CRISTI DANILEŢ – judecător

20/09/2016

Parlamentul blocheaza Justitia pentru un fost ministru

ipalatulparlamentuluiDin nou Parlamentul împiedică începerea urmăririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru. Aceasta inseamnă că nu se poate face cercetarea mai departe pentru a se stabili vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Începerea urmăririi penale ar însemna doar deschiderea cadrului procesual în care se pot strânge legal probe şi persoana vizată şi-ar exprima poziţia faţă de fapta în care a fost implicată. În final, un judecător este împiedicat să stabilească asupra acestui aspect, pentru a se înfăptui justiţia, singura garanţie a respectării drepturilor şi libertăţilor omului şi restabilirii ordinii de drept in comunitate.
In aceste condiţii, justiţia fiind cea impiedicată a se înfăptui din cauză că o putere politică a statului se opune, consider că este un conflict constituţional între puteri, Puterea Legislativă subrogându-se în atribuţiile Puterii Judecătoreşti cu privire la un membru din Puterea Executivă.
Pentru aceste motive, astăzi am solicitat colegilor din CSM – autoritate obligată prin Constituţie să garanteze independenţa justiţiei – să reflecteze asupra necesităţii de a se formula de către Preşedintele CSM o sesizare la Curtea Constituţională a României pentru soluţionarea conflictului între autorităţile statului, punându-se pe tapet toate cauzele similare din ultimii ani.
Consider că nu este firesc ca dosarele judiciare privind anumite persoane să ajungă la parlamentari şi să fie dezbătute în mod public ca şi cum Parlamentul ar fi o instanţa judecătorească. Afirm ferm că nu este atribuţia Parlamentului de a stabili dacă o anumită persoană a comis ori nu o infracţiune şi dacă este cazul sau nu ca o anumită persoană să fie trasă la răspundere penală.
În faţa legii toţi oamenii trebuie să fie egali. Imunitatea parlamentarilor sau miniştrilor nu poate fi transformată în mod arbitrariu în impunitate. Dreptatea este cea care trebuie să domine societatea, nu privilegiile.

Presa: Senatul respinge în Plen cererea PG de începere a urmăririi penale a senatorului, fost ministru, Oprea Profit. Comisia juridică avizase pozitiv cererea EvZ

 

10 comentarii »

  1. Corecta analiza dvs. Din pacate, principiul constitutional potrivit caruia „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale” este utilizat abuziv de puterea legislativa prin blocarea justitiei…
    Curand si ceilalti primari (spre exemplu) vor putea impiedica inceperea urmaririi penale cu privire la un alt primar, medicii pentru alti doctori etc…
    Societatea romaneasca este bolnavă de coruptie si sunt putini medici care incearca sa vindece ce se mai poate vindeca. Speranta mea se afla, totusi, in „tamaduitorii” gen Laura Codruța Kövesi, Daniel Morar, Monica Macovei, Livia Stanciu sau Cristi Danilet. Si mai sunt si altii mai cunoscuti sau mai putin cunoscuti…Si tocmai impotriva lor se desfasoara un linsaj mediatic demn de o cauza mai buna…Pacat

    Comentariu de Andrei Voion — 20/09/2016 @ 2:39 PM | Răspunde

  2. Unde scrie de blocarea UP? În Constituție zice așa:

    art.72 Imunitatea parlamentară
    (2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

    Eu văd că pot fi trimiși în judecată penală. Nu zice că procurorul poate să-și ia liber!!!

    Comentariu de Ion Roata — 20/09/2016 @ 9:15 PM | Răspunde

    • Poate cititi art. 109 alin 2 Constitutie http://www.constitutiaromaniei.ro/art-109-raspunderea-membrilor-guvernului/

      Comentariu de Cristi Danilet — 28/09/2016 @ 9:43 PM | Răspunde

    • … art.109 alin.2 nu se referă la votul din Parlament ci la altă teză juridică, cea a persoanelor care pot cere urmărirea penală a unui membru al guvernului în funcție. Citez:
      ”(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a
      membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală,
      Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui
      membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi
      de Casaţie şi Justiţie.”
      Când Parlamentul a respins cererea Procurorului, Oprea nu mai era ministru de multă vreme, dar nu ca urmare a vreunui act semnat de Președinte ci ca urmare a voinței sociale a Străzii. Se poate lucra la caz fără probleme, spor la treabă !!!

      Comentariu de Ion Roata — 29/09/2016 @ 9:50 PM | Răspunde

  3. Da, stiu ca asa este, va sustin in continuare si tot aceeasi idee „Dreptatea este cea care trebuie să domine societatea, nu privilegiile” ma omoara si pe mine

    Comentariu de Rita — 20/09/2016 @ 9:28 PM | Răspunde

  4. Unde scrie că Parchetul General este obligat să solicite Parlamentului aprobarea începerii urmăririi penale a unui demnitar ?
    Constituția României este clară asupra imunității demnitarilor:
    ”Imunitatea parlamentară
    ARTICOLUL 72
    (1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
    (2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”

    Comentariu de N. Dumiritu — 21/09/2016 @ 9:17 AM | Răspunde

  5. Eu am o intrebare, domnule judecator. Parca in constitutie este vorba de imunitate doar pentru anumite fapte (opinie, vot, decizie politica). Exista o scapare in lege, si absolut orice fapta de care e acuzat un parlamentar se face doar cu decizia parlamentului?

    Oricum, maine este protest la senat. Eu voi fi acolo.

    Comentariu de romanroz23 — 21/09/2016 @ 11:43 AM | Răspunde

    • Aici nu e vorba de imunitate parlamentara ci, mai rau, de inceperea urmaririi penale pentru un ministru.

      Comentariu de Cristi Danilet — 28/09/2016 @ 9:36 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu