07/2015 @ 12:21 AM | Răspunde

    • – Pedeapsa cu moartea nu poate exista in Romania cat timp suntem semnatari ai CEDO. Cei care spun altceva, au o mare problema cu pregatirea minima in ale democratiei
      – Judecatorul este garantul drepturilor omului si libertatilor sale. Justitia nu se face pentru o singura parte, ci pentru amandoua.
      – Curtea cu juri nu poate exista in Romania pe actuala Constitutie. In plus, ea nu poate fi revizuita pe aceste subiect.

      Comentariu de Cristi D — 28/07/2015 @ 7:53 AM | Răspunde

      • Ciudat! Daca o treaba nu merge bine trebuie sa persistam in greseala? Cine ne opreste sa introducem in Constitutie institutia Curtea cu Juri? Chiar nu ne spun nimic erorile accidentale ori intentionate in deciziile judecatorilor? Oare nu marea masa a judecatorilor onesti ar trebui sa actioneze pentru democratizarea actului de justitie? Care este calea pe care o are la dispozitie opinia publica pentru a se apara de indiferenta unor judecatori? Nici detentia pe viata nu poate fi aplicata pentru violul in grup? Cata indiferenta si insensibilitate fata de astfel de cazuri! Legile au paragrafe ce se aplica dar judecatorul cu o contiinta ridicata le aplica si in SPIRITUL LEGII. Nu credeti? Va repect mult. Eu am 70 ani si sunt fizician. Pentru mine nu mai conteaza. Nu m-am intersectat niciodata cu justitia. Conteaza insa pentru cei tineri si pentru generatiile viitoare. Cine are o datorie fata de acestia? Trebuie sa acceptam modificrea legilor peste noapte dupa bunul plac al unui partid-stat exact ca in epoca de aur?

        Comentariu de adriana45miut — 28/07/2015 @ 9:42 AM | Răspunde

        • Constitutia insasi nu permite modificarea ei cu privire la forma de organizare a justitiei.
          Regret, dar dreptatea nu se poate face cu emotie, ci strict potrivit legii. Ganditi-va ca anual noi avem 3,3 mil de dosare de solutionat si dam aprox. 2 mil de hotarari. Din fizica invatam ca nu exista randament 100%…
          Dar va promit o postare despre curtea cu jurati, de ce functioneaza acest sistem numai intr-o parte a lumii si de ce in Romania si tarile est-europene nu ar funtiona cel putin in urmatoarea suta de ani. Oricum, niciun sistem nu e infailibil, asta e clar.

          Comentariu de Cristi D — 28/07/2015 @ 6:35 PM | Răspunde

  6. In decizia de eliberare a celor 7 violatori se arata ca fata a fost de acord si stia unde va fi dusa.Un presupus violator este mai putin periculos decat un presupus corupt.Violatorii sunt eliberati din arest mai repede decat coruptii.Asta a cerut UE Romaniei?Coruptii sa nu mai fie eliberati?

    Comentariu de roberto — 25/07/2015 @ 12:08 PM | Răspunde

  7. In anul 2011, dintr-un total de 483 de persoane trimise in judecata pentru inf. de Viol, 428 majori si 55 minori, avem condamnati cu ped. Inchisorii 373 de majori si 28 de minori). Total 401 persoane condamnate la ped cu inchisoare.
    In anul 2012, dintr-un total de 422 de persoane trimise in judeca pentru inf. de Viol, 360 majori si 62 minori, avem condamnati cu ped. Inchisorii 318 majori si 31 de minori. Total 349 de persoane condamnate la ped. cu inchisoare.
    In anul 2013, dintr-un total de 187 de persoane trimise in judecata pentru inf. de Viol, 174 majori si 13 minori, avem condamnati cu ped. Inchisorii 147 majori si 7 minori. Total 154 de persoane condamnate la ped. cu inchisoare.

    Se poate afirma, cu certitudine, ca toti cei ce au fost implicati in solutionarea acestor dosare au un grad foarte ridicat de profesionalism. Condamnare, aproape, 1-1. Felicitari!!!

    Pot fi contrazisa, nu fac parte din sistem.

    Comentariu de Silvia — 25/07/2015 @ 10:02 PM | Răspunde

  8. Dar daca violul asta in grup nu aparea in presa,daca acest caz nu era atat de mediatizat(m-am saturat,pe toate canalele tv romanesti s-a prezentat cazul asta),se mai autosesiza inspectia judiciara?
    Si in SUA sunt eliberati din arest pe cautiune violatori ,criminali si nu mai zice nimeni nimic.La noi parca toti astia din presa sunt dementi.
    Daca un proces tine mai mult de 5 ani,inculpatii trebuie sa stea in arest preventiv peste 5 ani?Legea spune ca un inculpat poate fi tinut in arest preventiv pana la 5 ani…dar daca e gasit nevinovat si a stat 5 ani?
    PS: nu inseamna ca daca au fost eliberati din arest au scapat….dar jurnalistii si ziaristii le stiu pe toate,sunt peste cei din Drept.
    Nu sunt de acord nici cu „judecatoarea” Camelia Bogdan,care spune ca nu e nicio problema ca un inculpat sta cateva luni,sau peste un an in arest,dupa care este achitat.Asta nu poate fi considerata judecatoare.
    La politica,fotbal,Drept,aviatie,etc, ne pricepem toti.

    Comentariu de roberto — 28/07/2015 @ 10:43 AM | Răspunde

  9. Romania are nevoie de niste pedepse mult mai aspre,lasand in libertate …oamenii prind curajul de a savarsi mult mai multe infractiuni .

    Comentariu de Maria — 29/07/2015 @ 2:37 PM | Răspunde

  10. […] pe net am ajuns să citesc un blog.  Întâi l-am citit, apoi m-am speriat. “În cazul infracțiunilor de viol, în ultimii 5 ani […]

    Pingback de Ai vorbit cu copilul tău despre viol? — 27/04/2016 @ 10:27 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu